Chyba za wysokie tętno podczas treningów
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 55min
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Biegam od 9 miesięcy. Waga 76 wiek 45 lat. Co drugi dzień biegam 5-7km w tempie 5 min/km. biegam bez przystanków nie robię przerw (do tej pory )Moje pytanie to : tętno podczas biegu to średnio 160, nieraz 165 gdzie moje HR max to 177. Nie mogę zejść niżej, żeby utrzymać tętno 145 muszę co 200 metrów robić kilkunasto sekundowe przerwy. Martwi mnie też wynik met 5.9 z badania wysiłkowego.tętno spoczynkowe 51, vo2max 49 wg. Zegarka huawei i aplikacji zdrowieTak ogólnie do tej pory biegało mi się przyjemnie tylko te tętno .Echo serca wyszło ok. , wyniki krwi ok . Nie chciałbym się przestawiać na spacery bo czuje się lepiej niż rok temu z drugiej strony nie chciałbym dostać zawału serca .Czy też są osoby na forum które taż tak mają ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2020, 18:46 przez romulus13, łącznie zmieniany 4 razy.
Roman
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Zacznę prozaicznie: jak wyliczyłeś/wyznaczyłeś tętno maksymalne?
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Trudno powiedziec, to za max tam w nawiasie. Miales to badanie do odmowy? Chyba nie.romulus13 pisze:220 minus 45 lat oraz na badaniu ekg wysiłkowym pisze hr max 177b@rto pisze:Zacznę prozaicznie: jak wyliczyłeś/wyznaczyłeś tętno maksymalne?
Bo nizej, w tabelce "wartosci maksymalne" wyraznie jest podane, ze maksymalny puls 141 osiagnales po 12 min i 54s po od rozpoczecia badania
Wyliczenia typu 220-wiek, mozesz oczywiscie zupelnie radosnie pominac.
To tak jakby wielkosc stopy wyliczac na podstawie wzrostu.
A co do samego tetna w czasie biegania, to u poczatkujacych jest dosc powszechne, ze biegaja na wysokim (wzglednie) pulsie. I to jest ok.
Na portalu jest nawet artykul na ten temat. Poszukaj.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Zostaw ten zegarek w domu no 3 tygodnie i biegaj. Nie umrzesz po drodze.
Niekiedy mnie zaskakuje niewiedza specjalistów od pomiaru EKG. Byl to lekarz czy praktykant?
Niekiedy mnie zaskakuje niewiedza specjalistów od pomiaru EKG. Byl to lekarz czy praktykant?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 55min
Lekarz, do tego nakazał nie przekraczać tętna 145. Próbowałem tak raz biegać i jak sąsiad to zobaczył to krzyczał przez płot że się opierdalamRolli pisze:Zostaw ten zegarek w domu no 3 tygodnie i biegaj. Nie umrzesz po drodze.
Roman
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Zmien lekarza. I to wiem z doświadczenia wielu zawodników.romulus13 pisze:Lekarz, do tego nakazał nie przekraczać tętna 145. Próbowałem tak raz biegać i jak sąsiad to zobaczył to krzyczał przez płot że się opierdalamRolli pisze:Zostaw ten zegarek w domu no 3 tygodnie i biegaj. Nie umrzesz po drodze.
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
Ale co się dziwicie lekarzowi. Lekarz ma ścisłe wytyczne, i nie zna człowieka. Wie za to, że statystyczny mężczyzna w wieku powyżej 40 lat jest w grupie ryzyka jeśli chodzi o choroby serca i ukł. krążenia. Jak się coś stanie, będzie odpowiadał.
Albo więc trzeba iść do lekarza sportowego, albo nie zawracać sobie głowy tym, co napisze ten niesportowy lekarz.
Romulus13 - jeśli się czujesz komfortowo, to Twoje tętno jest ok, nie przejmuj się więc nim za bardzo, a najlepiej pobiegaj bez zegarka, jak Ci radził Rolli. Wysokość tętna to sprawa indywidualna, ja trenuję 3/4 mojego życia i tętno wysiłkowe też mam wysokie, za to spoczynkowe niskie.
Albo więc trzeba iść do lekarza sportowego, albo nie zawracać sobie głowy tym, co napisze ten niesportowy lekarz.
Romulus13 - jeśli się czujesz komfortowo, to Twoje tętno jest ok, nie przejmuj się więc nim za bardzo, a najlepiej pobiegaj bez zegarka, jak Ci radził Rolli. Wysokość tętna to sprawa indywidualna, ja trenuję 3/4 mojego życia i tętno wysiłkowe też mam wysokie, za to spoczynkowe niskie.