Problem z kondycją
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Biegam od kilku dni (mam słabą kondycję i chcę to zmienić) i już na początku pojawił się problem. Nie daje rady - już po 5-8 minutach ciągłego biegu muszę zatrzymać się i odpocząć ok. 10 minut. Na dodatek odczuwam kłucie nad mostkiem i zbiera mi się na wymioty. Jest jakiś sposób jak temu zaradzić? Dodam że mam 16 lat, nie palę nie piję i 3 dni w tygodniu ćwiczę (robię pompki i ćwiczę na biceps 7 kg ciężarkiem.
- cava
- Zaprawiony W Bojach
Popatrz na wątki podwieszone. Wybierz sobie plan 6cio, lub 10cio tygodniowy i postępuj zgodnie z nim.
Bedzie dobrze, w Twoim wieku postępy powinny być bardzo, bardzo szybkie, byle byś poczytał jak robic dobrze.
Bedzie dobrze, w Twoim wieku postępy powinny być bardzo, bardzo szybkie, byle byś poczytał jak robic dobrze.

-
- Rozgrzewający Się
Tak zrobię. Jak byś jeszcze mógł jakiś link podrzucić to byłbym bardzo wdzięczny. Dodam jeszcze, że zależy mi na tym, by poprawić kondycje do końca wakacji, bo potem nie wiem czy będę miał czas 

- cava
- Zaprawiony W Bojach
D046 pisze:Tak zrobię. Jak byś jeszcze mógł jakiś link podrzucić to byłbym bardzo wdzięczny. Dodam jeszcze, że zależy mi na tym, by poprawić kondycje do końca wakacji, bo potem nie wiem czy będę miał czas
Ale jakie linki? Te watki sa tu na tym podforum na którym piszesz. Wyjdz ze swojego watku i zobacz watki które sa nad nim.
30 minut ciągłego biegu - plan 6cio tygodniowy.
Wybierz prawidłowe tempo biegu. Itp.
na tym forum jest wszytko czego potrezbujesz, napisane po 500 razy.
Rozejrzyj się po forum.

a z tym czasem nie przesadzaj. My tu mamy na głowach prace, dzieci, mężów, żony, prowadzenie domu, gotowanie, pranie, sprzątanie, zakupy i dajemy radę, to Ty ze szkołą też dasz radę wyrwac się 3 razy w tygodniu pobiegac godzinkę czy półtorej, O ILE TYLKO BĘDZIESZ TEGO CHCIAŁ NAPRAWDĘ a nie tylko na niby i na odczepkę.
-
- Zaprawiony W Bojach
-
- Rozgrzewający Się
Po pierwsze to bardzo przepraszam użytkowniczkę cava
, nie wiedziałem że jest ona kobietą (jestem na forum od kilku dni), a po drugie to może źle się wyraziłem. Chodzi mi o to żebym potem w roku szkolnym na W-Fie nie męczył się po przebiegnięciu trzech długości sali gimnastycznej tak jak to było dotychczas i to dla tego chcę poprawić kondycję w czasie wakacji. Gdy już będę mógł biegać dłużej nie oznacza, że od razu zaprzestanę ćwiczyć.

-
- Rozgrzewający Się
Sukces! Muszę przyznać, że już po kilku dniach biegania zgodnie z 6-cio tygodniowym planem widzę nieznaczną poprawę. Pierwszego dnia z lekkim trudem (ale jednak) sprostałem biegowi - 6x 2 min. z odpoczynkiem po każdym odcinku i z dnia na dzień jest coraz lepiej. Oby tylko mi się nie znudziło
Pozdrawiam
D046

Pozdrawiam
D046
-
- Zaprawiony W Bojach
I po co przepraszać? Skąd miałeś niby wiedzieć?D046 pisze:Po pierwsze to bardzo przepraszam użytkowniczkę cava, nie wiedziałem że jest ona kobietą (jestem na forum od kilku dni),
- cava
- Zaprawiony W Bojach
gocu pisze: I po co przepraszać? Skąd miałeś niby wiedzieć?
Tym bardziej że ja się ani nie obraziłam, ani nie awanturowałam nawet.

Do46, gratulacje, oby tak dalej!
Może w Październiku wystartujesz w Biegu Niepodległości?
Młody jesteś, powinieneś dać radę do tego czasu przygotować się do przebiegniecia 10 km.