18 latka chce zacząć biegać :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Sammi pisze:
Wczoraj chciałam zapytać, ale wyleciało mi z głowy (niestety, mam dosyć słabą pamięć, strach pomyśleć co będzie w wieku 50 lat ;D)
:hahaha: :hahaha: Ja, jako staruszek muszę ci powiedzieć... z twoja pamięcią będzie wtedy lepiej... miejmy nadzieje.
PKO
krpablo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zgadza się, obserwuję u siebie podobne zmiany :P.
Pierwszy trening: 21-02-2014
Pierwsze 30' biegu bez przerwy: 5-04-2014
Pierwsze zawody: 12-04-2014 (5 km - 00:30:21)

Plany: zwiększenie dystansu
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krpablo pisze:Zgadza się, obserwuję u siebie podobne zmiany :P.

To dobrze, że nie jestem sama. ;) Bo aż sobie pomyślałam, że to nie dzięki bieganiu , no ale w końcu nic innego z ćwiczeń nie robię :) ale od dzisiaj zamierzam robić brzuszki. Co prawda na brzuch nie mogę narzekać, ale kawałek mięśnia by się przydało :hej:

krpablo ale rozumiem, że jesteś zadowolony ? co ja piszę, chyba każdy facet byłby zadowolony. To mnie jeszcze bardziej motywuje, że robiąc coś widzisz efekty (które mogą być z biegiem czasu jeszcze lepsze) :hejhej:
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie rób brzuszków. Jeśli interesują Cię dokładne informacje na temat ich szkodliwości, to wpisz sobie to hasło w wyszukiwarkę i poczytaj. Jak nie, to po prostu zapamiętaj, że brzuszki = POWAŻNE przeciążanie kręgosłupa na dłuższą metę. I tego się nie zagnie. :)
Jak brzuch, to izometria: czyli mostki na przedramionach (nazywane też deskami bądź podporami). Potrafią naprawdę dać w kość, zresztą spróbuj sama! Wzmacniają cały korpus kompleksowo, tak naprawdę powinien je robić KAŻDY: dla zdrowia. Nie ma lepszych, zdatnych dla początkujących, ćwiczeń ogólnorozwojowych korpusu.

Wygląd nóg? Ja mam takie niebiegowe, nawet bardzo niebiegowe, ale takie właśnie mi pasują. W każdym razie raczej nie bieganie miało wpływ na ich postać, więc nie będę się do tego odnosić.
A jeśli chodzi o mięśnie, to nie obawiaj się przyrostów: u kobiet w wyniku ćwiczeń fizycznych dochodzi bardziej do wymodelowania niż umasowienia sylwetki. :) Typowe przyrosty masy mięśniowej są naprawdę nie-za-duże i - moim zdaniem - zdecydowanie estetyczne.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Nie rób brzuszków. Jeśli interesują Cię dokładne informacje na temat ich szkodliwości, to wpisz sobie to hasło w wyszukiwarkę i poczytaj. Jak nie, to po prostu zapamiętaj, że brzuszki = POWAŻNE przeciążanie kręgosłupa na dłuższą metę. I tego się nie zagnie. :)
Jak brzuch, to izometria: czyli mostki na przedramionach (nazywane też deskami bądź podporami). Potrafią naprawdę dać w kość, zresztą spróbuj sama! Wzmacniają cały korpus kompleksowo, tak naprawdę powinien je robić KAŻDY: dla zdrowia. Nie ma lepszych, zdatnych dla początkujących, ćwiczeń ogólnorozwojowych korpusu.

Wygląd nóg? Ja mam takie niebiegowe, nawet bardzo niebiegowe, ale takie właśnie mi pasują. W każdym razie raczej nie bieganie miało wpływ na ich postać, więc nie będę się do tego odnosić.
A jeśli chodzi o mięśnie, to nie obawiaj się przyrostów: u kobiet w wyniku ćwiczeń fizycznych dochodzi bardziej do wymodelowania niż umasowienia sylwetki. :) Typowe przyrosty masy mięśniowej są naprawdę nie-za-duże i - moim zdaniem - zdecydowanie estetyczne.
Hm.. czyli mam rozumieć, że poprzez stosowanie takich ćwiczeń (tych mostków) efekt również będzie zadowalający ? Wydają się o wiele łatwiejsze od brzuszek, ale dzisiaj wieczorem spróbuję i się okaże :)
A czy bieganie jakoś szczególnie wpływa na mięśnie brzucha ? Bo czytałam, że jakoś tam wpływa ale potrzebne są jeszcze jakieś ćwiczenia (no i zdrowe żywienie).
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sammi pisze: krpablo ale rozumiem, że jesteś zadowolony ? co ja piszę, chyba każdy facet byłby zadowolony. To mnie jeszcze bardziej motywuje, że robiąc coś widzisz efekty (które mogą być z biegiem czasu jeszcze lepsze) :hejhej:
No pewnie że jestem zadowolony :). Poza tym ostatnio co rusz w pracy słyszę od tych, których dawno nie widziałem, że co się dzieje że chudnę i w ogóle :P.

MasterBLASTERpl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 58m

Nieprzeczytany post

Sammi pisze: To dobrze, że nie jestem sama. ;) Bo aż sobie pomyślałam, że to nie dzięki bieganiu , no ale w końcu nic innego z ćwiczeń nie robię :) ale od dzisiaj zamierzam robić brzuszki. Co prawda na brzuch nie mogę narzekać, ale kawałek mięśnia by się przydało :hej:
Brzuszki można robić, tyle że ze zgiąciem tułowia max 30 stopni, potem włączają się mięśnie grzbietu do pracy zastępując te brzuszne. Efekt jest taki że przy dużym zaparcie w 5 lat można zniszczyć sobie kręgosłup.

Co do ich przydatności - same ćwiczenia raczej tkanki tłuszczowej nie spalają, więc efekt żaden.

Lepiej skup się na bieganiu, dobry trening plus rozsądna dieta (z wyłączeniem słodyczy, miodów, drzemów, słodkich napojów) potrafi czynić cuda i przyjemnie się biega widząc jak lecą centymetry w udach czy talii. Staraj się biegać trochę dłużej niż 30 minut. Kup sobie miarę krawiecką i mierz obwody w pasie, talii, udach i łydkach, przy dobrym treningu i diecie powinnaś widzieć efekty. Dobry pomysł to prowadzenie "dzienniczka żywieniowego" co jesz i kiedy. Pozwoli to tobie pracować nad dietą.

Bieganie jest nawet lepsze od roweru bo jest bardziej wymagające i dla orgniazmu to jest prawie na równi z ogólnym treningiem. Pracują mięśnie nóg, ale pomocniczo także mięśnie brzucha. Ponadto przy długim wysiłku (>30-40 min) organizm zaczyna zużywać tk. tłuszczową, a bierze są przede wszystkim z tej okolicy z której najbliższej do mieśni - czyli łydki, uda i własnie brzuch :) Do tego dolicz sobie, że mięśnie będą musiały odbudować zapasy glikogenu co zajmuje im ok. 20-24 godzin, więc sporo węgli z diety będzie szło na coś lepszego niż tk tłuszczowa.

BMI nie jest do końca dobrym miernikiem, możesz poszukać trochę info w internecie odnośnie body fat % bo pewnie ta wartości będzie ciebie bardziej interesować :)
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krpablo No, to gratuluję. :) Właśnie najwięcej zmian zauważają Ci, których rzadko widujemy :) Ale takie słowa, to dopiero podbudowują człowieka. A jak się pytają co się dzieje, to mówisz, że biegasz ? A w ogóle jak tam Twoje treningi ? Ile minut biegu a ile marszu ? ;)

MasterBLASTERpl centymetr już mam, ale jakoś boję się zmierzyć. Ale przydałoby się, bo skoro biegam i odżywiam się w miarę porządku to efekty minimalne być powinny.

A co do brzuszków to nie robię je pełne, tylko takie jak ta Pani na YT https://www.youtube.com/watch?v=Zt4B1qxEucE :)
Póki co idzie mi dobrze.

Aha i wczoraj próbowałam zrobić ten mostek na przedramieniach. Wytrzymałam równo 60s. Ale nie powtarzałam, tylko raz zrobiłam, bo później robiłam brzuszki. Będe się starać robić je systematycznie i po kilka razy :)
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sammi pisze:krpablo No, to gratuluję. :) Właśnie najwięcej zmian zauważają Ci, których rzadko widujemy :) Ale takie słowa, to dopiero podbudowują człowieka. A jak się pytają co się dzieje, to mówisz, że biegasz ? A w ogóle jak tam Twoje treningi ? Ile minut biegu a ile marszu ? ;)
Sammi, dziś zaczynam planowo 4 tydzień planu 6-tygodniowego - 6x 3min biegu 2 min marszu. Jestem ciekawy, jak mi pójdzie, bo ostatniego dnia z cyklem 2 min bieg / 3 min marsz było całkiem fajnie :).

Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Musiałam zrobić 1,5 tygodniową przerwę w bieganiu z powodu piszczeli. Zamiast biegów chodziłam na 1,5-2 h marsze. I muszę powiedzieć, że są bardzo przyjemne :) Ale koniec tego dobrego! od jutra zaczynam truchtać i zobaczymy co będzie.

W dni niebiegowe chciałabym 2x w tyg. wyjść właśnie na jakiś 2 h marsz. I chciałam się zapytać czy "po" powinnam wykonywać rozciąganie ? Bo rozgrzewki chyba nie ma sensu wykonywać (skoro sam marsz będzie solidną długą rozgrzewką)

Co sądzicie ?
Pozdrawiam cieplutko :) :hejhej:
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

To na pewno nie zaszkodzi, przyśpieszy regeneracje. Każda dodatkowa aktywność to dobry ponysł , pracują inne mięśnie lub przynajmniej w innym zakresie.
DawidK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sammi jak się czułaś po marszach, bo ja np. po treningu jestem szczęśliwy, że jak wracam to aż mam taką energie, że śpiewam skakać mi się chce i ogólnie szczęśliwy jestem itp. Czujesz się tak samo, jak po treningu? A ja lubię maszerować i spacery, zwłaszcza gdy się ma ukochaną osobę i wspólnie można spacerować.
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DawidK marsze są bardzo przyjemne, człowiek nie zmęczy się tak jak na bieganiu, ale jednak aktywność jest. I jeśli chodzi o mnie, to bardzo lubię marsze/spacery :)

Ale niestety zawsze spaceruję sama, bo ani nie mam ukochanej osoby, ani mojemu bratu się nie chce. Także pozostają samotne spacery :) plus jest taki, że można sobie przemyśleć kilka spraw itd.
DawidK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz racje, ja też samemu. Bo takiego jak ja żadna nie chce. Ale fakt też lubię i można się wyciszyć, odprężyć, przemyśleć.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sammi pisze: A co do brzuszków to nie robię je pełne, tylko takie jak ta Pani na YT https://www.youtube.com/watch?v=Zt4B1qxEucE :)
Póki co idzie mi dobrze.
Ta pani nieźle tłumaczy, ale wykonuje inaczej. Za bardzo ciągnie głowę do przodu. Rąk najlepiej w ogóle nie splatać za głową, bo to prowokuje do złego wykonania.
Sammi pisze: Aha i wczoraj próbowałam zrobić ten mostek na przedramieniach. Wytrzymałam równo 60s. Ale nie powtarzałam, tylko raz zrobiłam, bo później robiłam brzuszki. Będe się starać robić je systematycznie i po kilka razy :)
Tu i tu jest bogaty zestaw ćwiczeń, które dużo, dużo lepiej wykonywać niż same brzuszki i deski.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ