oddychanie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
tomasz

Nieprzeczytany post

O przelicznikach nic nie wiem, ale chętnie się dowiem :-)
PKO
kozik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oddychaj jak ci wygodniej, jeśli jesteś podatny na chroby to lepiej oczywiście nosem(czytałem że w nosie powietrze jest odpowiedno "nagrzewane" i prawdopodobnie nic nie blokuje jego przepływu) pamientać tzeba równierz żeby biegać wyprostowanm i z głową wzniesioną do góry nie za przesadnie ale zeby patrzeć przed siebie a nie pod nogi, dzięki temu drogi oddechowe nie są "powiginane" dzięki czemu powietrze swobodnie wpływa do płuc. ( stosuje tę metode i moge 15km przebiec nie oddychając ustami) :jatylko:
RESPECT TO ALL
tomasz

Nieprzeczytany post

Kozik - przez nos się nie oddycha, pisałem o tym na pierwszej stronie tego tematu.
kozik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jeśli podczas dziennego trenigu oddychasz nosem to jak przyjdą jakieś zawody to wsumie masz większe szanse. Poniewarz organizm jest przyzwyczajony do wolnego i nie głębokiego oddechu, obierzesz sobie większe tempo od rywali zaczniesz oddychać ustami zero jakiś zadyszek i tym podobnych i finisz 1st :hej:
RESPECT TO ALL
tomasz

Nieprzeczytany post

Chyba sobie kozik nie wyobrażasz, że oddychanie przez nos spowoduje wzrost produkcji erytropoetyny...?

Ale wiedzę, że do Ciebie nie dociera :nienie:
kozik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ale jesli jestes przyzwyczajony oddychać wolno nosem to przy większym tempi jak zaczniesz oddychać ustami poczujesz ruznice i wiesz ze morzesz biec jeszcze szybcie i sie nie zmęczysz. A zresztom rób jak chcesz polska to wolny kraj ja swoje wiem. :jatylko:
RESPECT TO ALL
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kozik, jeśli na treningach oddychasz tylko nosem, to sorki, ale wiele tracisz. Płuca Ci się nie rozwiną bo i tak wystarcza ich do tej niewielkiej dawki powietrza, którą im dostarczasz. Przepona nie uczy się właściewj pracy i kiedy na zawodach będziesz oddychał pełną gębą twój organizm nie będzie wiedział co z tym zrobić, w przeciwieństwie do organizmów tych przed tobą.
pichotnik

Nieprzeczytany post

Zgadza się, mój organizm wie co z tym zrobić, a nawet czasem, woła: jeszcze:) Do tego moim zdaniem oddychanie przez usta pomaga nieco się wyziębić, a jak wiadomo przy wszelkiej pracy kluczowe jest dobre chłodzenie. Pamiętajmy, że takie na przykład psy oddają ciepło właśnie przez dyszenie z wywieszonym jęzorem (nie pocą się), więc może nam to też nie zaszkodzi?
kozik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a rupta co chceta :hej:
RESPECT TO ALL
dirty.devil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ale przy oddychaniu ustami wysycha w ustach
mnie zawsze w szkole na wfie uczyli, ze oddychac nosem, bo sie wciaga mniej powietrza, mniejsze ryzyko zadyszki, ale pojutrze sprobuje poodychac ustami
a co do psow - one nie maja gruczolow potowych i tak sie chlodza
z ludzmi ma to niewiele wspolnego
kubus917
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

TOMASZ MOZESZ JESZCZE RAZ NAPISAC JAK JEST Z TYM ODDYCHANIEM CZY PZEZ NOS CZY USTAMI I JAK SIE ODDYCHA PZEPONOM
POZDRO
KANARO
tomasz

Nieprzeczytany post

Oddychanie to naturalny proces, który powinien przebiegać bez ingerencji naszej woli. Oddycha się tak, jak jest najwygodniej - a raczej w taki sposób, żeby dostarczyć jak najwiecej tlenu. Nosem dostarczysz go po prostu mniej.

Jeśli chodzi o przeponę. Raczej oddychamy głęboko i prówno.

Co jakieś czas warto nabrać pełen wdeych i wydech ponieważ w płucach może zalegać niewielka cześć gazu na dnie, który nie bierze udziało w wymianie. To jednak również powinno przebigać automatycznie.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Ktos pytal o przeliczniki
ja ostatnio widzialem taki :

http://runningforfitness.org/calc/weighteffect.php

swoja droga ktos ostatnio nawet podowal na tym forum te kalkulatorki - bo tam ich calkiem sporo jest..

a co do oddychania :-)

- nie uwazacie ze gadacie troche jak zdrowo potluczeni ??

ja tam nie wiem :P - ja biegam powolutku - dzis np. 57 minut - i oddycham raczej nosem :-) i jak mi brakuje oddechu to poprostu biore glebsze oddechy "z przepony" jak to ktos napisal :P ... ale co to w ogole za temat ?? :P
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
dargch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:Ktos pytal o przeliczniki
ja ostatnio widzialem taki :

http://runningforfitness.org/calc/weighteffect.php
To ja pytałem - dzięki wielkie.
[i]poranne biegi nikomu nie zaszkodziły[/i]
wiridiana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale wiele ludzi nie umie prawidłowo oddychać więc w tym jest raczej problem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ