Odkryłam, że dalsza część trasy nad morzem jest otwarta i wolno biegać a o świcie powinno być pusto, więc jest to wykonalne, chociaż jak mogę, to staram się biegać w parku po miękkim, a nie po asfalcie...
Wielkie dzięki za porady

O, zazdroszczę, i tej Portugalii - moje marzeniejulijka pisze:U mnie pada dużo, bo mieszkam na północy Portugalii. Na szczęście i wczoraj i dziś udało mi się trafić na przerwę.
I do wspinania teżjulijka pisze:To prawda, jak słucham o tym, co się dzieje w Polsce, to doceniam te ulewy i intensywną zieloność dookoła. A Portugalia, do której trafiliśmy trochę przypadkiem, okazała się super miejscem do mieszkania! I biegania
Dalej nie wiem jak to liczysz. Jak 12:36 pasuje do 11:29 albo do 10:47? Z tych czasów widać , że stać Cie na więcej niż 38 minut na 5 km.julijka pisze: Zrobiłam dziś 3x 1.6k w T i było cudownie, chociaż jestem wypluta. Tętno średnie 170 podczas tych odcinków, czyli między 88 a 90% max przy założeniu, że mam 190 (zakładam optymistycznie, ale 3 punkty różnicy chyba i tak wiele by nie zmieniły, a serce mam przebadane wszechstronnie i ciśnienie na lekach idealne). Co do prędkości to gdyby moje 5k na 38 minut było czasem z wyścigu, mila powinna być na 12.36. Były kolejno po 10:47, 11:29 i 11:40, czyli wszystko pasuje. Na zegarek specjalnie podczas biegu nie patrzyłam i na pewno taki bieg był przyjemniejszy. Porównuję sobie teraz po fakcie i jestem zadowolona, że się zgadza.
No tak, bo jak już wielokrotnie pisałam, na takim bieganiu się wychowałam i w czasach, gdy biegałam znacznie szybciej i poważniej, niż obecnie, wszyscy tak biegali. Zegarko-komputery to ostatnie 15 lat, wcześniej były tylko zwykłe stopery. Co nie oznacza, że nie liczę, bo np. na zawodach w głowie liczyłam czasy poszczególnych kilometrów, jak i tempo w jakim powinnam pobiec kolejne aby osiągnąć jakiś tam czas50latek pisze:Z tego co pisze, to sama też tak biega. Ja jestem typem "analityka-planowca", wszystko muszę mieć wcześniej policzone, prawie co do sekundy, wtedy najlepiej się czuję i w bieganiu też to mi sprawia frajdę.