Proszę o pomoc. Do biegania wracam co jakiś czas. Kiedyś w liceum biegałem regularnie ok 5/10km po lasach, na studiach po parkach kilka km ect. Aktualnie chciałbym wrócić do regularnego biegania ale... I tu się zaczyna mój problem. Dałem się namówić koledze do wystartowania w 2 zawodach 5 i 10km. 5km po lesie - tutaj nie zauważyłem problemów oprócz zmeczenia, a przy dystansie 10km na asfalcie juz było gorzej. Biegałem w butavh rebook flex (coś takiego z wkładka żelowa b. Miękką ect. Jak później się zorientowałem to są super na w teren i jak biegałem pp lesie to było ok). Po przebiegnieciu strasznie bolały mnie kolana (biegałem z bomby bez treningu) oraz lewy mały paluszek był siny (jakby mi ktoś na niego nadepnął).
Teraz chce kupić buty tylko na asfalt. Chciałbym prosić o pomoc bo im więcej czytam tym mniej wiem.... Mam tendencje do stawiania stopy z pięty zwłaszcza jak opuszczają mnie siły :D interesują mnie buty z jak największą amortyzacja bo szkoda mi kolan. Nie wiem czy potrzebuję jakieś stabilizacji (przez akcję z paluszkiem). Co do ceny to są różne promocje więc jak będę wiedział w jaki but celuje to mogę wybrać podobne

Z góry dziękuję za pomoc.