Bieganie na poważniej. Pierwsze kroki.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kolor_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jako iż to mój pierwszy post tak więc WITAM SERDECZNIE biegaczy.

Od końca listopada zacząłem biegać trochę poważniej. Planuję wystartować w majowym katowickim maratonie. Od 4 lat bardzo dużo śmigam na rowerze (średnio 5k rocznie). W sezonie rowerowym czasem biegałem dla urozmaicenia treningów. We wcześniejszych latach trenowałem piłkę ręczną więc nabiegałem się więcej. Aktualnie moją wadą lub dla niektórych zaletą jest stosunek wagi to wzrostu - przy 180 ważę 59-64kg. Tak mniej więcej wygląda moja sylwetka.
Stosuję plan 6 miesięczny i mam mały zgryz. Trenuję z pulsometrem i na rowerze byłem w stanie trenować w danej strefie tlenowej. Podczas biegu nie umiem zejść poniżej 75%HR max. Potrafię przebiec na dzień dzisiejszy 14-18km z dobrym czasem nie wypluwając płuc i bez większego bólu w mięśniach. W ten weekend planuję 22km.
Z czasem organizm nauczy się oszczędzać serce ? czy faktycznie starać się nie wiem... chodzić maszerować w 2 strefie ?

Mam nadzieję, że nie pomyliłem działu.
PKO
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

nie przejmuj się tak bardzo tym %HRmax.. najważniejszy jest %HRR..

http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004
kolor_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

O ! Wielkie dzięki za odpowiedź :) poczytam i pogogluje.
Powoli bieganie z pulsometrem mnie denerwuje, co chwilę nasłuchuję , patrzę jaki mam puls i się przez to ograniczam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ