Pierwsze kroki - wybranie obuwia i odzieży

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
bolol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Kiedyś chciałem zacząć przygodę z bieganiem, ale kontuzja stanęła na przeszkodzie, teraz chciałbym spróbować ponownie lecz ze względu na to, że sporty do tej pory uprawiałem halowe a ćwiczyłem również na zamkniętej siłowni to moje ubrania kończą się na krótkich spodniach i butach halowych do gry w piłkę.

Chciałbym więc zapytać, czy do biegania 3x w tygodniu, ładne kółeczko wokół dzielnicy to równe 6km, 70% asfalt, 30% polna droga lub żwirek (jest też możliwość trasy 50% las i 50% asfalt), będą nadawać się buty Nike Lunarglide 2+, Nike Air Pegasus+ 28 lub Puma FAAS 500? Mam 186cm wzrostu i ważę 76kg. Stopę mam normalną (przy poprzednim podejściu do biegania tak mnie poinformowali w sklepie). Mój przedział cenowy na obuwie jest w granicach 300zł. Chciałem również zapytać o jakiś sprzęt liczący kilometry, aby się sprawdzał i nie był wygórowany cenowo. Z ciekawych w miarę tanich propozycji widziałem nike+ sportband z sensorem, wiecie może czy jest wersja bez sensora? Gdyż te buty z Nike chyba mają już ten sensor wbudowany? I jeszcze kolejne pytanie, widziałem, że wiele osób używa pulsometrów. W czym one są takie niezbędne?

Pozdrawiam
PKO
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

co do butów to ja szuram w faas 500 i cenie je sobie

co do pulsometru jest zbędny, zapomnij o nim

a co do liczonych km to korzystam z endomondo i również nie narzekam ;)

pozdrawiam
bolol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

IXOF pisze:co do butów to ja szuram w faas 500 i cenie je sobie

co do pulsometru jest zbędny, zapomnij o nim

a co do liczonych km to korzystam z endomondo i również nie narzekam ;)

pozdrawiam

W moim przypadku będzie ciężko z endomondo gdyż mam dosyć duży telefon i będzie ciężko żeby nie przeszkadzał :( Zresztą żadne wyrysowywanie trasy na mapie mi nie jest potrzebne, tylko dystans, średnia prędkość i w jakim czasie go pokonałem.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bolol pisze: W moim przypadku będzie ciężko z endomondo gdyż mam dosyć duży telefon i będzie ciężko żeby nie przeszkadzał :( Zresztą żadne wyrysowywanie trasy na mapie mi nie jest potrzebne, tylko dystans, średnia prędkość i w jakim czasie go pokonałem.
w ocenie dystansu może pomóc Ci google maps (trochę niewygodne), albo przejechanie wcześniej trasy rowerem z licznikiem. do mierzenia czasu zwykły zegarek za 12 zeta od Chińczyka.
mając zegarek i dystans dojdziesz do średniej prędkości. voila :D
Go Hard Or Go Home
bolol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie zawsze będę biegł tą samą trasę, i wolę mieć jakieś urządzonko do dystansu żebym po prostu monitorował sobie ile przebiegłem. Nie wyobrażam sobie po każdym powrocie do domu przypominać sobie w którą ulicę skręciłem i mazać po mapie ile to wyszło :)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Taki najprostszy pomiar zapewni ci Garmin Forruner 110, w sumie dobry sprzęt, w necie kupisz bez paska pulsometru więc nowy wyjdzie gdzieś kolo 500zł - to dobry i prosty sprzęt, bez bajerów ale dający całkowity, podstawowy ogląd.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Angua
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

[/quote]
W moim przypadku będzie ciężko z endomondo gdyż mam dosyć duży telefon i będzie ciężko żeby nie przeszkadzał :( Zresztą żadne wyrysowywanie trasy na mapie mi nie jest potrzebne, tylko dystans, średnia prędkość i w jakim czasie go pokonałem.[/quote]

Zawsze możesz kupić etui na ramię, ja też mam duży telefon, nie przeszkadza mi w ogóle, a i muzyki albo radia sobie posłucham przy okazji.
http://allegro.pl/etui-na-ramie-do-ipho ... 14452.html

Na początek nawet zwykły zegarek do biegania starczy, pulsometr nie jest niezbędny.

http://www.decathlon.com.pl/PL/w-kalenji-110-193981685/

Poza tym może najpierw wyjdź i pobiegaj i zobacz, co naprawdę jest Ci potrzebne do biegania, bo zamiast super zegarka może okazać się, że bardziej przydadzą się spodnie, albo kurtka na deszcz :oczko:
Blogowanie
Komentowanie
Obrazek
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Taki zegarek jak Garmin to na razie na początek zbyt duży wydatek, gdyż będę miał trochę innych rzeczy do kupienia i te dodatkowe 500zł trochę by mnie obciążyło.

Co do opaski na ramię, widziałem właśnie dzisiaj takie w decathlonie i wydawały się super, tylko mojego telefonu nie miałem przy sobie więc nie miałem jak wypróbować :) A masz jakiś sposób na poradzenie sobie z kablami do słuchawek?

Ciuchy właśnie też muszę kupić, bo nie mam ani spodni dresowych ani żadnej normalnej bluzy :) Polecacie ubrania z jakiejś konkretnej firmy? Coś trwałego oczywiście, np. takie spodnie by się nadały http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nik ... nt_-u_l-_1 ? Rozważam też T-Shirt, od zwykłego kiedyś widziałem że facetowi ładnie cycki poharatało, no ale nie wiem czy to typowy efekt biegania w zwykłym (na hali nigdy tego nie doświadczyłem), czy był to po prostu bardzo długi dystans lub bardzo kiepski materiał koszulki :) Na ramiona pewnie jakaś bluza, do tego ewentualnie jakaś kurtka przeciwdeszczowa, też nie wiem czy się kierować przy jej wyborze.

Chciałem jeszcze zapytać o różnicę cen butów Puma FAAS 500. Dlaczego buty niebiesko-czerwone/czarno-zielone Fade kosztują 199zł, Jamaica kosztują 249zł, szare 359zł, a czerwone 449zł? Osobiście rozważam te dwie propozycje:
http://allegro.pl/puma-faas-500-014-r-4 ... 62988.html
http://allegro.pl/puma-faas-500-jam-702 ... 12725.html
i nie rozumiem tej różnicy w cenie.
Awatar użytkownika
Angua
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bolol pisze:Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Taki zegarek jak Garmin to na razie na początek zbyt duży wydatek, gdyż będę miał trochę innych rzeczy do kupienia i te dodatkowe 500zł trochę by mnie obciążyło.

Co do opaski na ramię, widziałem właśnie dzisiaj takie w decathlonie i wydawały się super, tylko mojego telefonu nie miałem przy sobie więc nie miałem jak wypróbować :) A masz jakiś sposób na poradzenie sobie z kablami do słuchawek?

Ciuchy właśnie też muszę kupić, bo nie mam ani spodni dresowych ani żadnej normalnej bluzy :) Polecacie ubrania z jakiejś konkretnej firmy? Coś trwałego oczywiście, np. takie spodnie by się nadały http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nik ... nt_-u_l-_1 ? Rozważam też T-Shirt, od zwykłego kiedyś widziałem że facetowi ładnie cycki poharatało, no ale nie wiem czy to typowy efekt biegania w zwykłym (na hali nigdy tego nie doświadczyłem), czy był to po prostu bardzo długi dystans lub bardzo kiepski materiał koszulki :) Na ramiona pewnie jakaś bluza, do tego ewentualnie jakaś kurtka przeciwdeszczowa, też nie wiem czy się kierować przy jej wyborze.

Chciałem jeszcze zapytać o różnicę cen butów Puma FAAS 500. Dlaczego buty niebiesko-czerwone/czarno-zielone Fade kosztują 199zł, Jamaica kosztują 249zł, szare 359zł, a czerwone 449zł? Osobiście rozważam te dwie propozycje:
http://allegro.pl/puma-faas-500-014-r-4 ... 62988.html
http://allegro.pl/puma-faas-500-jam-702 ... 12725.html
i nie rozumiem tej różnicy w cenie.
Kabelki wciskam pod koszulkę, przez ramię i wciskam w opaskę z telefonu.
Poharatane cycki to z tego co wiem częsty problem biegaczy, polecają naklejanie plastrów http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?p=50872#50872
Z ciuchami nie pomogę, biorę jak coś wpadnie w promocji np., a aktualnie potrzebuję :oczko:
w Decathlonie są dobre rzeczy dla biegaczy, nie drogie.
Blogowanie
Komentowanie
Obrazek
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie zamierzam chyba pierwsze zakupy zrobić w decathlonie - koszulka, bluza, skarpety, spodnie i opaska na telefon. Jedynie termoaktywną koszulkę na chłodniejsze dni i spodnie kupię z berknera oraz buty Puma FAAS 500. Z czasem może kupię również jakąś koszulkę porządniejszą. Plaster w rolce do zadań specjalnych mam, więc w razie czego zacznę się oklejać :) Dzięki wielkie za pomoc! :)
Awatar użytkownika
rydel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Możesz też pomyśleć o kurtce do biegania. Przydaje się zwłaszcza jak biegasz rano i teraz jak częściej pada. Dobra rzecz jako uzupełnienie bielizny termoaktywnej, bo też "oddycha". Wybór jest spory po sklepach, ja mam Hi-Tec Holl Active za niecałe dwie stówy.
rufuz

Nieprzeczytany post

bolol pisze:Witam,

Kiedyś chciałem zacząć przygodę z bieganiem, ale kontuzja stanęła na przeszkodzie, teraz chciałbym spróbować ponownie lecz ze względu na to, że sporty do tej pory uprawiałem halowe a ćwiczyłem również na zamkniętej siłowni to moje ubrania kończą się na krótkich spodniach i butach halowych do gry w piłkę.

Chciałbym więc zapytać, czy do biegania 3x w tygodniu, ładne kółeczko wokół dzielnicy to równe 6km, 70% asfalt, 30% polna droga lub żwirek (jest też możliwość trasy 50% las i 50% asfalt), będą nadawać się buty Nike Lunarglide 2+, Nike Air Pegasus+ 28 lub Puma FAAS 500? Mam 186cm wzrostu i ważę 76kg. Stopę mam normalną (przy poprzednim podejściu do biegania tak mnie poinformowali w sklepie). Mój przedział cenowy na obuwie jest w granicach 300zł. Chciałem również zapytać o jakiś sprzęt liczący kilometry, aby się sprawdzał i nie był wygórowany cenowo. Z ciekawych w miarę tanich propozycji widziałem nike+ sportband z sensorem, wiecie może czy jest wersja bez sensora? Gdyż te buty z Nike chyba mają już ten sensor wbudowany? I jeszcze kolejne pytanie, widziałem, że wiele osób używa pulsometrów. W czym one są takie niezbędne?

Pozdrawiam
Dziwnie kolego zaczynasz przygode z bieganiem od zastanawiania sie jaki wybrac "osprzet" :ble: Kup sobie na sam poczatek jakies tanie buty w markecie i najpierw zacznij biegac bo moze sie okazac, ze wydanie paru stowek na biegowki to kasa wyrzucona w bloto.
Robert17
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Podłączę się pod temat jak można. Co zrobić z butami. Tzn biegam w Reebokach bo takie miałem i jest ok. Ale co z jesienią/zimą. Kiedy zacznie się ślisko czy zimno. Chodzi też o to aby dużo nie wydać bo nie wiem czy mi się w zimie uda na tyle zmobilizować i w ogóle aby po prostu dużo nie wydać. Czytałem kilka opinie tutaj, że na początek proste Kalenji w zupełności wystarczają ale właśnie co z zimą? Biegam głównie po asfalcie i kostce miejskiej. Nie ukrywam, że mam "po drodze" do Decathlonu a one tam są. Czy może nie warto na razie i takie zwykłe buty w których biegam i biega mi się na dziś dobrze i na gorszą pogodę będą dobre?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robert17 pisze:Podłączę się pod temat jak można. Co zrobić z butami. Tzn biegam w Reebokach bo takie miałem i jest ok. Ale co z jesienią/zimą. Kiedy zacznie się ślisko czy zimno. Chodzi też o to aby dużo nie wydać bo nie wiem czy mi się w zimie uda na tyle zmobilizować i w ogóle aby po prostu dużo nie wydać. Czytałem kilka opinie tutaj, że na początek proste Kalenji w zupełności wystarczają ale właśnie co z zimą? Biegam głównie po asfalcie i kostce miejskiej. Nie ukrywam, że mam "po drodze" do Decathlonu a one tam są. Czy może nie warto na razie i takie zwykłe buty w których biegam i biega mi się na dziś dobrze i na gorszą pogodę będą dobre?
Ja całą zimę przelatałem w butach których używam również w inne pory roku. I nie zwracałem uwagi na śnieg czy deszcz. Z tym, że latałem głównie po drogach/chodnikach/ścieżkach, a te na pewno były w lepszym stanie niż trasy w lesie. Aczkolwiek jeśli nie zamierzasz zapuszczać się w śnieg po pas to śmiało biegaj w swoich butach, ewentualnie możesz zaopatrzyć się w stuptuty :)
Robert17
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

maly89 pisze: Ja całą zimę przelatałem w butach których używam również w inne pory roku. I nie zwracałem uwagi na śnieg czy deszcz. Z tym, że latałem głównie po drogach/chodnikach/ścieżkach, a te na pewno były w lepszym stanie niż trasy w lesie. Aczkolwiek jeśli nie zamierzasz zapuszczać się w śnieg po pas to śmiało biegaj w swoich butach, ewentualnie możesz zaopatrzyć się w stuptuty :)
Ja też biegam w zasadzie tylko po twardych a'la asfaltowych drogach. Tak więc dzięki a odpowiedź i popróbuje pobiegać w tym co mam w takim razie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ