Jan123 pisze:Kangoor5 pisze:Jan123 pisze:według informacji oficjalnych ile kosztuje test na koronawirusa to 500zł zrobionych zostało 72,901
Czyli wydanych na testy zostało kasy: 36 000 000
Ale chcesz powiedzieć że to dużo, czy że to mało?
Dobre pytanie dlatego to napisałem ,bo trzeba by porównać do kosztów innych , których nie mam .
Ktoś by pewnie chciał porównać do 13tki czy 500 plus.
Ja bym bardziej preferował porównać jakie inne testy są tak drogie i ile na nie Ministerstwo przekazuje pieniędzy .
W tedy można by powiedzieć ,że mało kasy przeznaczyli na testy czy nie.
Wydaje mi się ,że testy są za drogie, ale mam małe doświadczenie w tym temacie ,i porównuje go do badania np testu wydolnościowego czy badania krwi.
Przy takiej ilości powinno zoptymalizować się cenę .
Cena jest niestety zoptymalizowana do prawie nieograniczonego popytu na świecie.
A jeśli chodzi o porównywanie do czegoś, to tacy Czesi porównują do kosztów 1 tygodnia przestoju w gospodarce, o który może da się skrócić ten stan dzięki jak największemu testowaniu. W porównaniu do tego kosztu, suma z Twoich wyliczeń to są "waciki". No ale oprócz testów trzeba jeszcze mieć rządzących, którzy chcą się poświęcić takiemu zagadnieniu jak kryzys w gospodarce, a nie marnować energii na kłótnie o jakieś wybory, które w każdej chwili mogą odłożyć na później.
L19:57 Nie podzielam twoich marzeń o Sz. P. Małgorzacie, ale każdy ma swoje preferencje.
L19:57 pisze:Następny (ten cacy wiarygodny), po wygranej Sz. P. Małgorzaty 10.05
( i przegraniu obecnego sejmu, termin niewiadomy, senat już ma)
(...)
Wiadomo, jedną ustawą odbierze, to co obecni porozdawali (jakieś tam 500+, dodatkowe renty i emerytury), wprowadzi naukę od 6 lat i pracę do 70 dla wszystkich (po co ma się rozdrabniać do 67) z możliwością przedłużenia do u. ś.
Dlaczego uważasz, że ktoś inny jest potrzebny do realizacji
marzeń obecnego premiera? Przecież wystarczy dać wolną rękę i więcej władzy, żeby "gospodarka cała się odbudowała" wg. opisywanego, północno koreańskiego wzoru. Jakieś tam 500 czy dodatkowe renty i emerytury nie muszą być odbierane, inflacja zrobi swoje. Częściowo już zrobiła a zaraz przyspieszy i wkrótce będzie to wymarzone zap... za miskę ryżu.
Marzenie o tym, że "będziemy mniejsze chcieli mieć emerytury" już wprowadza w życie, odbierając wam część składek przy okazji zmiany nazwy z OFE na IKE. I jeszcze wspaniałomyślnie pozwala wam wybrać, czy chcecie żeby wam odebrać 15%, czy 20%. Tak wspaniale spinał się ten ich budżet marzeń
A najlepsze dla nich jest to, że ty rzeczywiście wydajesz się być zadowolony.
Nauka od 6 lat? coś w tym złego? Dalej uważasz, że polskie dzieci są głupsze od innych europejskich dzieci? To chyba mało patriotyczne myślenie.