Nie mogę podnieść palców w stopie do góry
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przez 2 dni robiłem od rana do wieczora taras. Cały czas na kolanach. Dziś drugi dzień jak mnie lewa noga boli i chodzić nie mogę. Ból w okolicy łydki tylko z boku. Nie potrafię podnieść palców do góry z lewej nogi. Jakiś przykórcz? Co polecacie? Jak chodzę lub bawię się z dzieckiem to stopa jakby ucieka mi w dół i już miałem kilkanaście sytuacji gdzie mogłem skręcić tą noge.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Moze być nie tylko podrażniony ale to brzmi na zablokowany. Takie cos sie rozluźni samo od siebie... ale może trwać do 3 miesięcy!!!
- beata
- Ekspert/Trener
No tak, coś w typie rwy kulszowej. I teraz, dwie możliwości: albo od zbyt napiętych mięśni pośladkowych, albo - bardziej prawdopodobne niestety - od tej zgiętej pozycji (najgorsza pozycja dla kręgosłupa ...), przesunęło się coś /zablokowało w przykręgosłupowych strukturach, i powstał ucisk na nerw.
Możesz spróbować jakoś delikatnie porozciągać plecy, może porolować, porobić przeprosty (wygięcie kręgosłupa w drugą stronę, w leżeniu na brzuchu uniesienie tułowia na wyprostowanych rękach), ale z drugiej strony, przy objawach neurologicznych jakie masz, jest to dosyć ryzykowne ... najlepiej byłoby pójśc do fizjo, ale teraz to chyba niemożliwe.
Możesz spróbować jakoś delikatnie porozciągać plecy, może porolować, porobić przeprosty (wygięcie kręgosłupa w drugą stronę, w leżeniu na brzuchu uniesienie tułowia na wyprostowanych rękach), ale z drugiej strony, przy objawach neurologicznych jakie masz, jest to dosyć ryzykowne ... najlepiej byłoby pójśc do fizjo, ale teraz to chyba niemożliwe.
-
- Wyga
Tak to wygląda: https://drive.google.com/open?id=1qugrr ... D7bCzHzEjw
Właśnie, gdy byłem co chwile schylony to na koniec już jak prościłem się to tak mnie bolał lędźwiowy..
Właśnie, gdy byłem co chwile schylony to na koniec już jak prościłem się to tak mnie bolał lędźwiowy..
-
- Zaprawiony W Bojach
Żebyś nie zrobił czegoś innego albo czegoś źle: leżysz na brzuchu i robisz taką jakby pompkę, tylko wszystkie mięśnie od barków w dół masz rozluźnione, biodra cały czas leżą na podłodze. Inaczej mówiąc, koncentrujesz się żeby jak najbardziej wbijać ręce w podłogę. Na końcu ruchu robisz wydech i po kolejnej sekundzie wracasz na podłogę.beata pisze:porobić przeprosty (wygięcie kręgosłupa w drugą stronę, w leżeniu na brzuchu uniesienie tułowia na wyprostowanych rękach)
Jeśli czytasz po angielsku, to znajdź sobie książkę dla pacjentów "Treat your own back, Robin McKenzie". Przeczytaj całą zanim zabierzesz się do jakichkolwiek ćwiczeń, bo z uwagi na objawy sprawa jest ryzykowna.
- beata
- Ekspert/Trener
Generalnie sprawa raczej poważna i na pewno problem nie leży w nodze, tylko w lędźwiowym odcinku kręgosłupa.
Ale dobry fizjo może pomóc.
https://www.mp.pl/pacjent/neurologia/ch ... a-kulszowa
-
- Wyga
Być może masz rację, bo w tym tygodniu gdy jeździłem autem to mocno mnie bolał lędźwiowy i miejsca w samochodzie znaleźć nie potrafiłem sobie. Opłaca mi się umawiać na wizytę do neurologa (może jakieś zdjęcie mi zrobi) - wizytę prywatną u neurologoa i tak mam darmową? Bo do fizjoterapeuty w czasie wirusa będzie teraz problem.beata pisze:Generalnie sprawa raczej poważna i na pewno problem nie leży w nodze, tylko w lędźwiowym odcinku kręgosłupa.
- beata
- Ekspert/Trener
Neurolog Ci nie pomoże, zdjęcie też nie, co najwyżej - rezonans magnetyczny, i to akurat warto, ale sadzę, że rezonansu z dnia na dzień nie zrobisz. No chyba, że prywatnie.
Neurolog być może da jakieś leki rozluźniające mięśnie, takie się czasem w podobnych przypadkach podaje, ale to nie zlikwiduje przyczyny problemu.
Neurolog być może da jakieś leki rozluźniające mięśnie, takie się czasem w podobnych przypadkach podaje, ale to nie zlikwiduje przyczyny problemu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Czy to jest ból na zewnątrz łydki? A największy jest wyżej prawie pod kolanem? Czy masz problem ze schodzeniem ze schodów, wtedy stopa leci w dół?
-
- Wyga
Na zewnątrz. Największy chyba po na środku łydki. Stopa leci w dół przy każdym kroku. Jak mam stopę na podłodze i chce palce do góry unieść to tylko duży się podnosi, reszta jakby nie chciała i wtedy czuje ten ból w łydce jakby skórcz
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Podociskaj łydkę punktowo i sprawdź, gdzie masz największy ból, bo ja miałem też podobny problem i u mnie ból punktowy promieniował na całą łydkę. Okazało się, że to nerw strzałkowy (jest częścią rwy kulszowej, więc może promieniować na kręgosłup odcinek lędźwiowy). Ale u ciebie może być coś innego.szymon189 pisze:Na zewnątrz. Największy chyba po na środku łydki. Stopa leci w dół przy każdym kroku. Jak mam stopę na podłodze i chce palce do góry unieść to tylko duży się podnosi, reszta jakby nie chciała i wtedy czuje ten ból w łydce jakby skórcz
Jak się dowiedziałem co mi jest, szybko wyleczyłem dzięki ćwiczeniom z netu, bo lekarze oprócz witamin B nic nie zalecali.
wpisz w google porażenie, neuropatia nerw strzałkowy lub opadająca stopa i zobacz czy to pasuje do twojego przypadku.