Qba Krause pisze:zwróc uwagę na rodzaj bólu - jeżeli to jest ból na zasadzie zmęczenia, spoko. jeżeli to jest ból ostry, kłujący, punktowy, wywyłujący skojarzenia, że coś jest nie tak, odpuść trochę.
Ból nie jest ostry... To coś na zasadzie tępego czucia kolan gdy mam zgięte nogi. Praktycznie znika gdy nogi wyprostuje.
Qba Krause pisze:włącz basen i rower. włącz ćwiczenia stabilności ogólnej, rozciąganie (znajdziesz na portalu).
Oczywiście rozciąganie i ćwiczenia stabilności ogólnej włączyłem do "przygotowań" (staram się co drugi dzień). Z innych sportów to ciągle praktykuje piłkę, ale zastanawiam się nad basenem lub siłownią. Tak jak pisałem we wcześniejszym poście chodzi mi o dodatkowe wzmocnienie nóg.
Qba Krause pisze:przede wszystkim - odpowiednia dieta z lekko ujemnym bilansem kalorycznym (ok 300-500 kcal dziennie).
Mam nadzieje, ze pisząc "300-500 kcal" miałeś na myśli wartość deficytu, a nie sumaryczną wartość posiłków w ciągu dnia
krunner pisze:Nie chodzi o to, żeby dobiec, doczłapać, docharczeć, dowlec się, tylko żeby przebiec w fajnym stylu i fajnym tempem.
5h30min to jest doczłapanie do mety, sorry, ale tak

A możesz sprecyzować definicję wyrażenia "fajne tempo"?

Dla mnie, pokonanie dystansu 42 km z haczykiem w dowolnym czasie jest zupełnie wystarczające. Dla jednego 4 godziny są fajnym tempem, a dla drugiego mogą być człapaniem
f.lamer pisze:przecież jest powszechnie wiadomym że w bieganiu chodzi tylko o zaliczanie maratonów.
Oczywiście, że nie

W bieganiu chodzi o to, żeby być... zdrowszym

Takie jest przynajmniej moje zdanie. Stąd też mój post i rozważania na temat bólu kolan oraz ewentualnej rezygnacji z celu 2012. Maraton jest moim celem, ale bardziej na zasadzie motywacji. Gdy zaczynałem biegać bez motywacji to szybko znajdowałem wymówkę, że dzisiaj jest za wcześnie, albo że za późno wstałem o słonej zupie nie wspominając

Pół roku to niezbyt dużo (a nawet bardzo niedużo), ale... stwierdziłem, że spróbuje. Tak jak pisałem wcześniej, w najgorszym wypadku będzie przesunięcie w terminie realizacji celu o rok