Początkujący biegacz

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
vaytalek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Mam 16 lat i chciałbym zacząć biegać głównie dla podniesienia kondycji fizycznej (grubasem nie jestem, więc nie mam co zrzucać :P). Odzież i buty mam już kupioną - moje pytanie dotyczy tylko sposobu biegania.

Z tego co gdzieś przeczytałem to w celu podniesienia kondycji biega się szybko - a nie truchtem.

No OK, ale gdzie mogę znaleźć przydatne informacje dla początkującego o tym co ile należy robić interwały, jak długo biegać na początku - jeśli nie miało się w życiu styczności z tym sportem - aby zminimalizować ryzyko wystąpienia jakichś komplikacji czy urazów :niewiem:

Ponieważ z informacjami w necie różnie bywa, to pewnie kupię jakąś książkę. Jaką możecie mi polecić, gdyż z tego co patrzyłem to jest wiele metod biegania:

- metoda Gallowaya: http://sensus.pl/ksiazki/bieganie-metod ... biegan.htm

- metoda Browna: http://allegro.pl/bieganie-dla-poczatku ... 39058.html

Która z nich (albo jeszcze jakaś inna) będzie odpowiednia dla 16-latka chcącego tylko podnieść kondycję fizyczną (nie chcę biegać w żadnych maratonach itp.) ?

Z góry wielkie dzięki za pomoc :oczko:

Pozdro.
PKO
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

vaytalek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

I np. taki PDFik http://www.bieganie.pl/uploads/3_5_plan ... jacych.pdf z powodzeniem zastąpi 100-300 stronicową książkę ?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

nie nie zastąpi, ale dział trening na bieganie.pl jest mocno rozbudowany.

pierwszą książkę jaką czytałem to było Biegiem przez życie J. Skarżyńskiego i było to po pół roku aktywnego czytania forum i strony i powiem, ze nie dowiedziałem się w sumie niczego nowego. Choć książka jest dobra dla początkujących.

drugą pozycją było Bieganie metodą Danielsa tu było więcej nowych informacji i były świetnie poukładane (dla zupełnie początkującego myślę, że się nie nadaje), a teraz jadę już z koksem i czytam po angielsku :)

Na stronie i forum jest mnóstwo informacji
Krzysiek
vaytalek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:(dla zupełnie początkującego myślę, że się nie nadaje)
Dlaczego ?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

u takiego Skarżyńskeigo masz rozdział o tym jak się ubrać, jak wykonywać rozgrzewkę jak ....
a u Danielsa, masz napisane ubierz sie odpowiednio i zrób rozgrzewkę, a może i tego nie ma, bo zakłada, że już to wiesz, u Danielsa nie ma w ogóle siły biegowej w planach, ale się ją robi i trzeba wiedzieć kiedy i ile itp.

u Skarżyńskiego jest więcej jak trenować, a u Danielsa dlaczego

oczywiście bez przesady nie jest to książka naukowa, ale jeżeli nic za bardzo nie wiesz o bieganiu to myślę że bieganie metodą Danielsa nie jest najlepszym wyborem
Krzysiek
vaytalek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

OK dzięki za pomoc. Już kupiłem tą książkę bieganie wg Browna + danielsa, więc najwyżej Danielsa przeczytam za kilka miesięcy jak nabiorę wprawy :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ