wszelakie pytania jako ze zaczynam ^^

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Sensimilla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć ! :)
mam 16 lat i od dzisiaj biegam :)
już nie raz probowalam ale zazwyczaj bieglam duzo długo i po jednym takim "kursie"
na pobliski las dawałam sobie spokój na kilka miesięcy :D
wczoraj pobiegłam i to było bardziej chodzenie niż bieganie , ale mimo to jestem zadowolona...
bo przecież wkońcu ruszyłam tyłek ;D Troche pobiegałam , poskakałam i może to głupie ale
puściłam ulubione piosenki i sobie śpiewałam i sie obracałam machałam rękami hehe :D
brakowało mi tego szaleństwa i zapachu lasu przez zimę, do tego roku jestem w szkole zaocznej
gdzie wfu niema ;]takze ociekam tłuszczem jem duzo a jedyne co robię to małe kursy do znajomych ;d
teraz pytanie czy mój plan jest dobry ? a mianowicie :
zamierzam chodzić spać o 22/23 wstawać o 3:30/4:00 a już o 4:30 wychodzić (z racji ze dopiero wtedy robi sie jasno)
no i iść/biec za miasto jakieś 2 km do lasu i tam być od dajmy na to o 5 i biegać do 6 o 6 wracać do domu wziąśc godzinną kąpiel
o 7 położyć się spać i wstawać o 10/11 (do szkoły jadę o 13/14 ;)) czy takie bieganie jest dobre ?

drugie pytanie :
mam problemy z brzuchem od 2tygodni a mianowicie brzuszek nie nadąża z trawieniem
i jest duzy wzdęty i przyjmuje tabletki na niestrawność i wzdęcia, ale nie chce z tego powodu robić przerwy
bo bardzo chce biegać nie przerywać już tego, od pn do piątku (bez weekendów musi byc jakis odpoczynek ;d) czy dobrze robię ?

trzecie pytanie:
nie mam pojęcia co mam ubrać do biegania w deszcz , bo jutro zapowiada się na deszczowy poranek... ?

a czwarte (mało znaczące ) pytanie :
znacie jakieś piosenki które potrafią postawić na nogi, tak jakby "dodać energi"?
chodzi mi o coś typu tego :
http://www.youtube.com/watch?v=vh7mLgP7YH4
http://www.youtube.com/watch?v=gqCFZvU33WU
z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Obrazek
Biegam od 11.05.10 ^^,
93 rocznik, wzrost 163cm(?)
waga 58kg, cel = powrót do 52kg
no i najważniejsze : zdrowszy tryb życia <3
PKO
Awatar użytkownika
nimrek3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj!

Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie. Pierwszy raz się spotkałem z taką osobą która by wstawała na trening po czym później kładła się spać. Wydaje mi się, że większy pożytek by miało bieganie w ciągu dnia bądź też rano jak piszesz ale nie w sytuacji gdy po powrocie kładziesz się spać.

Jeśli chodzi o drugie pytanie to też czasem brzusio mam jak balon, ale mimo tego nie odpuszczam treningu.

Na pytanie numer trzy każdy może odpowiedzieć inaczej, z racji tego iż każdy ma inny organizm. Ja podczas deszczu potrafię biegać w krótkich spodenkach i koszulce. Za to druga osoba woli biegać w jakiejś wiatrówce. Sprecyzować dokładnie nie można w co się ubrać. Jedno jest pewne nie ubieraj jakiejś bluzy która zacznie Ci ten deszcz wchłaniać bo zmarzniesz i może Cię zawiać, a tak chyba nie chcesz rozpocząć biegania.

Na ostatnie pytanie odpowiem tak, każdy ma swój gust - jednego stawia to a drugiego to. :)

Pozdrawiam i wytrwałości życzę!
Running - my way of life.
Obrazek
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Jeszcze co do drugiego pytania to zmiana diety na bardziej zbilansowaną i odpowiedniejszą powinna pomóc. No i obżeranie się nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Sensimilla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

00jan pisze:Jeszcze co do drugiego pytania to zmiana diety na bardziej zbilansowaną i odpowiedniejszą powinna pomóc. No i obżeranie się nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
jako że zaczełam biegać, zmieniłam diete na mniej ale zdrowiej ^^,
ale brzuch tak czy siak musi znowu "odżyć" bo za późno zrozumiałam
że wpierdzielanie byle czego nie jest rozwiązaniem :]

przed bieganiem można wypić jakąś kawę ? ;>
bo się zastanawiam bo jestem śpiąca ^^,
Obrazek
Biegam od 11.05.10 ^^,
Awatar użytkownika
nimrek3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pamiętaj też, że powinno się jeść częściej a mniej. Wiadome, obżeranie się też różnymi świństwami w mc'donaldzie i kfc raczej w parze z bieganiem nie idzie. :oczko: Bo znałem i takie przypadki, że niby twardzi biegacze sportowcy, a jak przekraczali wrota owych fast foodów to o bożym świecie zapominali. :bum:

Gdzieś na forum pamiętam był temat właśnie o wpływie kawy na organizm biegacza. Musiałabyś przeszukać forum. Patrząc z mojego punktu widzenia, nie muszę pić kawy bo bieganie działa na mnie jak na ludzi kawa - to po nim właśnie nie chce mi się spać. :oczko:
Obrazek
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witaj,
Kawe mozsz pic smiało tylko pamietaj jesli wstajesz wczesnie staraj sie nie pic kawy na pusty żoładek. Lepiej coś przegryź łatwo strawnego - weglowodanowego ;) np. banan, moga byc tarte jabłka z marchwia itp. Takze pamietaj aby ni epić bez posrednio po jedzeniu. Bedzies zmiała nie przyjemne ,,chlupanie,, w brzuszku podczas biegu.
Co do diety to polecam weglowodanowo-białkowa z przewaga weglowodanów ale tych o mniejszym indeksie glkukenicznym. Np. pałtki Owsiane , kasze , razowe pieczywo, makarony ( ciemne ;)) a z biełek to jakiejs dobrej jaosci mieso drobiowe np. z kurczaka itp. ryby..
Oczywiscie ogranicz lub najlepiej wyeleiminuj słodycze i biały cukier z diety.
Msle ze w Twoim wieku i zapotrzebowaniu bedzie ok.
Ale musisz sobie sama jeszcze poczytac i spozywać te prodkuty które najbardziej lubisz ( oczywiscie tych zdrowych ;) )
Powodzenia
Awatar użytkownika
Sensimilla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Colin2000 pisze:Witaj,
Kawe mozsz pic smiało tylko pamietaj jesli wstajesz wczesnie staraj sie nie pic kawy na pusty żoładek. Lepiej coś przegryź łatwo strawnego - weglowodanowego ;) np. banan, moga byc tarte jabłka z marchwia itp. Takze pamietaj aby ni epić bez posrednio po jedzeniu. Bedzies zmiała nie przyjemne ,,chlupanie,, w brzuszku podczas biegu.
Co do diety to polecam weglowodanowo-białkowa z przewaga weglowodanów ale tych o mniejszym indeksie glkukenicznym. Np. pałtki Owsiane , kasze , razowe pieczywo, makarony ( ciemne ;)) a z biełek to jakiejs dobrej jaosci mieso drobiowe np. z kurczaka itp. ryby..
Oczywiscie ogranicz lub najlepiej wyeleiminuj słodycze i biały cukier z diety.
Msle ze w Twoim wieku i zapotrzebowaniu bedzie ok.
Ale musisz sobie sama jeszcze poczytac i spozywać te prodkuty które najbardziej lubisz ( oczywiscie tych zdrowych ;) )
Powodzenia
dzisiaj zjadłam kanapkę z pomidorem potem wypiłam kawę i poszłam biegać (:
zamierzam też popołudniu zakupić jabłka i mandarynki (uwielbiam) co będzie moim lekkim śniadaniem przed bieganiem.
banany są w moim przypadku aktualnie zabronione przez lekarza (są bardzo złe dla mojego brzuchola ; x)
nie lubię płatek owsianych ani razowego pieczywa i na to chyba nigdy nie uda mi się przerzucić .... ; x
ale nie będę jeść czegoś co mi strasznie nie smakuje , nie ?
jem pieczywo pełnoziarniste takie ciemne , ale nie razowe ; x
makarony rzadko kiedy no i jak już to właśnie ciemne :) słodycze u mnie są minimalne od 3 lat :)
(miałam problemy z nadwagą i w 2 gimnazjum wziełam się za siebie ;) białe cukry hmm wiem że
herbatkę będę słodziła tylko łyżeczkę (zawsze było 2 i pół więc jest postęp ! :D) no i nie bezie żadnych ciasteczek itd ^^,
jem rzeczy głównie lekko posolone , słodki smak już mnie tak nie cieszy jak kiedyś :D
szkoda tylko że do gorzkiego smaku nic mnie nie przekona ; <
Obrazek
Biegam od 11.05.10 ^^,
Awatar użytkownika
Sensimilla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nimrek3 pisze:Pamiętaj też, że powinno się jeść częściej a mniej. Wiadome, obżeranie się też różnymi świństwami w mc'donaldzie i kfc raczej w parze z bieganiem nie idzie. :oczko: Bo znałem i takie przypadki, że niby twardzi biegacze sportowcy, a jak przekraczali wrota owych fast foodów to o bożym świecie zapominali. :bum:

Gdzieś na forum pamiętam był temat właśnie o wpływie kawy na organizm biegacza. Musiałabyś przeszukać forum. Patrząc z mojego punktu widzenia, nie muszę pić kawy bo bieganie działa na mnie jak na ludzi kawa - to po nim właśnie nie chce mi się spać. :oczko:
hamburgery są obrzydliwe i nie sycące jak i większość dań serwowanych w makach i kfc :D
więc jak już chcę zjeść np pizzę robie w domu własną ^^, od czasu do czasu się na taką skuszę
raz na 2 miesiące je frytki albo pizze ^^, oi probleem jest jedzenie w kółko zupki Amino pomidorowej ;x
jadam ją od kilku lat i mi się nie nudzi, jem ją nałogowo i wiem że jest nie zdrowa ; <
nie raz bywało że nie jadłam nic tylko śniadanie zupka, oczywiście jakaś herbatka/woda obiad znowu zupka no i kolacja zupka :D
hardcore :D jak sobie z tym poradzić ?aaa i mam wstręt do kotletów , ziemniaków (nie w postaci frytek ale takich np "zmielonych" na obiad)
o zupach to już nawet nie wspominam ;x ehhh idiotka i tyle . Ale co zrobić jak wezmę łyżke zupy do buzi i mam ODRUCH WYMIOTNY ? ;O
masakra chociaż nie wiem jakbym chciała zjeść zupe zawsze zbiera mi się na hafty ; x
a jak czuje w domu zapach rosołu muszę wyjść i być na dworze póki nie minie albo oddychać buzią O_o
jestem chyba tylko ja taka dziwna nie ?
Obrazek
Biegam od 11.05.10 ^^,
Awatar użytkownika
nimrek3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Każdy ma swoje ulubione potrawy, każdy lubi co innego. Lecz właśnie w potrawach za którymi nie przepadasz (kotlety) / lub mało jesz (makarony!) znajdują się bardzo potrzebne dla organizmu związki.

Oczywiście wszystko jest dla ludzi tylko trzeba znać umiar. To nie polega na tym, że w momencie gdy zaczynasz biegać odmawiasz sobie jakiś ulubionych ciasteczek czy czegoś tam...

Tak wywnioskować można, że z Ciebie taki tadekniejadek. :bum:
Obrazek
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

hej, powodzenia. proponuje założyć sobie bloga na forum i tam dzielić się spostrzeżeniami z treningów

Pozdrawiam
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
turgorski
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ile trwa przypuszczalnie czas przygotowania totalnego zolto-dzioba do maratonu?

Biegam od jakis 2 miesiecy w miare regularnie 5xtydzien (pon,wt,czw,pia,nie) plus w soboty sauna. Biegam 3-5km podczas jednego biegu. W piatki i niedziele biegam crossowo po lesie ok. 4k.
Nigdy nie mierzylem ile moge przebiec za jednym razem i nigdy nie bieglem w zadnych zawodach. Jestem ogolnie osoba usportowiona gdyz cale swoje zycie gralem w pilke a moim hobby bylo rekreacyjne plywanie oraz cwiczenia na powiekszenie pojemnosci pluc. Czy powinienem MEGA bac sie maratonu?
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

turgorski pisze:ile trwa przypuszczalnie czas przygotowania totalnego zolto-dzioba do maratonu?

Biegam od jakis 2 miesiecy w miare regularnie 5xtydzien (pon,wt,czw,pia,nie) plus w soboty sauna. Biegam 3-5km podczas jednego biegu. W piatki i niedziele biegam crossowo po lesie ok. 4k.
Nigdy nie mierzylem ile moge przebiec za jednym razem i nigdy nie bieglem w zadnych zawodach. Jestem ogolnie osoba usportowiona gdyz cale swoje zycie gralem w pilke a moim hobby bylo rekreacyjne plywanie oraz cwiczenia na powiekszenie pojemnosci pluc. Czy powinienem MEGA bac sie maratonu?
http://bieganie.pl/?cat=19

Tu masz plany do maratonu w raz z opisem, na jaki poziom on jest.
Jeszcze zależy w jakim wieku jesteś, bo jak koło 20 lat to lepiej potrenować pod 5km i 10km a dopiero za kilka lat maraton przebiec. No,ale to twoja decyzja.
turgorski
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

00jan pisze: Jeszcze zależy w jakim wieku jesteś, bo jak koło 20 lat to lepiej potrenować pod 5km i 10km a dopiero za kilka lat maraton przebiec. No,ale to twoja decyzja.
Dlaczego? mam 23 lata
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

turgorski pisze:
00jan pisze: Jeszcze zależy w jakim wieku jesteś, bo jak koło 20 lat to lepiej potrenować pod 5km i 10km a dopiero za kilka lat maraton przebiec. No,ale to twoja decyzja.
Dlaczego?
harpaganzwola pisze:A po co ci zaczynać bieganie od maratonu, na maratonie powinno się kończyć. Zacznij w twoim wieku biegać 5-10 km i starczy. Jeśli w teście Coopera zrobisz bez specjalnego treningu 3000m tzn że w przyszłości masz perspektywy biegania maratonu nawet 2:20. Tutaj dużo ludzi na forum kiedy zaczynało biegać mięli swoje lata i rozpoczynali od maratonu trenowanie, bo w zasadzie nie mieli wyboru. Ty masz 20 lat i wiele możesz nabiegać, trenuj jeszcze przez kilka lat 5-10 km a póżniej wrzuć półmaraton a debiu w maratonie to 26-28 lat

http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=16482

Kilka powodów.
turgorski
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No dobra, zmiarzdzyles mnie hehe. Respect! Ale czy moge jakos negatywnie odczuc przygotowania do maratonu albo sam maraton??
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ