Garmin Fenix 5 plus - nawigacja, mapa

stadwor
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
nie znalazłem odpowiedzi w zakresie możliwości nawigacji Garmin Fenix 5 plus, dlatego proszę posiadaczy tego zegarka o rozwianie moich wątpliwości. Z góry przepraszam jeżeli powielam wątek, który już gdzieś był omówiony i proszę ewentualnie o wskazanie linka.

Poniżej opisuję jaka funkcja jest dla mnie najważniejsza i proszę o odpowiedź, czy Garmin fenix 5 plus (lub inny zegarek) to potrafi ?

Gdy jeżdżę na rowerze i napotykam miejsca, które chcę zapisać w zegarku to ustawiam je jako - nazwijmy to "punkt szczególny". Powiedzmy, że z danej wycieczki wytypuję takich miejsc 10. Za tydzień ponownie jadę w ten teren i chcę, aby zegarek poprowadził mnie dokładnie przez te punkty szczególne ale bezpośrednio bez nadkładania dodatkowej drogi. Czy najkrótszą możliwą drogą.
Czy można to zrobić z poziomu zegarka ? Lub z poziomu smartfona z aplikacji Garmina lub innej w możliwie najprostszy sposób ? Chodzi mi o to, aby nie było potrzeby siadać przy komputerze, tworzyć ręcznie całej trasy znajdując np. współrzędne zapisane w zegarku punktów szczególnych i tak powstałą trasę wyeksportować do zegarka. Bo to jest wszystko czasochłonne.
Idealnie było by np. gdyby była taka możliwość: Jadę w dany teren, robię dużo kilometrów i znajduję tylko kilka punktów szczególnych. Wracam do domu wieczorem i szybko zgrywam te punkty na smartfona do odpowiedniej aplikacji Garmin. Za jakiś czas jadę ponownie w te strony, więc włączam aplikację, wybieram punkty szczególne (te które zapisałem po powrocie z wycieczki kiedyś) a aplikacja szybko sama wytycza mi drogę (lub kilka dróg) najkrótszą, która wiedzie przez wszystkie te punkty. Wtedy tylko przesyłam np. przez Wi-fi do zegarka i mogę już ruszać w drogę podążając za wskazówkami zegarka.

Czy jest to możliwe (do zrobienia szybko) czy za dużo wymagam ? :)
Kiprun
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Korzystając tylko z zegarka i aplikacji garmina nie da się. Sam zegarek nie ma możliwości nawigacji do wielu ponktów via.To co chcesz zrobić jest możliwe za pomocą aplikacji Garmin Explore i np Locus.
1.Zaznaczasz na zegarku punkty podczas wycieczki.
2.odpalasz explore garmina(chyba konieczna wersja www, zegarek musi być z nią kompatybilny żeby mieć tam dostęp) i eksportujesz waypointy najlepiej je wcześniej organizujesz w kolekcje, dzięki temu będziesz miał jeden plik który zawiera wszystkie które Cię interesują.
3.Wrzucasz wyeksportowany zbiór waypointów na telefon z androidem.
4.Odpalasz locus map.
5.Importujesz wcześniej wrzucone punkty(jeden plik zawiera wszystkie).
6.Zaczynasz rysowanie trasy według wybranego w locusie profilu routingu(np bieganie/jazda mtb/rower szosowy) klikając w wybranej kolejności w punkty które widzisz na mapie.
7.Zapisujesz trasę w locusie i exportujesz bezpośrednio do zegarka lub za pośrednictem garmin connect.

punkt 2 można zamiennie wykonać zgrywając plik locations z pamięci zegarka podłączając do komputera, minus taki że tam będą wszystkie zapisane pozycje.

Alternatywą jest pojedyncze uruchamianie nawigacji do punktu, po dotarciu do poprzedniego:)
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a nie łatwiej zapisać sobie punkty POI w zegarku i dawać na nawigację do punku ? pierw pierwszy- przybył, dał nastepna itd.
dła ulatwienia można by sobie je ponumerować z kolejnościa zgodnie.
szybko łatwo i przyjemnie, tyle, że trzeba na te 5 sekun się zająć klikaniem kolejnego punktu.
jak zrobisz tak parę tras, to już będziesz je miał też zapisane, i wtedy można sobie zrobić z nich kolekcję.
zobacz jeszcze appke Garmin Explore, dawno sie nią nie bawiłem, więc nie pamietam już czy mozna wgrać cała trasę po wyznaczonych punktach.
ps sprawdziłem, nie można, ale i widać ładnie wszytskie punkty w zegarku.
stadwor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi

Do Cichy70: Ale mi chodzi o to, żeby ten zegarek pomagał mi w pracy handlowej. Moje punkty szczególne to były by miejsca moich klientów, i jeżeli miałbym ich powiedzmy kilkaset, to w pewnym momencie nie będę pamiętał gdzie który był, więc chyba ręczne ustawienia nawigacji do jednego punktu, a następnie do drugiego nie ma sensu w moim przypadku, gdyż musiałbym w trakcie trasy pamiętać gdzie który jest i sam decydować do którego teraz punktu zegarek ma mnie poprowadzić. A to raczej nie gwarantuje mi stworzenia najkrótszej drogi, tak aby odwiedzić każdy punkt.
Innymi słowy wyprawy turystyczne mógłbym połączyć z pracą :)

Pytanie do Whitemamba: ile czasu trwało by to wszystko ? I czy można to także wykonać na Garmin fenix 5 (bez plus), bo przecież też mam możliwość nawigacji po linii. Czy do tego mojego celu mapy są niezbędne ?
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czas potrzebny jest oczywiście zależny od ilości punktów, jeżeli piszesz o kilkuset to trudno mi to sobie wyobrazić nawet i chyba potrzebujesz do tego celu innego urządzenia niż fenix.
stadwor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

whitemamba pisze:Czas potrzebny jest oczywiście zależny od ilości punktów, jeżeli piszesz o kilkuset to trudno mi to sobie wyobrazić nawet i chyba potrzebujesz do tego celu innego urządzenia niż fenix.
Tzn. kilkaset punktów w bazie, ale wytyczanie trasy wycieczki może być w oparciu np. o 10-20 punktów jednorazowo - podczas jednej wycieczki.
stadwor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

I jeszcze jedno pytanie:
gdy mam np. kilkadziesiąt punktów szczególnych w zegarku zaznaczonych podczas wcześniejszych wycieczek i jadę kolejny raz w ten teren, nie pamiętam gdzie one były, nie ustawiam nawigacji aby prowadziła mnie do celu, tylko mam włączoną mapę w garmin fenix 5 plus, to czy jak będę podróżował i będzie się zmieniał ekran z mapą zegarka to czy te punkty będą na tej mapie naniesione ? Czy będę widział na mapie te punkty ? jeżeli tak to sam łatwo je wtedy znajdę.
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, widać wtedy takie punkty.
stadwor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

whitemamba pisze:tak, widać wtedy takie punkty.
Dziękuję za pomoc
stadwor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeżeli w specyfikacji garmin fenix 5 plus jest napisane, że akumulator przy pracy gps wytrzymuje do 18 godzin, to rozumiem, że nie chodzi tutaj o sytuację, w której jeszcze wyświetla mapę ? Ile mniej więcej działa akumulator w trybie gps z włączoną na ekranie mapą ? Mówimy o wersji 5 plus, nie 5x czy 5s plus.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z mapą jako podstawowym ekranem dużo mniej. Ten ekran będzie zjadał najwięcej prądu przy ciągłym przeliczaniu i pokazywaniu okolicy. 18h to będziesz miał przy wyłączonym BT, tętnie tylko z nadgarstka, żadnych innych sensorów i z włączonym ekranem zegarka lub jakiegoś podstawowego pola danych.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
ODPOWIEDZ