pytanie historyczne

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
feito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pomozcie!

Nigdy nie byłem orłem z historii, a tu wszystkie konkursy jakie znajduje zawsze pytają o jakieś "historyczne" zagadnienia. Jak na złość!

Teraz znalazłem w RW-esp. konkursik i chętnie bym wygrał jakiś zestaw ASICS'a.... a tu trzeba odpowiedziec na pytanie:
Jaki zawodnik włoski, został mistrzem europy w maratonie w Budapeszcie w 1998 roku?

a w ogóle to poradźcie mi jesli możecie - gdzie poszukują informacji historycznych Ci, ktorzy chcą podreperować swoją wiedzę?

czyli inaczej mówiąc: Kledziku - skąd to wszystko wiesz? :hej:
..a czasem też  b r z y d k i      :)
PKO
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stefano Baldini.

W nagrode tyloko zestaw asics? W niemieckim wydaniu dodaja do takiego zestawu takze oplate startowa ( 100 dolcow ) w maratonie nowojorskim. I pytanie tez u nas latwiejsze bo dotyczylo miejscowego matadora Dietera Baumanna.

kledzik

(Edited by kledzik at 9:31 am on Oct. 6, 2003)
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O widzę, że się spóźniłem :(.
Miał czas 2:12:01

http://www.athletix.org/Results/Euro98_d5.htm

W internecie można całkiem sporo znaleźć
feito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzieki!
...a powiecie mi Panowie jakie jeszcze strony odwiedzacie by poczytać nieco historii?
...bo czasem moja niewiedza mnie męczy!
:)
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o mnie, to ja czytam ... posty Kledzika :uuusmiech:
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from romek on 10:12 am on Oct. 6, 2003
Jeśli chodzi o mnie, to ja czytam ... posty Kledzika :uuusmiech:
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

kledzik
feito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wyslalem !
zobaczymy czy mam fart!?
:)
Kledziku - to nie znaczy ze ten kąik historyczny został niniejszym zamknięty.
Jak widać wszyscy (duża część nas :hej:) czujemy potrzebę czytania Twoich postów edukacyjnych!!!!!!!
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No, coz tu ukrywac strasznie milo takie posty czytac :)

Kilka biegowych historyjek (i nie tylko) zamiescilem ostatnio na stronie www.biegajznami.pl Niektore sa Wam juz dobrze znane, inne calkiem nowe. Np

STANISLAWA WALASIEWICZOWNA o jednej z najlepszych sprinterek wszechczasow, ktora po smierci okazaly sie byc mezczyzna.

BOSTON BILLY o hipisie, ktory zmienil sposob zycia i stal sie najlepszym (i najbogatszym) dlugodystansowcem USA

MARATON BERLINSKI o tym, ze gdyby nie pomoc Amerykanow i Francuzow byc moze w maratonie berlinskim biegaloby dzisiaj jak przed cwiercwieczem ledwie kilka setek biegaczy.

kledzik
Awatar użytkownika
Rudzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kledzik dbasz nie tylko o nasze zdrowie, sprzet, forme itd ale rowniez o rozwoj intelektualny. Historia to piekna dziedzina wiedzy zawsze chcialam ja uprawiac los jednak zdecydowal inaczej i skonczylam na filozofii ale za to glowny nacisk polozylam na jej historie :) dwa w jednym prawie ;)
gg 46090
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Rudzik on 11:59 pm on Oct. 6, 2003
Kledzik dbasz nie tylko o nasze zdrowie, sprzet, forme itd ale rowniez o rozwoj intelektualny. Historia to piekna dziedzina wiedzy zawsze chcialam ja uprawiac los jednak zdecydowal inaczej i skonczylam na filozofii ale za to glowny nacisk polozylam na jej historie :) dwa w jednym prawie ;)
W mlodosci czasach lubilem przesiadywac w bibliotece Panstwowej Akademii Nauk w Gdansku. W jej stylowych wnetrzach wisi wiele obrazow, nawet w przedsionku dla palaczy (tak, tak, kledzik byl palaczem i to jakim!) spogladalo ze scian dwoch starozytnych filozofow: "smiejacy sie filozof" i "placzacy filozof" (co to za jedni Rudziku? ) Mysle, ze dobrze byloby dolaczyc do nich jeszcze jeden wizerunek "biegnacego filozofa", czyli naszego Rudzika :) :) :)

kledzik

Kiedyz to Twe urodziny Rudziku?
Awatar użytkownika
Rudzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ciekawi mnie Kledziku czy te okreslenia placzacy i smiejacy sie filozof to Twoje subiektywne odczucia kiedy patrzyles na ich fotografie? Musze przyznac ze ja nigdy nie patrzylam na filozofow przez ten pryzmat, ale wlasnie przegladam zdjecia i i oto moja opinia (jak najbardziej subiektywna). Najbardziej "usmiechniety" wydaje mi sie Arystoteles a co do "placzacego" mam dwa typy Platon i Sokrates. Zwazywszy ze sa to najbardziej znani filozofowie starozytni ich wizerunki czesto mozna odnalezc w przybytkach wiedzy wszelakiej, obstawiam ze to pewnie ich ogladales rujnujac sobie zdrowie papieroskami. Jesli pamietasz jaki nosek posiadal ten placzliwy zagadka wyjasni sie od razu Sokrates niestety nie nalezal do najurodziwszych mezczyz ( wrecz odwrotnie) i byl posiadaczem nadzwyczaj nie greckiego nosa (jedyne z czym mi sie to kojarzy to kartofelek ... o Sokratesie wybacz) a jedyna rzezba Platona ... jaka my wspolczesni dysponujemy nie posiada nosa wcale :)
Jednak po dluzszym wpatrywaniu sie obstawiam jednak Sokretesa co ciekawe wyroznial sie on bardzo wysoka sprawnoscia fizyczna i swietna kondycja regularnie uprawial cwiczenia fizyczne byl zdrowy i silny. Byl zolnierzem i podobno podczas oblezenia potrafil cala noc nie zmieniajac pozycji gotow odpierac ataki wroga. Sokrates mial nietypowe hobby uwielbial chodzic po rynku i podjudzac tlum kontrowersyjnymi wypowiedziami czesto powodowalo to ze byl poszturchiwany bity i ponizany (cierpliwie zniosl nawet kopniaka w pupe mowiac " A gdyby kopnal mnie osiol, czy pozwalbym go przed sad?" ) Uczciwie powiem Sokrates to jeden z moich ulubionych filozofow.

Co do moich urodzin zblizaja sie wielkimi krokami (9 pazdziernik)
gg 46090
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak Rudzik, Arystoteles i Sokrates. Brawo!

Buciki na urodzinowy prezent juz wybralas?

kledzik
Awatar użytkownika
Rudzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pewnie ze wybralam choc nachodzilam sie bardzo ale juz w czwartek bede miala butki new balance (skleroza nie boli zapomnialam nr modelu ).
A ze trafilam z Sokratesem i Arystotelesem to potwierdza tylko moja genialnosc, spostrzegawczosc i  niesamowitosc (ech ta moja wrodzona SKROMNOSC ;) )
gg 46090
hueymanchew
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hmm, co takiego potrafił robić Sokrates całą noc nie zmieniając pozycji, bo jakoś nie mogę się doczytać?

Hubert
bottom-fish-banana
Awatar użytkownika
Rudzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie zmienial cala noc pozycji (stal bez ruchu) czekajac na atak wroga.
gg 46090
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ