Pierwszy bieg, pierwszy ból - co dalej?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
jan2500
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich - mam 2 pytania...
Nigdy nie biegałem ale tej zimy postanowiłem  zacząć. Chcę biegać w poniedziałek, środę + piątek intensywna koszykówka.  Mój cel to dobra kondycja i samopoczucie bo czuję się nienajlepiej ze względu na brak ruchu- jedynie w zimę grałem 1x w kosza (ale czuję że kondycha mi pada) . "Pierwszy mój raz" odbył się we wtorek. Bigłem około 30 minut przerywając 4 razy na 2 minutowy marsz. Dziś (dzień po) nie mam żadnych zakwasów ale bolą mnie "stawy biodrowe"(nie potrafię fachowo tego nazwać). Czy taka sytuacja jest za pierwszym razem normalna ? Dodam ,że mam 28 lat i biegłem po lesie,bez żadnego napinania się -powoli  ( biegłem tak jak mnie nogi niosły).
Nie zmęczyłem się za bardzo- czy to oznacza że powinienem biegać szybciej?
Olo
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
luskan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,

moim zdaniem to za ostro zaczynasz, treningi wcale nie powinny konczyc sie bólem - ból wcale nie oznacza że się dało z siebie wszystko i tak powinno być. Jeśli nie masz zamiaru trenowac zawodowo ( a nie piszesz że masz), to staraj się oszczędzać. Zawodowcy mają lekarzy i trenerów od pilnowania ich zdrowia więc mogą iść na całość albo i więcej. Jeśli bolą cie biodra, to daj sobie spokój na kilka dni - np. 2-3, i po tym czasie zrób 20 minutową przebierzke. Zupełnie spokojnie, tak żeby nie nie złapać zadyszki.

Nie wroci ci forma w ciagu jednego, dwóch tygodni ale pewnie dopiero za miesiąc. Nie piszesz jaki miałeś wcześniej kontakt ze sportem. Ważne jest dbanie o zdrowie, bo z bieganiem można tak samo szybko skończyć jak i zacząć.

Jeśli w czasie biegu nie miałeś zadyszki (nie biegłeś z wywalonym jęzorem :) ) to myślę że tempo możesz podwyższyć. Chociaż dzisiaj było dość zimno więc lepiej z tym uważać.  Piszesz też o przestojach,- może spróbuj biegu ciągłego, czyli albo skróć trasę albo zmniejsz tempo.

Co do stawów biodrowych to nie bardzo wiem co poradzić. Moze to wina butów, albo siedzącego trybu pracy i braku jakichś witamin?? Może ktoś bardziej duświadczony się wypowie.

a to byly moje 3 grosze,..
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1.O problemie z biodrami było ostatnio tutaj
2.Zadbać o rozgrzewkę.(różne krążenia bioder)
3.Gimnastykę siłową-wyrobienie mięśni wokół bioder i kręgosłupa(też będzie mógł się w przyszłości odezwać)
4.Zadbaj o właściwy dobór butówpod kątem stawiania przez Ciebie stopy, w trakcie biegu.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
ODPOWIEDZ