Zaczynam biegać. Co i jak- pomocy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
czvrna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Rozpoczynam bieganie i proszę o doswiadczone osoby o pomoc. Od czego zacząć, co jeść przed treningiem, co jeść po, czy uzupelniac bialko lub węglowodany koktajlami?
Póki co kupiłam buty przeznaczone do biegania oraz odzież.
Dlatego proszę o pomoc.
Dziękuję z góry! :-)
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

weź kilka głębokich wdechów i wieczorami poczytaj sobie tutaj artykuły, jest ich pierdylion i na temat wszystkiego, co cię interesuje
a teraz wstań i idź pobiegaj :oczko:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
WÎsnÎa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:54

Nieprzeczytany post

Im więcej przeczytasz tym więcej błędów unikniesz. Na tym forum jest tyle rożnych przypadków, że jeśli będziesz mądra to unikniesz wielu początkujących błędów :oczko: Nie bądź tak głupia jak ja i ucz się na cudzych a nie na swoich :hej: I pamiętaj, nigdy nie biegaj ponad swoje możliwości, bo więcej będziesz siedzieć w domu jak biegać...
czvrna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

WÎsnÎa pisze:Im więcej przeczytasz tym więcej błędów unikniesz. Na tym forum jest tyle rożnych przypadków, że jeśli będziesz mądra to unikniesz wielu początkujących błędów :oczko: Nie bądź tak głupia jak ja i ucz się na cudzych a nie na swoich :hej: I pamiętaj, nigdy nie biegaj ponad swoje możliwości, bo więcej będziesz siedzieć w domu jak biegać...
To może jakieś Twoje wskazówki? Najbardziej chodzi mi o to kiedy spożywać posiłki i jakie.
Awatar użytkownika
WÎsnÎa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:54

Nieprzeczytany post

W tych tematach na pewno nie będę się wypowiadał bo po prostu nie wiem za dużo na ten temat i nie mam zamiaru wprowadzać Cie w błąd ;) Jedynie wiem, ze nie powinno się biegać zaraz po jedzeniu, a nawet powinno się odczekać ze dwie godzinki od ostatniego posiłku. Zaraz zapewne odezwa się specjaliści od twojego zapytania :oczko: ja bynajmniej nie mam żadnej diety, jem co chce i kiedy chce :hej: Jeszcze nie ten czas żebym sobie co cokolwiek odmawiał :hej:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

poświęciłam się, kliknełam 3 razy, włala ;-) http://bieganie.pl/?cat=27
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
czvrna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

katekate pisze:poświęciłam się, kliknełam 3 razy, włala ;-) http://bieganie.pl/?cat=27
Tez to czytałam. Nie jest to wielkie poświęcenie gdyż jest to pierwsze co wyskakuje w google. Z racji tego ze chce biegać prawidlowo przeczytalam tez poniższe artykuły, które odbiegaja od ww. Dlatego poprosilam o pomoc.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Skoro zaczynasz biegać, to chyba raczej nie potrzebujesz ani "specjalnych posiłków", ani jakiejś szczególnej suplementacji :)
(opinia laika).

--
Axe
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Godzinkę przed bieganiem możesz zjeść banana albo owsiankę :oczko: A jeśli chodzi o większy posiłek (np: obiad) to 2-3 godziny przed bieganiem, ażeby uniknąć ciężkości na żołądku i nie przyjemnego biegu.

I tak jak kolega wyżej napisał:
Skoro jesteś początkująca to wydaje mi się, że nie potrzebujesz póki co po bieganiu wybitnych posiłków. Po prostu, jak jesteś głodna "po" to wrzuć coś na ruszt (np: pierś kurczaka z ryżem itp.). Ale na tym forum są mądrzejsi i bardziej doświadczeni. Może ktoś coś napisze jeszcze :oczko:
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

czvrna pisze:Witam!
Od czego zacząć, co jeść przed treningiem, co jeść po, czy uzupelniac bialko lub węglowodany koktajlami?
Zacznij od marszobiegów i miej z tego satysfakcję!
Na twoim etapie jedzenie nie ma żadnego znaczenia, jedz, pij, tak jak ci wygodnie :)

Jeśli potrzebujesz jednak wytycznych, to zasady są takie, że nie objadamy się przed bieganiem, można przekąsić np. banana - szybkie źródło węglowodanów; po bieganiu warto zjeść, najlepiej coś smacznego i pożywnego.
czvrna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za wskazówki! :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ