Kilka Pytań : )

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Chocolatek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Zacznijmy od tego, Mam 17 lat, ważę 54.5kg przy 170cm wzrostu. Biegam już ponad rok 4,5 razy w tygodniu (coś około 10-13km). Biegam dla przyjemności, nie mierzę czasów, dystansów itd. Nie mam większego problemu z biegiem na 10km. Ostatnio postanowiłem się przyłożyć do biegania i chcę osiągnąć coś więcej. Chciałbym się dowiedzieć jak zwiększyć swoje możliwości, jakie trening stosować itd. Pozostaje jeszcze kwestia mojego sprzętu, mogę wydać 200-350 zł na buty do biegania, ale nie mam kompletnego pojęcia o co w tym wszystkim chodzi jakie buty na jaką nawierzchnię (nie wiem czy to ma znaczenie, ktoś mi coś o tym mówił:)) Biegam głównie po lesie. Kolejna rzecz to moja dieta. Nigdy nie przykładałem do niej zbyt wielkiej wagi, jadałem normalnie i po godzince/dwóch szedłem biegać. Czy jeść coś specjalnego przed bieganiem i jaki czas po jedzeniu powinienem zacząć biegnąć? Kwestię rozgrzewki pozostawię nienaruszoną bo to nie problem znaleźć w internecie, chyba że ktoś ma jakieś dodatkowe ćwiczenia to wtedy chętnie się o nich dowiem :)

I przepraszam za te pytania ale jestem kompletnym laikiem :)
PKO
kacper_r
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Jeśli chodzi o buty to najlepiej wybrać się do jakiegoś dobrego sklepu. Sprzedawca powinien Ci doradzić. Oczywiście buty dobiera się też pod kątem nawierzchni po jakiej się biega. No ale przede wszystkim musisz dobrać buty odpowiednie dla Twojej stopy. Wiele sklepów oferuje wideoanalizę i od razu dobierają buty odpowiednie dla Ciebie.

Jeśli chodzi o treningi to popatrz tu: http://bieganie.pl/?cat=19. Może znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ