Zacznijmy od tego, Mam 17 lat, ważę 54.5kg przy 170cm wzrostu. Biegam już ponad rok 4,5 razy w tygodniu (coś około 10-13km). Biegam dla przyjemności, nie mierzę czasów, dystansów itd. Nie mam większego problemu z biegiem na 10km. Ostatnio postanowiłem się przyłożyć do biegania i chcę osiągnąć coś więcej. Chciałbym się dowiedzieć jak zwiększyć swoje możliwości, jakie trening stosować itd. Pozostaje jeszcze kwestia mojego sprzętu, mogę wydać 200-350 zł na buty do biegania, ale nie mam kompletnego pojęcia o co w tym wszystkim chodzi jakie buty na jaką nawierzchnię (nie wiem czy to ma znaczenie, ktoś mi coś o tym mówił:)) Biegam głównie po lesie. Kolejna rzecz to moja dieta. Nigdy nie przykładałem do niej zbyt wielkiej wagi, jadałem normalnie i po godzince/dwóch szedłem biegać. Czy jeść coś specjalnego przed bieganiem i jaki czas po jedzeniu powinienem zacząć biegnąć? Kwestię rozgrzewki pozostawię nienaruszoną bo to nie problem znaleźć w internecie, chyba że ktoś ma jakieś dodatkowe ćwiczenia to wtedy chętnie się o nich dowiem

I przepraszam za te pytania ale jestem kompletnym laikiem