Witam- biegam i ja ;)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
andy_czarny
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich
Mam 27 lat i jeszcze miesiąc temu ważyłem 91km przy wzroscie 175cm. Teraz waże niecałe 82 i chce zgubic kolejne KG- Chwale się tylko, bo właściwie powinienem pisać o bieganiu;)
Od kiedy pamiętam uprawiałem jakiś sport głównie piłka nożna ale i pływanie czy momentami sporty walki. Przyszły jednak studia czas pijanstwa i kebabów... Po tym okresie pijanstwo gdzies odpadlo ale zostało "mało" zdrowe jedzenie. Schudlem troszke ale zateskniłem tez za dobra forma i plaskim brzuchem... Od 2 lat raz czy dwa razy w tyg. gram rekreacyjnie w pilke ale to za malo wiec postanowilem biegac...
Biegam od 2 tygodni wlasciwie codziennie i nie wiem czemu ale swoim tempem jestem w stanie dreptac 30 min.... Dopiero dzisiaj znalazłem forum i mam swoje pytania i wątpliwości.... Mieszkam miedzy Bydgoszczą a Toruniem więc ciężko o stadion gdzie dokładnie zmierzę sobie odległość czy tempo itd??
Stad moje pytanie:
Czy wszelakie "krokomierze" nadają się do czegoś ?? Żeby zmierzyć sobie odległość a co za tym idzie tempo ??
Przesiedze pewnie kilka najblizszych godzin na forum żeby się doedukować ale może ktoś ma dla mnie jakieś rady żeby się sensownie rozwijać w mojej sytuacji? Biegac dluzej czy szybciej - w ktora strone najpierw pójsc??
Temat założyłem bo pewnie co jakis czas bede pytał o coś nowego a i pochwalić się efektami mogę własciwie tylko tutaj.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze temat w dobrym miejscu ;)
aha z marzeń to może kiedyś mały maraton
PKO
hiczkok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Masz może telefon z Androidem, Symbianem albo iOs ?
andy_czarny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja i technologiczne zabawki nie dziemy w parze mam jakas nokie i z tego co mi wiadomo to nie dziala na w.w systemach :hahaha:

Moze doloże pytania:
Zaczac od treningu iterwałowego czy cos innego ??
aha najwiekszy problem mam z oddechem bo miesnie pozwalaja biec duuuzo dalej co z tym zrobic ??
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

andy_czarny pisze:Witam wszystkich
Mam 27 lat i jeszcze miesiąc temu ważyłem 91km przy wzroscie 175cm. Teraz waże niecałe 82 i chce zgubic kolejne KG- Chwale się tylko, bo właściwie powinienem pisać o bieganiu;)
Od kiedy pamiętam uprawiałem jakiś sport głównie piłka nożna ale i pływanie czy momentami sporty walki. Przyszły jednak studia czas pijanstwa i kebabów... Po tym okresie pijanstwo gdzies odpadlo ale zostało "mało" zdrowe jedzenie. Schudlem troszke ale zateskniłem tez za dobra forma i plaskim brzuchem... Od 2 lat raz czy dwa razy w tyg. gram rekreacyjnie w pilke ale to za malo wiec postanowilem biegac...
Biegam od 2 tygodni wlasciwie codziennie i nie wiem czemu ale swoim tempem jestem w stanie dreptac 30 min.... Dopiero dzisiaj znalazłem forum i mam swoje pytania i wątpliwości.... Mieszkam miedzy Bydgoszczą a Toruniem więc ciężko o stadion gdzie dokładnie zmierzę sobie odległość czy tempo itd??
Stad moje pytanie:
Czy wszelakie "krokomierze" nadają się do czegoś ?? Żeby zmierzyć sobie odległość a co za tym idzie tempo ??
Przesiedze pewnie kilka najblizszych godzin na forum żeby się doedukować ale może ktoś ma dla mnie jakieś rady żeby się sensownie rozwijać w mojej sytuacji? Biegac dluzej czy szybciej - w ktora strone najpierw pójsc??
Temat założyłem bo pewnie co jakis czas bede pytał o coś nowego a i pochwalić się efektami mogę własciwie tylko tutaj.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze temat w dobrym miejscu ;)
aha z marzeń to może kiedyś mały maraton
No to początek mamy podobny. Ja również "zaczynałem" od studiów, kebabów i piwska -> Moje Bieganie

Co do biegania i odtłuszczania pisałem trochę o tym tutaj: Bieganie, a odtłuszczanie

Ja jak zaczynałem to mierzyłem sobie odległość na stronie run-log.com bądź mapmyrun.com. Ręcznie zaznaczałem sobie trasę, którą pokonałem i podawałem czas. Z czasem nabyłem sobie zegarek z GPS.

Co do rad, to ja polecam dorzucić chociaż 1-2 dni wolnego w tygodniu. Będzie łatwiej zachować regularność, a i zapał nie minie tak szybko. Bo to, że w końcu minie jest pewne. Dlatego do tego czasu trzeba w sobie wyrobić już nawyk biegania :)

No i polecam biegać woooolno. To zawsze się sprawdza. Prędkość przyjdzie z czasem :)
andy_czarny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki własnie mialem wymuszone 2 dni wolnego ;)
Jutro jedziemy dalej .. zrobie sobie moze test Coopera bo tak sobie pomyslalem ze fajne by bylo znac swoje mozliwosci i jak nie bedzie zle to sie pochwale ;)
W sobote polece 30min i sprawdze ile przebieglem;)
Pewnie ktos powie ze to zle na poczatek takie testy ale mnie to zmotywuje do polepszana wyników a co za tytm idzie do biegania ;)
Dzieki za linki na pewno sie przydadza

Juz sie zarejestrowalem na runlog.com super stronka dzieki wielkie
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

andy_czarny pisze:Dzięki własnie mialem wymuszone 2 dni wolnego ;)
Jutro jedziemy dalej .. zrobie sobie moze test Coopera bo tak sobie pomyslalem ze fajne by bylo znac swoje mozliwosci i jak nie bedzie zle to sie pochwale ;)
W sobote polece 30min i sprawdze ile przebieglem;)
Pewnie ktos powie ze to zle na poczatek takie testy ale mnie to zmotywuje do polepszana wyników a co za tytm idzie do biegania ;)
Dzieki za linki na pewno sie przydadza

Juz sie zarejestrowalem na runlog.com super stronka dzieki wielkie

Pochwal się niezależnie od tego czy będziesz uważał, że wypadł dobrze bądź źle :)

I czemu ktoś ma niby mówić, że to źle? Dobrze jest wiedzieć z jakiego poziomu się startuje.
andy_czarny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam ;)
Stworzylem swoj runlog ;) dzieki wielkie...
Dzisiaj ustawiłem minutnik w telefonie na 30min rozgrzałem się, sluchawki na uszy i ognia...
Niestety nie potrafie jeszcze ustawic sobie tempa max na dany dystans czy czas i po 30 minutach mialem jeszcze sily :(
Wrociłem do domu sprawdzilem trasy i okazalo sie ze w 30 min machnalem 5 KM!! Naprawde jestem z tego zadowolony a jeszcze bardziej z tego ze po tych 30 min nie bylem padniety i przebiegłem jeszcze 1.5 km, a musiałem stanąć bo biegłem w marnych spodenkach i się poobcierałem :P. Myślę ze jest dobrze i mógł bym poprawić swój czas na 5 km lub w ciagu 30 min przebiec troche więcej ;)
Co o tym sadzicie może coś doradzicie na najblizsza przyszlosc ?? ;)
Pozdrawiam

p.s waze ponizej 80kg ;)
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

andy_czarny pisze:a musiałem stanąć bo biegłem w marnych spodenkach i się poobcierałem :P.
Co o tym sadzicie może coś doradzicie na najblizsza przyszlosc ?? ;)
Po primo w najbliższej przyszłości zmieniłbym spodenki. Szkoda aby coś tak prozaicznego tak celnie i dotkliwie niweczyło euforię biegową :hej:

No i gratulacje z osiągów, nie przegnij bo se kuku zrobisz większe niż od spodenek :) Spokojnie, stopniowo, bez napięć... Powodzenia!
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Właśnie tak powinieneś biegać, żeby poz akończeniu treningu mieć jeszcze sporo sił. Bieganie na maksa na każdym treningu nie jest dobrym pomysłem.

Co do spodenek to doraźnie możesz newralgiczne miejsca przed biegiem posmarować wazeliną i powinno być ok. W dłuższej perspertyswie możesz zdecydować sie na zakup innych spodenek. Obcisłe praktycznie nigdy nie obcierają, ale nie każdy musi się w takich dobrze czuć.
Krzysiek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:Właśnie tak powinieneś biegać, żeby poz akończeniu treningu mieć jeszcze sporo sił. Bieganie na maksa na każdym treningu nie jest dobrym pomysłem.

Co do spodenek to doraźnie możesz newralgiczne miejsca przed biegiem posmarować wazeliną i powinno być ok. W dłuższej perspertyswie możesz zdecydować sie na zakup innych spodenek. Obcisłe praktycznie nigdy nie obcierają, ale nie każdy musi się w takich dobrze czuć.

Dlatego zawsze można kupić spodenki 2w1. Coś w tym stylu:

http://www.run4fun.pl/tempo-short-p-2978.html

Sam biegam w podobnych i muszę przyznać, że są rewelacyjne :)
andy_czarny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziekuje Panowie ;) naprawde mysle, ze jest ok jak na 2 tyg biegania... jutro już będzie spokojniej ;) aha spodenki nie są jedyne jakie mam :P wiec ubiore te w których gram w pilke i bedzie bez obcierek;)
Obcisle nie dla mnie.... ;)
Teraz chce zejść ponizej 75kg i nastepny cel to 10 km tak na spokojnie...
będe sie odzywal ;)
aha nie wiem czemu ale chciałbym kiedys jakies malutkie zawody przebiec ale jakos mysle ze bedzie troche wstyd z moimi osiagami...??
No i kiedyś od trenera usłyszalem ze po ostrym meczy(wysilku) wieczorkiem wypic szklaneczke schlodzonego piwa na zakwasy i tak w sumie od wtedy sie do tego stosuje. Pomaga mi bo siedzi mi w psychice czy naprawde moze cos pomagac ;)??
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

andy_czarny pisze: Obcisle nie dla mnie.... ;)
Teraz chce zejść ponizej 75kg i nastepny cel to 10 km tak na spokojnie...
będe sie odzywal ;)
aha nie wiem czemu ale chciałbym kiedys jakies malutkie zawody przebiec ale jakos mysle ze bedzie troche wstyd z moimi osiagami...??
No i kiedyś od trenera usłyszalem ze po ostrym meczy(wysilku) wieczorkiem wypic szklaneczke schlodzonego piwa na zakwasy i tak w sumie od wtedy sie do tego stosuje. Pomaga mi bo siedzi mi w psychice czy naprawde moze cos pomagac ;)??
Też kiedyś nie wyobrażałem sobie zakładania obcisłych leginsów czy spodenek - teraz nie wyobrażam sobie biegania w luźnych spodniach (spodenki jeszcze zniosę) :)

Co do zawodów - startuj, na pewno się nie zawiedziesz. Wstydem jest nic nie robić. W momencie kiedy stajesz na starcie już jesteś zwycięzcą :)

Co do piwa - kontrowersyjny temat. Ja uważam, że piwo pomaga faktycznie, ale jednak lepsze będzie takie, które jest pozbawione alkoholu. Niemniej szklanka piwa to żaden grzech, a jeżeli Tobie pomaga to ekstra. Nawet jeżeli działa to bardziej na psychikę niż na organizm :)
andy_czarny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj wpadl mi w lapy telefon z androidem - ktos wyzej pisal ze sa jakies aplikacje, ktore mi pomoga w treningach ??
Podpowiecie cos ? Tyle tego ludzie polecaja ze juz sam nie wiem co sciagnac ??
Wiem zegarek najlepszy ale na teraz zobacze jak mi sie bedzie z tym biegało skoro i tak slucham muzyki z telefonu...
Generalnie chcialbym zeby mi to cos zmierzylo odleglosc i czas i nic po za tym...
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

andy_czarny pisze:Dzisiaj wpadl mi w lapy telefon z androidem - ktos wyzej pisal ze sa jakies aplikacje, ktore mi pomoga w treningach ??
Podpowiecie cos ? Tyle tego ludzie polecaja ze juz sam nie wiem co sciagnac ??
Wiem zegarek najlepszy ale na teraz zobacze jak mi sie bedzie z tym biegało skoro i tak slucham muzyki z telefonu...
Generalnie chcialbym zeby mi to cos zmierzylo odleglosc i czas i nic po za tym...
Wypróbuj Endomondo
andy_czarny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Zaintsalowane czas na pierwsze testy ;)
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ