10k za 2 miesiące, a kondycja - zero :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Ulaszlo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

A więc, za dokładnie 2 miesiące i 1 dzień planuję przebiec (przebiegnę!) dystans 10 kilometrów. Będzie to mój pierwszy większy wyczyn fizyczny od, chyba, zawsze. Mam 21 lat (wzrost 191; waga 87, kiedyś było 20kg więcej - zrzucone, ale przez dietę a nie wysiłek fizyczny). Kondycja ogólnie jest na słabym, bardzo słabym poziomie.

Ale powiedziałem A, więc trzeba powiedzieć i B :) Zdecydowałem się wziąć udział w biegu 10km, czyli mam 2 miesiące - i muszę jakoś się przygotować, jakoś zacząć treningi. Nie chodzi o to, by mieć jakiś tam super rezultat, ale żeby skończyć wyścig i raczej też nie na ostatnim miejscu :)

Jak powinienem trenować? Są plany, ale rozpisane na więcej tygodni. Ja mam ich jakieś 7-8. Proszę o porady praktyczne i techniczne. (zainwestować w pulsometr? jakie buty? jak biegać? marszobieg? jak często, jak długo?).

Pozdrawiam serdecznie!!
PKO
Awatar użytkownika
biegaczamator
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chyba jakieś piękne dziewczę w tym biegu startuje, że się tak zmotywowałeś :hej:
Pewnie, że przebiegniesz, tempem 7 minut na kilometr ale przebiegniesz :ble:
Od tysięcy lat wszystkim cywilizacjom, kulturom i religiom, wielkim wojnom i rewolucjom, najwybitniejszym ludziom na świecie zawsze towarzyszy bieganie. Bieg to życie. Mnie oszukasz, przyjaciela oszukasz, mamusię oszukasz, ale życia nie oszukasz.
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

znajdz tu plan od zera do bohatera rozciagnij go w czasie zmniejszajac przyrost czasi biegu i masz plan gotowy. ale licz sie z tym ze szybciej go skonczysz :) ja probuje sie go trzymac ale ciagle mnie nogi dluzej chca nosic a ja im pozwalam :) ps ja zaczelam bez planu od poczatku sierpnia, pod koniec sierpnia zapisalam sie na 10k ktory jest 2.10. od wrzesnia zaczelam sie robic nabohatera z tym planem i mysle ze beeez problemu dam rade go dobiec a moze w mniej niz zakladalam biorac pod uwage ze jakos mi sie treningi przeskakuje szybciej... tak wiec powodzenia :) napewno dasz rade
Obrazek
Jeśli widzisz błędy lub literówki to znaczy że piszę z telefonu
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
Ulaszlo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

biegaczamator pisze:Chyba jakieś piękne dziewczę w tym biegu startuje, że się tak zmotywowałeś :hej:
Pewnie, że przebiegniesz, tempem 7 minut na kilometr ale przebiegniesz :ble:
Hehe, niestety tak dobrze nie ma ;) Choć pośrednio racja! Bo zmotywowały mnie te potencjalne piękne dziewczęta, które się pojawią jak już będę wysportowany, piękny i młody. :)
Ulaszlo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kuxa pisze:znajdz tu plan od zera do bohatera rozciagnij go w czasie zmniejszajac przyrost czasi biegu i masz plan gotowy. ale licz sie z tym ze szybciej go skonczysz :) ja probuje sie go trzymac ale ciagle mnie nogi dluzej chca nosic a ja im pozwalam :) ps ja zaczelam bez planu od poczatku sierpnia, pod koniec sierpnia zapisalam sie na 10k ktory jest 2.10. od wrzesnia zaczelam sie robic nabohatera z tym planem i mysle ze beeez problemu dam rade go dobiec a moze w mniej niz zakladalam biorac pod uwage ze jakos mi sie treningi przeskakuje szybciej... tak wiec powodzenia :) napewno dasz rade
Dzięki za radę! Poszukam tego planu i spróbujemy :)
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Proszszsze
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=7&id=3103
na koncu artykulu masz link do tematu na forum :)
Obrazek
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
Ulaszlo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kuxa pisze:Proszszsze
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=7&id=3103
na koncu artykulu masz link do tematu na forum :)
Dziękuję, dziękuję. :) Czyli to jest miesiąc - 4 tygodnie. Tak myślę, że najlepiej byłoby to skończyć na 2 tygodnie przed startem (by te dwa pozostałe do biegu tygodnie wykorzystać na zwykły trening 'utrwalający' na tym dystansie 10km) - czyli pozostałoby wydłużyć ten plan o 2 tygodnie, do 6 tygodni. Jak to najlepiej zrobić? :)
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

poprostu dodawaj sobie równe odcinki czasu dalej... nie kończ na tych 45 min, masz wiecej czasu wiec dodawaj po 5min. U mnie wychodzi ostatni trening 65min, i planuje go zrobic tak jak jest w planie, w środę przed niedzielnymi zawodami i chce wtedy zrobic juz ten dystans 10km wczesniej chyba nie bede "próbować" (chyba że jakoś "niechcący" mi wyjdzie w wolny weekend). Nie zalezy mi za bardzo na wyniku jakims super bo wiem ze to "pierwszy raz" i ze nie jestem jakims zawodowcem, Cel nr1 to doczłapać sie do mety, ew cel2 to dotrzec w mniej niz 1h15min :) (dlatego rozciągam plan czasowo zeby np1h20min nie byla tak duzym skokiem z tych 45min ktore sa na koncu pierwotnego planu )
Obrazek
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
Awatar użytkownika
sieghl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też sobie dałam 2 miesiące na 10k, chociaż mam nadwagę i to ni małą BMI 28,2....
Wcześniej biegałam tak raz na tydzień - za mało by schudnąć, ale dawałam rade biec 15 min pod 30 stopniową górkę.
Potem kilka tygodni przerwy i niedawno znowu zaczęłam biegać - pierw 3,5 km po lesie w miarę równym terenie.
Za tydzień lub dwa chcę robić ten dystans 2 razy dziennie (a biegam pon-pt).
Potem zwiększę poranny dystans do 5km + 3,5km wieczorem.... Za 2 miesiące lub 3 dojdę do 10km.
Tyle że daję z siebie maks siły woli...
Jak na razie miałam też problemy z łydkami i musiałam brać magnez i potas (Asparagin mi polecili w aptece) i teraz lepiej mi idzie.
Wczoraj sobie kupiłam pulsometr, ale nie był konieczny. Najważniejsze w bieganiu to wg. mnie dobre buty oraz odpowiedni strój (nie za ciepły, ani nie za przewiewny) oraz odpowiednia rozgrzewka - wcześniej biegałam bez rozgrzewki i moje mięśnie strasznie cierpiały...

Jak będziesz konsekwentny w swoich treningach to też dasz radę, ale nie przeciążaj organizmu. Ja na twoim miejscu, jeżeli zaczynałabym od zera to bym raczej dała sobie tak z 3-4 miesiące lub więcej. Każdy przyzwyczaja się do wysiłku w innym czasie.
A serducho masz jedno...
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ