Łydki

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
akro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam, pisałem kiedyś chyba na tym forum o bólu łydek. Biegam na asfalcie innego wyboru nie mam, i na buty do biegania mnie nie stać. Strasznie mnie bolą łydki po bieganiu że nawet chodzić nie moge. Poradzono mi kiedyś żeby je rozciągać ale to u mnie pogarsza sprawe. Co mi polecicie? Maść? Może jakas opaska wzmacniająca na nogi? Albo moze wzmocnic lydki na siłowni? Poradzcie coś bo nie moge poprostu, a musze biegac. :ojoj:
PKO
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A rozciągasz się po biegu ? Na prawdę warto. Czytałeś to: http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=854 ?
A może po prostu nie pozwalasz im odpocząć i za często ćwiczysz ?
akro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

po biegu tez rozciągam ale jeszcze gorzej bolą. Rozgrzewke tez robie przed bieganiem.
Zrobilem przerwe 2 tygodnie bo juz nie moglem z bólu czekalem aż on przejdzie i znow zaczalem biegac i od razu sie zaczelo po pierwszym biegu.
A tak to biegam 3 razy w tyg.
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

akro - To jest zły dział, zajrzyj do 'Zdrowia'.

O bólu łydek jest spory temat tutaj:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=14770

O rozciąganiu i kontuzjach tutaj:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15208

Pzdr :)
akro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A do czego ten kijek jest? Do masażu? Co jest w nim takiego nadzwyczajnego?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

akro - ile ważysz? ile mierzysz?

Ja ostatnio ważę za dużo i przebiegłem się wczoraj w butach w których juz amortyzacja nie istnieje po twardym (kostka, bruk, płyta, asfalt) i rano cały byłem oblały.

Ja bym się na Twoim miejscu postarał najpierw o jakiś niebiegowy sposób na poprawę formy - wiem, że to trudne, bo bieganie jest zazwyczaj tym jedynym najlepszym - ale może spróbowałbyś od roweru? Duże serie płytkich przysiadów na miękkim, na trawniku?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

I co tak naprawdę Cię boli ?
Bo jeśli to nie są mięśnie to wizyta u ortopedy byłaby wskazana.
akro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

chodze na silownie na rowerku tez jeżdze.
A jak zaczynalem biegac w kwietniu tego roku to biegalem chyba z poltora miesiąca i dopiero wtedy zeczely mnie bole lydki. Przestalem te robic lydki na silowni. Waze 74kg, 180cm wzrsotu, 20 lat, mam plaskostopie.
Ból jest taki ze bardzo sie miensie napinają tak kłują.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Jeśli masz płaskostopie, biegasz po twardym bez odpowiedniej korekcji swojej wady to jest wg mnie bardzo ryzykowne i nie dziwię się, że mogą się dziać jakieś nieprzyjemne sprawy. Ja od chodzenia w "trampkach" czasem czuję, że bolą mnie np stopy a co dopiero bieganie.
Trudna sprawa, może powinieneś na jakiejś bieżni mechanicznej powoli truchtać boso, pilnując, żebyś delikatnie opadał na przód stopy - nie wiem, trochę strzelam ale to co teraz robisz doprowadzi Cię do jakiegoś poważnego problemu.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

akro pisze:Witam, pisałem kiedyś chyba na tym forum o bólu łydek. Biegam na asfalcie innego wyboru nie mam, i na buty do biegania mnie nie stać. Strasznie mnie bolą łydki po bieganiu że nawet chodzić nie moge. Poradzono mi kiedyś żeby je rozciągać ale to u mnie pogarsza sprawe. Co mi polecicie? Maść? Może jakas opaska wzmacniająca na nogi? Albo moze wzmocnic lydki na siłowni? Poradzcie coś bo nie moge poprostu, a musze biegac. :ojoj:
może za bardzo biegasz na palcach?
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
akro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

biegam cala stopa nie palcami.
grekp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

akro pisze:Ból jest taki ze bardzo sie miensie napinają tak kłują.
Twój opis przywodzi na myśl zwykłe skurcze mięśni. Spróbuj dostarczyć organizmowi magnez i witamine B6 - taka kuracja z pewnością nie zaszkodzi, a być może pomoże. Poza tym jeśli te dolegliwości są tak dokuczliwe, to pierwsze co bym zrobił na Twoim miejscu to wizyta u lekarza. Pozdrawam:)
mam dwie ręce, a tak bardzo chciałem mieć kota
akro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

bylem u lekarza to mi zarabista porade dala: Nie ćwicz!
sama sie nie zna.
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może odpocznij kilka dni?
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

akro pisze:bylem u lekarza to mi zarabista porade dala: Nie ćwicz!
sama sie nie zna.
Odstawić kawę, herbatę pić zieloną, czerwoną. Jeść ciemne pieczywo, pomidory, banany oraz łykać magnez, potas (conajmniej z 1 miesiąc minimum 300 miligramów dziennie najlepiej przed jedzeniem), używać sól potasową, rozciąganie mięśni nóg, skoncentrować się na łydkach, jeżeli biegasz więcej niż narazie zdrowy rozsądek i plan podpowiada normalne że bolą są przeciążone.

Jest coś takiego jak "zespół ciasnoty powięzi łydek" :)
commed pisze:Diagnoza zapieczenie mięśnia płaszczkowatego (jeden z trójgłowego łydki) przez przeciążenie i bieg po twardym podłożu w nieodpowiednim obuwiu-fachowo nazwali to zespołem powięzi przeciążeniowej. Jak leczyć - masaże polegające na utlenianiu mięśnia a dokładniej -niszczy sie zrosty pod naciskiem aby mięsień się rozluźnił, inne to zabieg operacyjny fasciotomia przedziału głębokiego(tylnego)
Ciekaw jestem ilu ludzi na forum się tego nabawiło :D

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ