Biednemu zawsze wiatr w oczy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
captainobvious
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No więc mam 18 lat (prawie), 175 cm wzrostu i 70 kg. Biegam około 30 min, co 2 dni. Zacząłem tydzień temu i dystans to około 8 km. Staram się dorzucać sobie co trening tak 200 metrów i minutę czy dwie. Nie stosuję jakoś super diety jednakże uważam na to co pochłaniam :). Często sam gotuję, kurczak z ryżem i warzywami etc. Mam garść pytań i prosiłbym o pomoc :)
Po 1 czy mam dalej robić to w ten sposób, tj dorzucać sobie co trening jakiś kawałeczek aż dojdę do... no właśnie, i to jest moje drugie pytanie. Czy powinienem sobie wyznaczyć jakiś cel ? Bo od zawsze moim celem był triatlon, lecz w okolicy nie organizują niczego takiego więc pewnie nieprędko się za to wezmę, i celuję raczej w coś krótszego niż iron man :D. 3 pytanie to czy powinienem dorzucać sobie interwały ? Jeśli tak, to w jaki sposób ? Bo póki co staram się tylko na ostatnich 50-100 metrach przyśpieszyć, a że powrót do domu wiąże się z podbiegiem pod górkę (całkiem stromą) więc pod progiem mój organizm usilnie stara się amputować płuca. No i to chyba wszystko na teraz, pozdrawiam :)
PKO
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślę że na interwały jest jeszcze za wcześnie. Poki co przyzwyczajaj organizm do takiego wysiłku. Czyli po prostu biegaj. A co do celu to wyznacz sobie jakiś realny -bliski. Np. start w jakimś pobliskim biegu - pewnie będziesz chciał wypaść jak najlepiej i to Cię dodatkowo zmobilizuje w okresie przygotowań. Biegi możesz sprawdzić np. na stronie maratonypolskie.pl
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

captainobvious pisze:No więc mam 18 lat (prawie), 175 cm wzrostu i 70 kg. Biegam około 30 min, co 2 dni. Zacząłem tydzień temu i dystans to około 8 km. Staram się dorzucać sobie co trening tak 200 metrów i minutę czy dwie. Nie stosuję jakoś super diety jednakże uważam na to co pochłaniam :). Często sam gotuję, kurczak z ryżem i warzywami etc. Mam garść pytań i prosiłbym o pomoc :)
Po 1 czy mam dalej robić to w ten sposób, tj dorzucać sobie co trening jakiś kawałeczek aż dojdę do... no właśnie, i to jest moje drugie pytanie. Czy powinienem sobie wyznaczyć jakiś cel ? Bo od zawsze moim celem był triatlon, lecz w okolicy nie organizują niczego takiego więc pewnie nieprędko się za to wezmę, i celuję raczej w coś krótszego niż iron man :D. 3 pytanie to czy powinienem dorzucać sobie interwały ? Jeśli tak, to w jaki sposób ? Bo póki co staram się tylko na ostatnich 50-100 metrach przyśpieszyć, a że powrót do domu wiąże się z podbiegiem pod górkę (całkiem stromą) więc pod progiem mój organizm usilnie stara się amputować płuca. No i to chyba wszystko na teraz, pozdrawiam :)
8 kilometrów w 30 minut. Chcesz powiedzieć, że zacząłeś tydzień temu i latasz sobie co drugi dzień tempem 3:45/km? Powiem szczerze - jestem pełen podziwu :)

A co do Twoich pytań to musisz sobie sam odpowiedzieć po co biegasz. Jeżeli chcesz się do czegoś konkretnego przygotować to znajdź plan i go realizuj, jeżeli biegasz bo lubisz to nie zawracaj sobie głowy planami tylko lataj. Jeżeli biegasz od tygodnia to interwały wydają się póki co zbędne :)
golin
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A nie biegasz za mocno? Sprawdz swoje tetno po takim biegu :p i nie przyspieszaj na ostatnich metrach - przynajmniej ostatnie 10-15 min. treningu powinienes poswiecic na schlodzenie i rozluznienie miesni, wiec pod koniec raczej zwalniaj ;-)
captainobvious
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A np ten plan ? http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=431 zacząłbym od 2 tygodnia. W mojej okolicy raczej nie ma wielu imprez, właśnie sprawdziłem i jest tylko test coopera. Tętno sprawdzę dziś wieczorem i postaram się wrzucić.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po co Ci realizować plan na ukończenie 10km skoro już teraz śmigasz treningowo 8km? I jeszcze napisałeś, że dorzucasz sobie co trening kilkaset metrów.
Skąd jesteś, że piszesz, że w okolicy nie masz zawodów żadnych? Rzuć okiem na Kalendarz Biegów. Na pewno znajdziesz coś niezbyt daleko od miejsca zamieszkania.
captainobvious
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szukałem planu ponieważ jestem zielony w tym temacie, i może plan ustrzegłby mnie przed błędami. Ale skoro mówisz, że mam robić dalej tak jak robię to ok :). Mieszkam w Dębicy, do Rzeszowa i Tarnowa nie jest daleko, ale raczej nie myślałem o wyjazdach. Może za rok jak pojadę na studia czy coś, ewentualnie gdy będę miał większy staż.
captainobvious
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie wróciłem z biegu. Po 40 min jest 120 uderzeń na minutę.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem, po co masz sprawdzać tętno po biegu??
No chłopaku, jeżeli 40 min biegu w tempie ~4min/km lub szybciej, a tak można wnioskować z Twojego wpisu, sprawia, że po zakończeniu treningu masz tętno 120 uderzeń, to zastanawiam się, kiedy zobaczymy Cie w tv na którymś z mitingów :taktak: Tym bardziej, że dopiero co zacząłeś. Mając takie predyspozycje, poszukaj kogoś kto umiejętnie pokieruje Twoim treningiem, tylko nie szukaj porad w wielu wypowiedziach na forum, bo próba zastosowania ich wszystkich na raz, spowoduje, że się zniechęcisz, złapiesz kontuzje, a w najlepszym wypadku, wyniki staną w miejscu.
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

herson pisze:Nie rozumiem, po co masz sprawdzać tętno po biegu??
No chłopaku, jeżeli 40 min biegu w tempie ~4min/km lub szybciej, a tak można wnioskować z Twojego wpisu, sprawia, że po zakończeniu treningu masz tętno 120 uderzeń, to zastanawiam się, kiedy zobaczymy Cie w tv na którymś z mitingów :taktak: Tym bardziej, że dopiero co zacząłeś. Mając takie predyspozycje, poszukaj kogoś kto umiejętnie pokieruje Twoim treningiem, tylko nie szukaj porad w wielu wypowiedziach na forum, bo próba zastosowania ich wszystkich na raz, spowoduje, że się zniechęcisz, złapiesz kontuzje, a w najlepszym wypadku, wyniki staną w miejscu.
Ajjj a mało już było takich co to cudów w wypowiedziach na forum nie osiągali a myśmy ich nie widzieli nigdzie? kolejny rekordzista :hahaha:
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
rufuz

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
captainobvious pisze:No więc mam 18 lat (prawie), 175 cm wzrostu i 70 kg. Biegam około 30 min, co 2 dni. Zacząłem tydzień temu i dystans to około 8 km. Staram się dorzucać sobie co trening tak 200 metrów i minutę czy dwie. Nie stosuję jakoś super diety jednakże uważam na to co pochłaniam :). Często sam gotuję, kurczak z ryżem i warzywami etc. Mam garść pytań i prosiłbym o pomoc :)
8 kilometrów w 30 minut. Chcesz powiedzieć, że zacząłeś tydzień temu i latasz sobie co drugi dzień tempem 3:45/km? Powiem szczerze - jestem pełen podziwu :)

A co do Twoich pytań to musisz sobie sam odpowiedzieć po co biegasz. Jeżeli chcesz się do czegoś konkretnego przygotować to znajdź plan i go realizuj, jeżeli biegasz bo lubisz to nie zawracaj sobie głowy planami tylko lataj. Jeżeli biegasz od tygodnia to interwały wydają się póki co zbędne :)
U mnie 3:45 to mniej więcej III zakres. Faktycznie co drugi dzień 8 km po 3:45, może na naszych oczach rośnie średniodystansowy talent.
captainobvious
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dane które podałem są prawdziwe, możliwe że niezbyt dokładne ponieważ nie biegam ze stoperem a trasę wyznaczyło google maps. Przeczytałem swój pierwszy post i faktycznie może zwodzić. Chodziło o to, że po tygodniu, tj 4 treningu było około 8 km, sprawdziłem teraz i było to 7.8 km, a czasowo to biegłem 15 min w jedną i wracałem trochę dłużej, biorąc pod uwagę podbieg na końcu no i zmęczenie oczywiście. Więc licząc 35 min i 7.8 mój wynik to ~4.29 min/kim jeśli wszystko dobrze policzyłem. Chyba was zawiodłem :<.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

captainobvious pisze:Chyba was zawiodłem :<.
mnie wcale :hej: nawet po tej korekcie, uwzględniając ile masz lat i kiedy zacząłeś, poszukaj klubu i trenera..... ze stoperem :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ