plan treningowy na początek

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
dawid131
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To jest mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich :D Niedawno zacząłem biegać (około 3 miesiące temu 2-3 razy w tygodniu). Chciałem zacząć biegać według jakiegoś planu ale nie wiem jaki plan mam dobrać pod moje aktualne możliwości. Biegam maksymalnie do 2godz tempem +/-6,1min/1km. Kilka dni temu zrobiłem test na 10km i wyszło 51min. Zeleży mi głownie na dystansie półmaratonu. Jestem w stanie trenować 4 x w tyg (wzrost 179, waga 75kg, 29lat). proszę o jakieś rady - pozdrawiam.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W sieci jest sporo darmowych planow. Dla Ciebie np. polmaraton w 1:45 i 4 treningi w tygodniu.
Wrzuc to w google i juz. Ja tak zaczynalem i bylem zadowolony :taktak:
dawid131
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. Plany o których napisałeś liczą mniej więcej 25 tygodni. Czy powinienem go rozpocząć od początku czy od jakiegoś momentu tak żeby w grudniu zając się np siłownią ?
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dawid131 pisze:Dzięki za odpowiedź. Plany o których napisałeś liczą mniej więcej 25 tygodni. Czy powinienem go rozpocząć od początku czy od jakiegoś momentu tak żeby w grudniu zając się np siłownią ?
I zawiesic na zime bieganie o ile dobrze rozumiem?
Jezeli tak, to przy takim podejsciu do sprawy nie ma wielkiego znaczenia od ktorego momentu zaczniesz.
ODPOWIEDZ