Proszę o poradę ;)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Arphenon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,
przechodząc od razu do sprawy ostatnio przebiegłem dystans 3 km z wynikiem 11:40, chciałbym jednak czas ten obniżyć tak do 11 może 10 min i tutaj mam do Was pytanie jak biegać aby tego dokonać ? czy biegać szybciej mniejsze kilometry czy więcej kilometrów wolniejszym tempem, a może biegać codziennie te 3 km i czas powinien się obniżać ?
I druga sprawa, po zakończeniu tego biegu miałem dość silny ból w klatce, czy to mogło być spowodowane złym oddychaniem ? bądź jak powinno się prawidłowo oddychać ? na tym dystansie łapałem powietrze na dwa razy, tzn. dwa mniejsze wdechy na jeden wydech.

Z góry mówię, że nie zajmuję się bieganiem tak intensywnie jak większość przebywających tu osób, trenuje sztuki walk, ale wiem że bieganie jest bardzo ważne dlatego prosiłbym o jakieś porady :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to musisz sobie postawić pytanie - na czym chcesz się skupić - czy na sztukach walki czy na poprawianiu czasu na 3000m.
Żeby zejść do 10 minut to trzeba już trochę się "natyrać".
Zwiększyć długość treningów, więcej czasu na trening itd.
Arphenon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A mi wydawało się że jedno nie wyklucza drugiego, w sumie nadal tak twierdzę ale to nie temat na to, jedynie proszę o porady a co do wysiłku to się go nie boję, ze sportem jestem związany od dziecka a że lubię trenować kilka dyscyplin to już co innego :) Tak więc ponawiam prośbę o jakieś porady opisanych problemów u góry :)
pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ