Witajcie! Poradźcie początkującemu w sprawie treningu.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Bartlomiej78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie !

W tamtym roku rozpocząłem swoją przygodę z bieganiem. Niestety zbyt szybko zwiększałem tempo i nabawiłem się kontuzji. Po półrocznej przerwie zaczynam raz jeszcze. Przeplatam bieg z marszem ( 2' biegu, 4' marszu w sumie 5 serii ) i ból kolan się nie pojawia. Natomiast nie wytrzymują stawy skokowe;( Dodam, że przy wzroście 182 cm, ważę 88 kg, więc za duzo. Jak w moim przypadku dobrać częstotliwość terningów w tygodniu, jaką intensywność ( może sam marsz na razie ) i jak to połączyć z odchudzaniem ( cel 75 kg ). Czego unikać w jedzeniu? Proszę o rady doświadczonych ekspertów.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Barti78
PKO
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

jedz mniejsze porcje, ale częściej - najlepiej w regularnych odstępach 2,5-3h. Jedz wszystko, ale ogranicz słodycze do minimum i po prostu uważaj na tłuste jedzenie ;-). Pamiętaj, żeby wszystko robić z umiarem.

Zacznij od planu 10-cio tygodniowego [http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1]. Zobacz na jakim jesteś poziomie i zacznij od wybranego tygodnia. Jak możesz to wpleć sobie basen przynajmniej jeden w tygodniu.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości,
Lejek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ