Jak biegać i jak ustalić sobie plan treningowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Nieogarniamtego
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Pisałem już jeden temat i dostałem 2 cenne odpowiedzi. Piszę jeszcze jedną pomoc. A mianowicie:

Chcę pogodzić trening armstronga z codziennym bieganiem. Jak mam to zrobić. Trening armstronga jak pewnie wszyscy wiedzą zaczyna się porannymi pompkami a potem 3 godzinna przerwa przed treningiem mięśni naramiennych. Czy w czasie tej przerwy pomiędzy Pompkami i treningiem (3 godziny) mam zacząć swój trening z bieganiem ?

Jestem początkującym biegaczem. Trenuje do testu sprawnościowego w szkole oficerskiej który mam po studiach (bagetela za 3 lata więc troche czasu jest)

Prosiłbym was o odpowiedz na moje pytanie wyżej i kilka linków bądź jakiś gotowy plan dzięki którem zwiększe swoją kondycję. Pragnę wpaść w ten naług jakim jest bieganie :D
PKO
Nieogarniamtego
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Odpowie ktoś zależy mi na odpowiedziach :(
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jestem ekspertem ale oto kilka moich rad:
* Przygotowywanie się już teraz do testu który będziesz miał za 3 lata jest bez sensu. Lepiej po prostu popraw swoją kondycję i na rok, może pół przed testem poszukaj bardziej ukierunkowanego treningu.
* Trenowanie codziennie, zwłaszcza na początku może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Najlepiej gdybyś robił na przemian np. jednego dnia trening siłowy, drugiego bieganie. Może coś mi tylko majaczy ale wydaje mi się że gdzieś czytałem o tym że mieszanie treningu siłowego i biegowego częściowo wzajemnie niweluje rezultaty (nie chodzi tutaj o truchtanie jako rozgrzewka).
* Wybierz sobie którykolwiek Plan treningowy dla początkujących i zacznij go realizować.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Hej,
czyli widać po Twoim poście jakie są ćwiczenia na takim teście: pompki, drążek i sprawdzian biegowy :hej:.
Moja rada: nie łączyłbym dwóch treningów jednego dnia, tylko starałbym się je rozdzielić. Twoja głowa jak.
Regeneracja jest bardzo ważna. Jak masz do przebiegnięcia x km w y minut to łatwo możesz znaleźć plan, który
(teoretycznie) Ci to zapewni, 3 lata to aż nadto, no chyba że maks punktów dostaje się za 10 km poniżej 35 min, to może być problem :hej: Kalkulatory biegowe + google polecam.
krunner
ps. nałóg pisze się przez "ó" :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ