Początek

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
krzysiu_7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
zapewne umieściłem źle gdzieś swój wątek(tak zazwyczaj mam), więc z góry przepraszam moderatora.
Zaczynam biegać i potrzebuje jakiegoś wsparcia. Moim celem jest zrzucenie zbędnych KG, a dokładniej opony na brzuchu (straszna ;p). Co mam robić ? Wiadomo, dieta, trening, itp. Rozważałem kupno L-karnityny ale czy to nie jest plecebo (chyba tak to się piszę)? Mogę liczyć na pomoc kogoś doświadczonego?

Pozdrawiam Krzysztof Detlaf
PKO
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Npisz coś więcej o swoim bieganiu.
Polecam Ci wybór, któregoś z tych planów http://bieganie.pl/?cat=19 . Ja stosowałem Plan 6 tygodniowy Pumy. I z biegowego zera doszedłem do 40 minut ciągłego bieg (truchtu) w ciągu 5 tygodni.
krzysiu_7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie oglądając jeszcze tych planów powiem tak. Przed wakacjami biegałem 2 miesiące. Byłem w stanie biegać 1,5h tempem, podczas którego mogłem rozmawiać. Z tego co wyczytałem, takim powinienem biegać by "gubić".
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzysiu_7 pisze:Nie oglądając jeszcze tych planów powiem tak. Przed wakacjami biegałem 2 miesiące. Byłem w stanie biegać 1,5h tempem, podczas którego mogłem rozmawiać. Z tego co wyczytałem, takim powinienem biegać by "gubić".
Na odchudzanie najlepsze i najczęściej polecane są plany: Odchudzanie z bieganiem.pl oraz Plan 10-cio tygodniowy; jeśli jesteś w lepszej formie możesz spróbować też plan Plan 6-cio tygodniowy. Osobiście polecam ten pierwszy ("Odchudzanie..."), bo sam go realizuję i daje dobre efekty. Poczytaj opisy tych planów, tam znajdziesz sporo informacji, m.in. właśnie to że najlepszy do spalania tłuszczu jest długi, niezbyt intensywny wysiłek, czyli właśnie "tempo konwersacyjne".

Po jakimś (dłuższym) czasie, kiedy już się rozbiegasz, a waga nie będzie chciała już tak szybko spadać, możesz pomyśleć o dodaniu "przebieżek", np. takich jak w planie Szczupła Sylwetka. Co prawda przez ich szybsze tempo podczas treningu spalisz mniej "oponki" ale przyspieszają metabolizm, więc organizm spala więcej kalorii jeszcze długo po treningu. Dodatkowo to ciekawa zmiana w pewnej jednak monotonii jednostajnego truchtania. Więcej informacji znajdziesz na forum (spróbuj wyszukać hasła takie jak "przebieżki", "trening interwałowy", "HIIT", "metabolizm").
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć.Niewiele napisałeś o swojej sylwetce,jeżeli masz sporą nadwagę to raczej bieganie nie jest dobre na tym etapie twojej walki z kilogramami.Zacznij od sportów które mniej obciążą twoje stawy:pływanie,jazda na rowerze,rolkach,maszerowanie,siłownia + dieta.Jeżeli masz możliwość zgłoś się do dietetyczki,powodzenia.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ