Tempo początkującego

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Bamu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,

Od niedawna zacząłem biegać, nawet mi się spodobało.
Tylko się zastanawiam jak prezentuje się moja forma.
Dzisiejszy trening wyglądał następująco:

Dystans: 3.63 km
czas: 0:26:25
Średnia prędkość: 8.25 km/h
Średnie tempo: 7,16 min/km
PKO
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chciałbyś żebyśmy ocenili Twoją kondycję tak?
Bamu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mniej więcej tak.
No ale właśnie się zorientowałem że skupiłem się tylko na wynikach biegu.
Ale chyba do oceny kondycji muszę podać wagę, wzrost i wiek.
Mam 25 lat, wzrost 180, waga 100

I chciałbym się dowiedzieć czy w/w tempo jest dobre czy złe jak na początkującego
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No nie jest to imponujące, nie ma się co czarować, ale w bieganiu nie chodzi o to jaką masz kondycję na starcie, tylko jakie robisz postępy i czy sam jesteś z siebie dumny robiąc coś korzystnego dla swojego ciała. :oczko:
Bandzior
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no nie są to wyniki imponujące, ale będzie tylko lepiej :) dobrze, że na początku nie szarżujesz. Zaczynaj od rozbiegania
Bamu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Spodziewałem się że nie są to imponujące wyniki :ble: ale i tak jestem z siebie dumny, bo przy mojej wadze jest to duży wyczyn.
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak jesteś z siebie dumny to najważniejsze :)
Awatar użytkownika
Aherus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:46
Życiówka w maratonie: 4:08:20

Nieprzeczytany post

Podbudowując kolegę mogę dodać, że biegam od tego roku, jestem rok młodszy, zaczynałem z 82kg i takim samym tempem i dystansem. Dzisiaj jestem o wiele dalej, dumny z siebie i głodny sukcesów, także życzę dużo wytrwałości! :) Będzie lepiej, tylko nie odpuszczaj! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
dont_ask
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:01:00

Nieprzeczytany post

zasadniczo, im gorsze wyniki początkowe, tym większe postępy robi się w najbliższych miesiącach
a nic tak nie cieszy jak poprawiające się z tygodnia na tydzień wyniki :taktak:
krakow2000
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Od siebie dodam abyś jakiś plan treningowy zaczął np. 6 lub 10 tygodniowy i się go trzymał (są na tym forum). Zobaczysz w miarę szybko postępy. Sam na takim jechałem a zanim zacząłem to moje bieganie zamykało się na doleceniu z pokoju do kibelka a tak to chodziłem. Taki plan da ci dużo no i tempem bym się nie przejmował, sam sobie tempo wychwycisz jakie ci pasuje, najlepiej takie abyś biegał cały czas z tą samą prędkością czy to prosta, z górki czy pod, lepiej biegać wolniej a jednym tempem niż raz szybciej a raz wolniej (dla początkujących). Takie moje zdanie, u mnie się sprawdziło. Dodatkowo rób małe kroczki przy bieganiu, ja robię mniejsze niż normalnie przy bieganiu (mniejsze a częściej), o dziwo mam lepsze czasy niż biegając "normalnie".
To tak od początkującego, biegam dopiero 7 tydzień (1 dzień bieg, 1 przerwa, 1 bieg, 1 przerwa itd.) po 30 min (10 min bieg, 1 min marsz szybki x3) średnia prędkość wg endomondo 5:20 na 1km a na początku jak zaczynałem miałem około 7 min na 1 km ale inne interwały. Tak więc zastosuj jaki plan dla siebie a zobaczysz różnicę w miarę szybko.
Awatar użytkownika
JackStaff
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bamu pisze:Mniej więcej tak.
No ale właśnie się zorientowałem że skupiłem się tylko na wynikach biegu.
Ale chyba do oceny kondycji muszę podać wagę, wzrost i wiek.
Mam 25 lat, wzrost 180, waga 100

I chciałbym się dowiedzieć czy w/w tempo jest dobre czy złe jak na początkującego
Ah, jak ja bym chciał dziś mieć 25 lat :)

Nie patrz na tempo, nie jest to na tym etapie kompletnie istotne :). Skup się na systematyczności treningów. Wybierz sobie plan i go realizuj. Zobaczysz, że z czasem tempo będzie rosło, a wraz z nim Twoje zadowolenie z postępów :). To będzie dla Ciebie dobrą motywacją do dalszej pracy i walki z takim małym skurw...em, który Ci siedzi w głowie i mówi, że nie dasz rady i żebyś zrezygnował :).

Jeśli teraz wytrwasz te 3-4 miesiąc to zobaczysz, jak bieganie będzie !@#$% cieszyło :).

Pozdrawiam! :)
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki!
Obrazek
Wolny bieg to nie wada, poddanie się - owszem!
daeone
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:06

Nieprzeczytany post

potwierdzan wcześniejsze słowa, systematyczność i reguralność to podstawa. Na tempo nie patrz, samo urośnie wraz z formą i spadkiem wagi ;)
Obrazek
arthi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodam tylko jedno, nie szalej, nie bierz na początku żadnych planów treningowych, bo skończysz jak ja i wielu innych z kontuzją shin splints. Nic miłego, jak już myślisz, że nie boli to okazuje się po jednym bieganiu, że jednak znowu boli i znowu biegać nie można, a jak się wkręcisz w bieganie to takie przerwy mogą być frustrujące, trzeba sobie wymyślać zastępcze aktywności. Nie batalizuj problemu, bo może tak być, że będziesz biegał miesiąc, półtorej, dwa i nagle .... http://www.magazynbieganie.pl/najczests ... aczy-cz-1/
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bamu pisze:Dzisiejszy trening wyglądał następująco:

Dystans: 3.63 km
czas: 0:26:25
Średnia prędkość: 8.25 km/h
Średnie tempo: 7,16 min/km
krakow2000 pisze:Od siebie dodam abyś jakiś plan treningowy zaczął np. 6 lub 10 tygodniowy i się go trzymał (są na tym forum).
Żadnych takich planów. Biegasz całkiem nieźle, jak na taka wagę. To są plany dla tych, którzy nie są w stanie biec dłużej niż kilka minut, Ty sobie radzisz.
Musisz dodać sporo różnych ćwiczeń siłowo sprawnościowych i regularnie biegać.
Musisz schudnąć. Jakaś krótka praca na duże grupy mięśniowe by się przydała, przebieżki są niezłe ale przy Twojej wadze są ryzykowne, więc sugerowałbym przebieżki pod możliwie stromą górę - zmęczysz się a nie obciążysz mocno stawów. Po każdej przebieżce spokojne schodzenie w dół aż w pełni odpoczniesz.
Mega dobre rozgrzanie na początku jest potrzebne bo to solidna robota. Najpierw truchtaj tak jak truchtałeś przez 2-3 km, potem lekkie rozciąganie a potem powiedzmy 10 minut takie przebieżki - żwawo, maksimum 20 sekund jeden odcinek.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wiem, że to może byc nudne, ale po każdym treningu sugerowalbym jeszcze kilka cwiczen z tego:
http://bieganie.pl/?cat=288
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ