190cm, 90kg wagi i konkretny cel...

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
sahar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

W swoim zyciu probowalem juz wielu rzeczy. Od treningow sportow zespolowych po sztuki walki. Postanowilem sie wziac za rzecz, ktora nigdy mnie specjalnie nie rajcowala. Bieganie.
Ostatnio pobiegalem po fajnych terenach i dorzucajac do tego pewne elementy podciagniec, skokow, rozciagniec i pompek, zlapalem bakcyla.

Jednakze, zle mi sie biega. Nie chcac wymyslac kola od poczatku, zwracam sie do Was z prosba doswiadczeni uzytkownicy.

Kondycji i oddechu mi starcza na wiecej biegu niz to obecnie robie. Po przebiegenieciu 1 km - 2 km czuje niesamowity bol w tych miejscach(czerwone kreski):

Obrazek

Mysle, ze to moze wina butow w ktorych biegach.

Obrazek

Teren po ktorym biegam to asfalt (50%, 20% krzaki, trawa , 30% kostka brukowa).

Dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
PKO
Sleczek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rozumiem, że ból odczuwasz z tyłu łydki - obstawiam ścięgno Achillesa a dokładnie jego przeciążenie. Moja rada, to dobra rozgrzewka przed bieganiem, odpowiednie rozciąganie różnych partii mięśni. Po biegu delikatne rozciągnie nóg. Co do butów to biegasz w halówkach, co nie jest dobre gdy biegasz po asfalcie. Do tego jeszcze Twoja waga. Pomyśl nad zakupem butów do biegania odpowiednich dla Twojej wagi oraz stopy. Nie biegaj codziennie, rób jednodniową przerwę na zregenerowanie się organizmu. Na Bieganie.pl znajdziesz plany treningowe dla początkujących - zainteresuj się nimi. Powodzenia, początki zawsze są trudne a później jest już super i nie możesz doczekać się kolejnego treningu. Jeszcze jedno - biegaj wolno, nawet jeżeli Ci się wydaje że biegasz powoli to nie przyspieszaj.

Pozdrawiam
sahar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czesc!

Bol lydek jest z przodu nie z tylu. Dokladnie od "srodka" boku lydek az do "srodka" przodu nogi, tam gdzie jest piszczel :-).

Biegam w miare normalnie. Wydaje mi sie ze 9-11km/h.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Shin splints.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
sahar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Obrazek

Kolega powyżej ma chyba racje. Na wikipedii znalazlem powyzszy obrazek.

Mam nadzieje, ze to nie jest powazne schorzenie i sie szybko leczy.
Poszukam na tutaj na forum.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jedna z najczęstszych dolegliwości u biegaczy więc nie będziesz miał trudności ze znalezieniem odpowiednich materiałów.
Dużo zdrowia!
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
d16a6
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dorzuce 3 grosze od siebie. Może nie będzie to to co ci dolega ale - ból ten może mieć źródło w kręgosłupie. Kiedyś pojawiał sie u mnie taki ból po 15 minutach biegania, i zaczynało sie klapanie prawą nogą. Męczyłem sie ze 2 lata. Potem zacząłem ćwiczyć "boczki". Trzymając ciężar w ręku przechylałem sie w bok. Okazało sie że jedna strona była wyraźnie słabsza od drugiej. Teraz mam już w sumie z 3 lata spokój z tym zjawiskiem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ