Źle dobrane buty ?

Jagla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,

Założyłem ten temat, żeby poradzić się kogoś bardziej doświadczonego jeśli chodzi o sprzęt do biegania. Po 1.5 miesięcznej przerwie od sportu z powodu naciągniętego achillesa postanowiłem, że wracając do biegania wymienie w końu buty (do tej pory ~rok przebiegany w "zwykłych" adidasach). Jednak zrobiłem to dość nieodpowiedzialnie, bo nie zorientowałem się wcześniej w temacie pronacji/supinacji itd i dość losowo wybrałem buty Asics gt2000 6. Po pierwszych dwóch biegach byłem zawodolony, jednak za trzecim razem po przebiegnięciu 11 km wróciłem do domu z dość znacznym bólem pleców/biodra i z dość nadwyrężonymi głowami przyśrodkowymi mięsnia czworogłowego, tak, że na nastepny dzień miałem tam naprawde mocne zakwasy co do tej pory nigdy mi się nie zdarzyło po bieganiu, a biegalem dłuższe trasy. Już po tym wszystkim szukając przyczyny chciałem sprawdzić jak stawiam stopę i po zrobieniu testu wodnego i sprawdzeniu podeszwy starych butów jak na moje oko mam stope neutralną, a wg tego co znalazłem na temat tych nowych asicsów są one dedykowane raczej dla osób lekko pronujących. I teraz moje pytanie, czy dany model buta może tak zmieniać mechanike biegu, żeby powodować aż takie objawy? Może to mieć aż taki wpływ ? Bo z drugiej strony od zawsze mam problem z plecami i nie wiem czy nie jest to spowodowane po prostu mocniejszym biegiem po dłuższej przerwie + troche zmianą techniką biegu bo po przeczytaniu kilku artykułow zacząłem biegać mocniej z pięty bo wcześniej raczej starałem się bardziej angażować śródstopie. A aktualnie mam taki dylemat, że jednak ból achilessa powrócił (co ciekawe podczas biegu w ogóle go nie czuje, jednak odzywa się na nastepny dzień, w poprzednich butach odzywał się przy każdym kroku) i nie wiem czy mogę sobie pozwolić na przebieganie dodatkowego tygodnia, żeby sprawdzić czy to się powtórzy. Z drugiej strony nie wiem czy ewentualny zwrot butów po wybieganiu w nich już 25km wchodzi w gre. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia ? Będę wdzięczny za każdą rade ;) Pozdrawiam
PKO
Pixa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: 4:11:10

Nieprzeczytany post

Jasne, że lepiej byłoby mieć buty dla stopy normalnej, ale raczej nie sądzę, żeby twoje objawy wynikały tylko z obuwia.
Biegam od lipca 2017
5 km - 21:10 (IX 2019)
10 km - 44:09 (III 2020)
HM - 1:42:42 (VI 2019)
M - 4:11:10 (IX 2019)
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

Z recenzji tych butów na necie czytamy, że są tylko lekko stabilizujące, więc nie sądzę, że to jest powodem twoich dolegliwości z kręgosłupem. A już raczej na pewno nie spowodowałoby to zakwasów. Amortyzację mają bardzo dużą (jak wynika z opisów), więc to też nie brak amortyzacji. Może po prostu za długi dystans/za szybki bieg po dłuższej przerwie. A buty ze śladami noszenia nie zwrócisz, no chyba, że nic nie widać, zawsze możesz próbować.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jagla pisze:I teraz moje pytanie, czy dany model buta może tak zmieniać mechanike biegu, żeby powodować aż takie objawy? Może to mieć aż taki wpływ ?
Nie, nie może, a już na pewno nie gdy zdarzyło to się to po jednym, jednorazowym (trzecim z kolei) wyjściu.
Jagla pisze:Z drugiej strony nie wiem czy ewentualny zwrot butów po wybieganiu w nich już 25km wchodzi w gre. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia ? Będę wdzięczny za każdą rade ;) Pozdrawiam
Oczywiście, że nie, ale jak napisałem powyżej, na 99%, nie w butach problem.
Słyszałem o spryciarzach, którzy testy butów robili na bieżni mechanicznej i podobno udawało im się te buty zwracać jako nieużywane, ale to chyba nie twój przypadek.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

Nie biegałes 1.5 miesiąca to raz, mięśnie, ścięgna są słabsze, to normalne, że cię wszystko boli.
Dwa, zacząłeś biegać z pięty???!! Na cholere? Chciałabym widzieć ten nienaturalny stajl ;-)
Nie ma to jak czytać wszystkie poradniki świata i stosować na sobie experymenty, zamiast po prostu wyjść i biegać luźno słuchając swojego ciała.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2019, 13:38 przez katekate, łącznie zmieniany 1 raz.
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jagla pisze:po przebiegnięciu 11 km wróciłem do domu z dość znacznym bólem pleców/biodra i z dość nadwyrężonymi głowami przyśrodkowymi mięsnia czworogłowego...
Anatom :niewiem:

Dokładnie to, co pisze Kate. Za długie dystanse i przeciążyłeś nogi. Daj im kilka dni odpoczynku, a potem spróbuj biegać po 5-6 km, dopóki się nie zaadaptują. W ogóle mam podejrzenia, że biegasz za intensywnie, za długie dystanse, jak na swój poziom adaptacji biegowej - stąd problemy ze ścięgnem.
+Zainteresowałbym się tymi plecami, bo bez ćwiczeń może się pogłębiać. Np takich: https://naturalniezdrowy.com.pl/poglebi ... cwiczenia/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ