Nowicjusz.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
biegaczX
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi,jest to mój 1 temat.

Biegam od 2-3 tyg po 3-4 razy na tydzień około 6km.Wymiary:183cm,70kg.
I teraz pytanie do Was(pytania):kiedy zwiększyć dystans?,jaki rodzaj treningu zastosować etc,czy nie biegam za mało?
Po prostu chce wiedzieć na czym stoję,nigdy wcześniej nie biegałem.

Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeśli z takim dystansem czujesz się spoko to zwiększaj objętość o około 10% tygodniowo.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Wielu początkującym biegaczom (w tym mi) pomagają gotowe plany treningowe. Nie musisz wybierać żadnego z nich ale przejrzenie ich na pewno da Ci jakiś pogląd jak trenować i co z czym się je.

Ważne jest też żebyś wybrał cel jaki w bieganiu chcesz osiągnąć i pod to szukał odpowiedniego plany. Tzn. jeżeli chcesz śmigać jak najszybciej 5km to wybierz jakiś plan pod ten dystans ale jak Ci się marzy bieganie dłuuugich dystansów to weź się za plan pod półmaraton czy nawet maraton. Wybierając ewentualny plan pamietaj o swoich obecnych możliwościach.

Tu masz plany treningowe z bieganie.pl

pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Jeśli z takim dystansem czujesz się spoko to zwiększaj objętość o około 10% tygodniowo.
I za rok przebiegnie nam kolega Polskę dookoła za pierwszym rzutem :bum:
Są plany, możesz biegać także jak czujesz, poczytaj deczko
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
biegaczX
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Małe sprostowanie:pomyliłem się w dystansie,biegam od 8 do 9 km w zależności od możliwości.A celem mojego biegania po prostu radość z biegania,poprawa kondycji,samopoczucia.Raczej nie będę startował w żadnych maratonach i tym podobnych.
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegaczX pisze:Małe sprostowanie:pomyliłem się w dystansie,biegam od 8 do 9 km w zależności od możliwości.A celem mojego biegania po prostu radość z biegania,poprawa kondycji,samopoczucia.Raczej nie będę startował w żadnych maratonach i tym podobnych.
Jeśli celem jest sama radość z biegania to biegaj jak lubisz. Nic nie zmieniaj i nie zwiększaj dystansów.
A jeśli chciałbyś się poprawić, biegać szybciej, biegać dalej, to wtedy warto rozejrzeć się za jakimś planem.

A bieg w biegu ulicznym niezależnie od dystansu, z kilkoma tysiącami biegaczy to bardzo ciekawe przeżycie.
:) Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ