Komentarz do artykułu Vaporfly na legalu, Alphafly zbanowane - World Athletics decyduje

kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:Kuba, zaczynacie robić tytuły jak tabloidy a w wyjasnieniach jekieś pokrętne wyjasnienia :hej:
Tytuł sobie a tekst sobie. Słabe to było.
Wskaż mi proszę konkretnie, co jest tabloidowego w tytule i które wyjaśnienie jest pokrętne. W jaki sposób tytuł nie koresponduje s treścią, w tym podlinkowanymi artykułami?
Nike ominęła przepisy. Kropka. Nie złamała ich, tylko ominęła.
O tym piszemy w artykule i w naszych podlinkowanych materiałach.
PKO
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jako że używałem i używam tych butów mam kilka uwag,...
1. To czy zawodowi biegacze będą w nich biegać jest może istotne ale nie aż tak bardzo. Buty robione są dla szerokiego spektrum biegaczy amatorów. To oni tworzą rynek, podobnie jak w fotografii rynek tworzą "pstrykacze" a nie zawodowcy.
2. Czy buty dają przewagę? Według mnie dają. Na moim przykładzie trudno to oceniać bo jestem starszym "człapakiem". Buty do 300-400 km użycia są bardzo dynamiczne. Walory te z czasem się kończą, szczególnie w pierwszej odsłonie tych butów, 4%. Są bardzo lekkie. W mojej ocenie, po przebiegnięciu w nich kilkuset kilometrów ( właśnie 300-400 ) tracą swoją sprężystość.
3. Opinie zawodowych biegaczy warto zawsze poczytać ale należy mieć na uwadze, że zawodnik sponsorowany przez Asicsa lub Adidasa nie będzie publicznie piał z zachwytów bo po prostu nie wypada. Co więcej, obserwuję tu pewną analogię ze światem kultury. Otóż w przypadku kontrowersyjnych spektakli, książek, sztuk teatralnych najwięcej do powiedzenia mają Ci którzy nie widzieli i nie czytali.
4. W ubiegłym roku pobiegłem maraton w 4:14. Nie wspomnę o miejscu bo było to po nad 21 tys. Biegam w czym chcę, niczego nie wygrywam i nie wygram. W Nowym Jorku na starcie było dosyć zielono-różowo. To te tłumy robią rynek
5. Dyskusje na temat tego ile ma wysokości ten buty jest dyskusją o niczym. Gdyby wysokość ustalono na poziomie 35mm a NIKE zrobił 34,5mm było by podobne ględzenie. Warto też zauważyć, że nie wiemy co się dzieje w laboratoriach największych graczy rynkowych. Trochę zostali w tyle i muszą spiąć pośladki.
6. Jako amator nie mam problemu z tym, że w nich biegam. Pewnie bym się oburzył gdyby NIKE w części przedniej wstawił mikro silniczek z małym kółeczkiem. Podobnie jak mam nadzieję, że nigdy nie zasiądę na rowerze z napędem elektrycznym.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Omija zakaz czyli robi coś czego nie wolno.Nic takiego nie robi. Centymetry się zgadzaja, jest jedna płytka. Wszystko OK.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kubawisniewski1 pisze:
Siedlak1975 pisze:Kuba, zaczynacie robić tytuły jak tabloidy a w wyjasnieniach jekieś pokrętne wyjasnienia :hej:
Tytuł sobie a tekst sobie. Słabe to było.
Wskaż mi proszę konkretnie, co jest tabloidowego w tytule i które wyjaśnienie jest pokrętne. W jaki sposób tytuł nie koresponduje s treścią, w tym podlinkowanymi artykułami?
Nike ominęła przepisy. Kropka. Nie złamała ich, tylko ominęła.
O tym piszemy w artykule i w naszych podlinkowanych materiałach.
Kuba ale podobnie jak kolega, nie rozumiem co to znaczy,...ominął przepisy,...
Czy na przykład 38 mm to nadal omijanie przepisów czy jest wszystko ok.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Nike robi nowy, inny but. Tylko pssyt. Nikomu nie mówcie bo to ma być prawie ten sam bucik. Teraz zagwozdka, czy wydając na te poprawione 300 dolków mamy bucik szybszy o ile procent? Teraz szybko ktoś to musi obiegać i wynik w tym nowym zrobić. Londyn? Czy może jakiś atak na WR w HM lub 10km. 10km by było najlepiej ustrzelić bo to zrobione w zwykłych butach było.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Pączek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:49
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Te Adidaski co Ronex w nich pobiegł WR to nie takie zwykłe buty. Żylety straszne. Jak ktoś nieprzygotowany w nich przyciśnie dychę to łydki betonowe przez tydzień. ;D w pewnym sensie też powinny być oskarżane o oszustwo, bo lżejsze, sztywniejsze, bardziej przyczepne od treningówek. ;)
5000 15:18,65 2020
10 30:22 2024
HM 67:13 2023
M 2:22:42 2021

#PiekielniWarszawa
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:Omija zakaz czyli robi coś czego nie wolno.Nic takiego nie robi. Centymetry się zgadzają, jest jedna płytka. Wszystko OK.
Rozumiem. Dzięki za opinię. W moim przekonaniu "omijanie zakazu" nie oznacza, że się robi coś czego nie wolno, tyko że nagina się praktykę maksymalnie tak, by nie łamać przepisów (patrz dyskusja na temat "omijania zakazu handlu" w niedzielę przez sklepy). Trudno o bardziej dobitny dowód pokazania, że jedziemy po bandzie, a oficjalnie wszystko gra, niż te 0.5 milimetra różnicy w wysokości podeszwy.

W korpusie języka polskiego znaczenie sformułowań obchodzić/omijać zakaz/prawo jest jednoznaczne z: niełamaniem prawa, ale jego maksymalnym nagięciem. Ale to mnie w sumie zaciekawiło, skoro masz takie skojarzenia - zapytam językoznawcy, uzus w mojej opinii na razie jest inny.

W każdym razie i w tytule i w tekście nie jest napisane, że Nike łamie jakiś zakaz.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Mniemam, że wystawia jednak kogoś przygotowanego. Niemniej gdyby taki WR pobiegł jakiś amator co w parku trenuje po robocie w hucie to by dopiero sprzedaż takim kapciom napędził. Każdy może zrobić WR na Park Runie czy w półmaratonie w Łowiczu. To by dopiero było. A tak znowu tylko anorektyczni Kenole stadami czyli totalna nuda i praktyczna niemożność wykreowania konia marketingowego typu Air Jordan.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
ziemo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:48
Życiówka w maratonie: 3:34

Nieprzeczytany post

Trochę jestem zawiedziony, że do ogólnodostępnej sprzedaży nie trafią te "nielegalne", a dla tych kilku zainteresowanych okrojona wersja.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Gdyby tak kupować te wszyskie kosmiczne buty w tempie w jakim się pokazują to i kredytu we frankach by zabrakło :hahaha:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pobiegałem trochę w tych zbanowanych alfach. W porównaniu do vaporów, to jest petarda. Seba w nich bardziej się rozpędził i złapał się za głowę. To był jego "komentarz".
Na pierwszy plan rzuca się ogromna różnica w sztywności płytek. Vapory wyginają się bez problemu. Alfy prawie wcale.
Wybicie jest gigantyczne. Żadnych strat. Mega sztywność w podporze, ale przede wszystkim szybkość załadowania nogi podporowej.
Zgadzam się z obserwacjami Giżyńskiego (poza tym wtrętem o dynamice w butach minimalistycznych). Do tego trzeba być przygotowanym od strony fizycznej. Zwłaszcza ustawienie miednicy jest istotne. Jak tylko się cofnie dupę to wszystko znika i but wręcz przeszkadza. To może być powód braku progresu w maratonie u tego zawodnika. Widziałem jak biega po Iten. Z takim stylem lepiej pozostać przy klasycznych startówkach.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2020, 19:17 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
faraon828
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:48,30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chciałbym zwrócić uwagę na chronologię zdarzeń.
31 stycznia World Athletics ustala max grubość na 40 mm (co eliminuje Alphafly). Dlaczego akurat na 40? Dlaczego nie pozostał przy 36-37, które mają Vaporfly?
5 lutego - Nike chwali się nowym modelem o grubości podeszwy 39.5 mm.

To znaczy, że Nike w ciągu tygodnia opracowała takie buty, które będą zbieżne z nowymi przepisami WA? Czy to znaczy, że ten but mieli już dawno stworzony? Jeśli mieli dawno stworzony but z grubością podeszwy 39.5 a potem WA ogłosił, że max może być 40 mm, to znaczy, że stworzyli celowo przepis preferencyjny dla Nike.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy praktycznie nieograniczonym budżecie można mieć przygotowane prototypy co jeden milimetr. Wdrożenie do produkcji to chwila moment

Co do potencjalnego amatora łamiącego wr dzięki technologii, to można o tym zapomnieć skoro nawet wyczynowcy sobie z tą technologią nie radzą.
Awatar użytkownika
Jarlaxle
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 32:22

Nieprzeczytany post

WR może nie łamią, ale noga coś szybciej podaje - Strava w statystykach za 2019 podawała, że mediana wyników maratończyków w Nike Next% była o 8.7% wyższa od najszybszego odpowiednika Adidasa jakim był model Adidas Boston.
10km- 32:22
21.097km- 1:12:03
https://www.strava.com/athletes/mbujala
rudebwoy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Niestety z zewnątrz wygląda to tak, jak te przetargi publiczne, w których ustawia się specyfikację istotnych warunków zamówienia ściśle już pod konkretnego oferenta. Niby wszystko wygląda na zgodne z prawem, ale w rzeczywistości nie do końca.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ