Użycie słowa "DOKŁADNIE"
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ostatnio zaczęło mi przeszkadzać wszechobecne używanie słowa "dokładnie".
Najbardziej widoczne jest to we wszelkiego rodzaju "Talk Show'ach" - każdy chcac wyglądac na wyluzowanego mówi bez przerwy "DOKŁADNIE"
Zauważyliście? Kiedyś mówiło się:
- tak
- właśnie
- zgadza się
- owszem
A teraz opanowało nas słowo "dokładnie"
To jakiś nowy styl.
Jakiś czas temu mi to zbytnio nie przeszkadzało.
Ale ostatnio zaczęło.
Najpierw moja mama zwróciła mi uwagę, że wszyscy mówią "dokładnie" i to się jej nie podoba.
Potem - chyba Prof Bralczyk zwrócił na to uwagę.
To słowo nie tylko w Polsce jest takie powszechne - w wiekszości TV Shows w USA wszystkie te płaczące gospodynie domowe ciągle mówią: EXACTLY
Moja koleżanka, powiedziała mi, ze przeczytała gdzieś, ze Umberto Eco powiedział, ze jest to słowo typowe dla kucharek (bez obrażania kucharek - ale cytuję).
Jak ostatnio słyszę wokół mnie coraz więcej słowa dokładnie - to mam gęsią skórkę.
Nie napiszę, dlaczego uważam, ze używanie słowa "dokładnie" nie jest dobre, bo może część z was (tych co tak mówią) poczułaby sie obrażona a tego nie chcę.
Piszę to tutaj - bo zdałem sobie sprawę, że wielu z was używa jednak w rozmowach słowa dokładnie - i chciałem zaapelować - o przeanalizowanie - czy używacie tego słowa świadomie czy nie?
Możecie się zapytać - "A co Ci to przeszkadza?"
Ja odpowiem - "Razi mnie".
Mimo, ze użycie DOKŁADNIE nie jest niepoprawne z punktu widzenia poprawności języka Polskiego, to razi mnie w podobny sposób jak:
1. facet mówi: Poszłem do kina" (mimo, ze podobno są plany aby uznać to za formę poprawną)
2. ktoś chcący coś potwierdzić, mówi: "Bynajmniej" (mimo, ze znaczy to dokładnie coś odwrotnego)
No to tyle.
Z Polskiego ledwo zdałem maturę więc nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie i nie traktujcie tego jak wymądrzania się. Takie są poprostu moje odczucia.
Apeluje zatem:
MÓWCIE MNIEJ DOKŁADNIE !!!!!!
(Edited by FREDZIO at 9:50 am on Sep. 30, 2003)
Najbardziej widoczne jest to we wszelkiego rodzaju "Talk Show'ach" - każdy chcac wyglądac na wyluzowanego mówi bez przerwy "DOKŁADNIE"
Zauważyliście? Kiedyś mówiło się:
- tak
- właśnie
- zgadza się
- owszem
A teraz opanowało nas słowo "dokładnie"
To jakiś nowy styl.
Jakiś czas temu mi to zbytnio nie przeszkadzało.
Ale ostatnio zaczęło.
Najpierw moja mama zwróciła mi uwagę, że wszyscy mówią "dokładnie" i to się jej nie podoba.
Potem - chyba Prof Bralczyk zwrócił na to uwagę.
To słowo nie tylko w Polsce jest takie powszechne - w wiekszości TV Shows w USA wszystkie te płaczące gospodynie domowe ciągle mówią: EXACTLY
Moja koleżanka, powiedziała mi, ze przeczytała gdzieś, ze Umberto Eco powiedział, ze jest to słowo typowe dla kucharek (bez obrażania kucharek - ale cytuję).
Jak ostatnio słyszę wokół mnie coraz więcej słowa dokładnie - to mam gęsią skórkę.
Nie napiszę, dlaczego uważam, ze używanie słowa "dokładnie" nie jest dobre, bo może część z was (tych co tak mówią) poczułaby sie obrażona a tego nie chcę.
Piszę to tutaj - bo zdałem sobie sprawę, że wielu z was używa jednak w rozmowach słowa dokładnie - i chciałem zaapelować - o przeanalizowanie - czy używacie tego słowa świadomie czy nie?
Możecie się zapytać - "A co Ci to przeszkadza?"
Ja odpowiem - "Razi mnie".
Mimo, ze użycie DOKŁADNIE nie jest niepoprawne z punktu widzenia poprawności języka Polskiego, to razi mnie w podobny sposób jak:
1. facet mówi: Poszłem do kina" (mimo, ze podobno są plany aby uznać to za formę poprawną)
2. ktoś chcący coś potwierdzić, mówi: "Bynajmniej" (mimo, ze znaczy to dokładnie coś odwrotnego)
No to tyle.
Z Polskiego ledwo zdałem maturę więc nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie i nie traktujcie tego jak wymądrzania się. Takie są poprostu moje odczucia.
Apeluje zatem:
MÓWCIE MNIEJ DOKŁADNIE !!!!!!
(Edited by FREDZIO at 9:50 am on Sep. 30, 2003)
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
a ja nadmiernie mówie ostatnio : generalnie i np. generalnie tak..czyli uogólniając jest tak ale..niekoniecznie..np kłamiesz? generalnie nie..czyli ,że czasami kłamstewko się zdarza ale odpowiadając generalnie to tak jakbyś potwierdził,że nie kłamiesz czyli jesteś czysty hihihihihii
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
Masz Fredzio racje. Takze na to zwrocilem uwage.
Przypominam sobie jak wiele lat temu uczylem sie niemieckiego i angielskiego. W jednym i drugim jezyku mialem ten sam problem, jak przetlumaczyc "genau" i "exactly", polskie "dokladnie" mialo bowiem zupelnie inne znaczenie. Nikt nie uzywal go jako synonimu dla "wlasnie tak".
kledzik
Przypominam sobie jak wiele lat temu uczylem sie niemieckiego i angielskiego. W jednym i drugim jezyku mialem ten sam problem, jak przetlumaczyc "genau" i "exactly", polskie "dokladnie" mialo bowiem zupelnie inne znaczenie. Nikt nie uzywal go jako synonimu dla "wlasnie tak".
kledzik
-
- Zaprawiony W Bojach
A ja bym siê chcia³a dowiedzieæ od Fredzia, jaki jest powód jego antypatii do s³owa "dok³adnie" u¿ywanego jako zamiennik s³ów "w³a¶nie tak", "zgadza siê", "owszem" etc.
Napisz, dlaczego uwa¿asz, ¿e u¿ywanie s³owa "dok³adnie" nie jest dobre.
?
Napisz, dlaczego uwa¿asz, ¿e u¿ywanie s³owa "dok³adnie" nie jest dobre.
?
- stachnie
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:10:04
- Kontakt:
Dokładnie!Quote: from FREDZIO on 10:49 am on Sep. 30, 2003
Ostatnio zaczęło mi przeszkadzać wszechobecne używanie słowa "dokładnie".

S.
- mucherek
- Stary Wyga
- Kontakt:
+1 do bynajmniej vs. dokladnie.
Tym bardziej, ze akurat z 'bynajmniej' zetknalem sie nawet w prasie
Tym bardziej, ze akurat z 'bynajmniej' zetknalem sie nawet w prasie
- Ojla
- Zaprawiony W Bojach