Początki - prośba o poradę, modyfikację treningu.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
scjr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Niedawno zacząłem trenować. Miałem bardzo długą przerwę od sportu. Przybrałem kilkanaście kg.
Na początku stycznia waga pokazywała 104kg.

Moje parametry:
Mój wzrost: 182cm
Waga początkowa:104kg
Waga aktualna: 98kg
Cel biegania: - redukcja wagi do ok 84 kg
dojście do regularnego biegania 10km.

Ćwiczę od 30 dni. W poprzednim roku przy próbie rozpoczęcia biegania i przebiegnięciu 1,5 km myślałem, że umrę i wypluję płuca.

Obecnie mój tydzień wygląda tak.
Pn: siłownia
Wt: squash
Śr: siłownia
Czw: bieganie ( bieżnia )
Pt: siłownia
Sb: bieganie ( bieżnia )
Nd: odpoczynek

Moim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej i poprawa sylwetki, mam pod tłuszczem jeszcze sporo mięśni które kiedyś wypracowałem. Bieganie ma mi pomóc w redukcji tłuszczu. Jednak jak już biegam to chciałbym w przyszłości dojść do regularnego biegania 3x w tyg. 10km.

Na początek chciałbym przebiec w ogóle te 10km za jednym razem :)

Obecnie jestem na takim etapie ( wyniki z dzisiejszego biegania )
Bieżnia
2,17 km w 12,00 min - bieg
0,50 km w 05,45 min - chód
1,00 km w 06,00 min - bieg
0,50 km w 05,45 min - chód
1,00 km w 06,00 min - bieg

Jak zmodyfikować ten trening biegowy żeby jak najszybciej dojść do przebiegnięcia 10 km ? Prośba o porady.

Dodam, że trzymam dietę oraz trening siłowy i dietę mam rozpisaną przez trenera itd.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pracuj nad grupami mięśni które maja stabilizować stawy: skokowy, biodrowy, tutaj masz takie ćwiczenia: http://bieganie.pl/?cat=288
Ten dystans nie jest taki wazny wg mnie w tym momencie, musisz zredukować mase przedewszystkim. Dieta oczywiście.
Ale i jak najwięcej aktywności, jeśli chodzisz na siłownię możesz zrobić sobie taką sesje na rowerku: 20 s mocno, 20 s spokojnie (są czasem tacy, którzy coś takiego polecają początkującym biegaczom z nadwagą ale są po prostu nieodpowiedzialni).
W 36 minut robisz ponad 5 km, jest ok, dobry kierunek.
scjr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki.

zastanawiałem się czy jeszcze jakoś nie zmienić tego biegania tzn. skrócić czas chodzenia i skrócić ten pierwszy dystans gdzie biegnę 2km. ale za to zrobić więcej serii?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A dlaczego akurat robisz taką sekwencję? Gdybys się uparł, to przebiegł byś już dzisiaj 10 km. Skoro biegniesz przez 12 minut bez przerwy to przebiegł byś i godzinę, z przerwami na marsz. Ale tego bym bardzo nie zmieniał ale bardzo popracował nad tymi pozostałymi elementami. Zwiększanie objętości (kilometrażu) musi iść proporcjonalnie ze zbijaniem wagi, sam w pewnym momencie zauważysz, że biega Ci sie łatwiej (już teraz to widzisz)
scjr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wiem dlaczego akurat tak. Jakoś samo wyszło. Wszedłem na bieżnię, ustawiłem prędkość na 11 km/h i zacząłem biec. Chodzenie pomiędzy, podpatrzyłem u gościa, który biegał na bieżni obok.

Ale zrobię tak jak radzisz nie będę na razie za bardzo zmieniał. A popracuję nad pozostałymi aspektami.

Przed treningami na siłowni też biegam jako rozgrzewka. Ostatnio ok 8 min bez przerwy z prędkością ok 10-11 km/h.
margo.filmowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mialem podobna sytuacje jak ty i skorzystalem z tego planu i powiem szczerze ze bez problemu sie wciagnalem.

Obrazek
scjr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki. Spróbuję zastosować ten plan. Podejrzewam, że jestem obecnie gdzieś na etapie tygodnia 5-7.
Ponieważ biegam na bieżni muszę ustawić prędkość biegu. Obecnie biegam 11km/h, a chodzę 6km/h. Spoko są te prędkości czy powinienem zwolnić/przyśpieszyć tempo?
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Bieg z prędkością 11km/h "na początku" to moim zdaniem dosyć szybko. Chód 6km/h to standardowa prędkość piechura.

--
Axe
wiater
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem jeśli ktoś ma bardzo dużą nadwagę, nie powinien biegać. Obciąża wtedy m.in. kolana, lędźwie. Na początku rowerek, basen. Nie piszę to dosłownie w Twoją stronę, ale jeśli ktoś czyta o dużej tuszy powinien zacząć od rowerku.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

scjr pisze: Obecnie biegam 11km/h, a chodzę 6km/h. Spoko są te prędkości czy powinienem zwolnić/przyśpieszyć tempo?
Tez mi sie wydaje ze jezeli to poczatek to 11km/h (5:30 min/km) to chyba za szybko.
Jak narazie to ja takim tempem moge przebiec okolo 15km, a tetno na koniec szybuje ponad HRmax ;) (HRmax wyliczone z matematycznie :hej: )
Ja bym zmnaiejszyl tempo a dodal wiecej czasu i zrezygnowal z jednej silowni na rzecz odpoczynku (jezeli rzezba sylwetki nie jest priorytetem).
scjr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:
scjr pisze: Obecnie biegam 11km/h, a chodzę 6km/h. Spoko są te prędkości czy powinienem zwolnić/przyśpieszyć tempo?
Tez mi sie wydaje ze jezeli to poczatek to 11km/h (5:30 min/km) to chyba za szybko.
Jak narazie to ja takim tempem moge przebiec okolo 15km, a tetno na koniec szybuje ponad HRmax ;) (HRmax wyliczone z matematycznie :hej: )
Ja bym zmnaiejszyl tempo a dodal wiecej czasu i zrezygnowal z jednej silowni na rzecz odpoczynku (jezeli rzezba sylwetki nie jest priorytetem).
Nie chcę rezygnować z siłowni bo jak napisałeś praca nad sylwetka jest dla mnie ważna.

Bieganie robię teraz 2x w tygodniu i korzystam z planu, który tu wkleiliście. Jestem na tygodniu 6. Zmniejszam tempo w końcówkach do 9,5-10km / h.
Do tego 3x w tygodniu siłownia po 60min. Przed lub po siłowni tez biegam, ale krótko ok 10min.

Na razie na tym zostanę. Waga powoli idzie w dół. Już spadłem ze 104 do 96 kg.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:
Olej to HRmax bo widać że jest bez sensu. Jak pobiegniesz na maksa 1500-3000 albo chociaż pfinisz na 5km to Ci dopiero poszybuje. Póki co sugeruję nie patrzeć na tętna/strefy jeśli przebijasz "HRmax" na treningowym 15km.
biegam ultra i w górach :)
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:
CO znaczy hrmax wyliczone matematycznie? Jeśli ze wzoru 220 - wiek to włóż je miedzy bajki.

Wg tego wzoru powinienem mieć o 20 uderzeń niższe, niż mam zmierzone :bum: i w przypadku baaardzo wielu ludzi , zwłaszcza biegających, ten wzór się nie sprawdza
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ