Początkujący - przygotowanie do 10km

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
msburza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
jestem 35-letnim factem, 172 cm wzrostu i 72 kg wagi. Generalnie to w ostatnich latach raczej się niestety w ogóle nie ruszałem - czasami tylko piłka nożna.

W środę zadzwonił do mnie znajomy i wyciągnął mnie na wczorajszy bieg dla Maćka - 10km we Wrocławiu. Charytatywna impreza, wzniosły cel, więc pomyślałem "a co tam - mogę spróbować"... i spodobało mi się :)
Bez kompletnie żadnego przygotowania udało mi się ukończyć bieg w 55 minut. Czuję, że jak trochę się poruszam to jestem w stanie przebiec ten dystans duuuuużo szybciej - płuca i serducho wczoraj mogły biec szybciej tylko nogi są zbyt słabe...

Postawiłem sobie za cel przebiegnięcie 10km za 3 miesiące - po 12 tygodniach treningu. Jestem bardzo ciekawy ile uda mi się urwać z czasu zrobionego wczoraj. Czekam na sugestie odnośnie treningu przez najbliższe 3 miesiące.
Czy ktoś jest w stanie podesłać plan treningowy, który byłby dobry dla mnie?
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o plany treningowe to takowe znajdziesz tutaj:

http://bieganie.pl/?cat=19

Niemniej wydaje mi się, że to co jest Ci przede wszystkim na razie potrzebne to systematyczne bieganie. Nie ma to być szybki bieg albo inaczej - ma to być najszybszy bieg, przy którym będziesz mógł swobodnie rozmawiać. Tak więc na chwilę obecną radzę Ci po prostu biegać. Musisz złapać regularność, bo bez tego każdy plan się posypie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ