I jak tu rano wstać...

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A ja mam propozycje... biegajmy po prostu w ciągu doby, nie ważne kiedy dokładnie :)

PS: Co do kundli, to ostatnio chcieli mnie pogryźć za to ze biegam ulicą... a czym mam kuźwa biegać ?
"Uprawianie sportu nie może być przymusem
Czymś sztucznym w życiu
Sportowcowi potrzebna jest ambicja
Pasja, wola walki i bystrość umysłu"
---------------------------------------------
Ciężko pracuje by być lepszym, dlatego nim się staje.
PKO
aokins
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja na początku biegałam tylko rano. Zawsze wstaję dosyć wcześnie, więc nie miałam żadnych problemów. Nie biegałam wieczorem z tych samych powodów co niektórzy jesli chodzi o ranny bieg. Obawiałam się słabego treningu, że nie dam rady po wyczerpującym dniu.

Któryś tydzień zdarzył się jednak taki, że ranne bieganie było niemożliwe. Więc odważyłam się na wieczór-18.00. Pierwszy trening był dosyć ciężki. Ale już drugi całkiem normalny.

A więc: dla mnie kwestia przyzwyczajenia. Każdy dzień jest inny, różne samopoczucie, ale musi byc to samo nastawienie: idę!

Teraz mam tak, że 2 treningi mam rano i 2 treningi wieczorem. Super flexi :hejhej: .
Awatar użytkownika
RuN.FoR.FuN
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jestem początkujący ale za cholerę nie mogę rozgryźć, co złego jest w bieganiu bez śniadania - Midi (np. dystans 5 km)

Nikogo tu się nie namawia do biegania o 5 rano - koleżanka spytała o bieganie rano - to się staraliśmy odpowiedzieć.

Gramowicz - ja biegam chodnikami (jeżeli są równe -mniej niż 30%) reszta również jezdnia - bądź wyrozumiały chłopaki maja limity do wyrobienia, po co maja iść gdzieś w bramy,slamsy (ogólnie strefę latających siekier), ja złapią biegacza na jezdni - wynik to wynik

Edit:

Gramowicz - maraton hehehe ja! chyba prędzej piekło zamarznie.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2009, 13:00 przez RuN.FoR.FuN, łącznie zmieniany 1 raz.
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ano pewnie tak, trza robić jak każą :) Ale zeby nie było zbytnio nie na temat, jeżeli biega się dystanse do 10-15km bez śniadania nie powinno być żadnych powikłań i problemów. A jeżeli chcesz już biegnąć maraton o 5 rano ;) proponuje wstać o godz. 1 i zjeść śniadanie ;p
"Uprawianie sportu nie może być przymusem
Czymś sztucznym w życiu
Sportowcowi potrzebna jest ambicja
Pasja, wola walki i bystrość umysłu"
---------------------------------------------
Ciężko pracuje by być lepszym, dlatego nim się staje.
jendrol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Gramowicz pisze:PS: Co do kundli, to ostatnio chcieli mnie pogryźć za to ze biegam ulicą... a czym mam kuźwa biegać ?
Ja 2 dni temu "zarobiłem" od nich 50 zł za to że przejechałem przez pasy rowerem-gdzie dla pieszych paliło sie zielone-wiec nie było żadnego zagrożenia w ruchu.
Ale chłopaki musieli się "wykazać"
ika*
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie wróciłam z Poczdamu :). Było cudnie. Oczywiście zabrałam ze sobą rzeczy do biegania. I powiem Wam, że nie mogłam sie doczekać każdego ranka, aby móc wyjść i pobiegać. Budziłam sie przed 8 ( o tej godzinie jestem wstanie zwlec sie z łóżeczka :) ), zostawiałam śpiącego męża ubierałam się i szłam biegać. Biegałam po przepięknych i pustych alejach Parku Sanssouci, podziwiając kolejne architektoniczne cudeńka.
To było fantastyczne. W parku było pustu i cicho. Nie było jeszcze tego mrowia turystów tylko ...sami biegacze. I powiem Wam, że czułam się bardzo, ale to bardzo szczęśliwa :)

Ranne bieganie ma chyba właśnie tę przewagę, że człowiek może tak troszkę po obcować sam ze sobą i z otoczeniem. Biegając popołudniu lub wieczorem jestem skazana na towarzystwo spacerowiczów, piesków, pijanych studentów grilujących nad Odrą. Ogólnie bardzo tłoczno.
Jedyne co udało mi sie wypracować to to, że w dni wolne od pracy nie zostawiam już treningu na popołudnie tylko idę rano ( właśnie tak koło 8).
Ale ogólnie to jeśli ktos zastanawia sie nad rannym czy wieczornym bieganiem to zdecydwonie polecam ranek.
illy
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jendrol pisze: Ja 2 dni temu "zarobiłem" od nich 50 zł za to że przejechałem przez pasy rowerem-gdzie dla pieszych paliło sie zielone-wiec nie było żadnego zagrożenia w ruchu.
Ale chłopaki musieli się "wykazać"
Odrobinę off-topic z bieganiem - ale a propos powyższego...

Jedrol - nie wiem, jaka była sytuacja u Ciebie, ale akurat przepis o nie przejeżdżaniu rowerem na pasach, gdy nie ma ścieżki jest bardzo sensowny - przynajmniej w przypadku skrzyżowań.
Jeżeli podjeżdżam do skrzyżowania samochodem i mam zieloną strzałkę na skręt w prawo - to przejeżdżam przez pasy, gdy piesi mają zielone. OCZYWIŚCIE piesi mają pierwszeństwo - więc na nich uważam. Ale jeżeli nie ma tam ścieżki rowerowej - to patrzę jedynie, czy nikt nie stoi przy krawężniku.
Nie patrzę 100m dalej, czy nie jedzie rowerzysta.
W ten sposób, wyjeżdżając na pasy na zielonym, możesz mi się wpakować prosto pod koła samochodu.
Nie wiem, jaka była sytuacja u Ciebie - możliwe, że faktycznie nie było żadnego ryzyka. Generalnie jednak bardzo pochwalam, że policjanci starają się zmieniać nawyki ludzi pod tym względem - chociaż nie koniecznie od razu mandatem. :bum:
Osobiście dwa razy mi się zdarzyło, że właśnie w taki sposób ktoś na rowerze mi wyjechał przed maskę na skrzyżowaniu... i jeszcze miał do mnie pretensje, gdy zatrzymywałam się już praktycznie na pasach, z sercem w przełyku.... :(
Dlatego - jak widać - bardzo promuję, żeby rowerzyści w trosce o własne zdrowie, starali się jednak nie przejeżdżać pasami dla pieszych.

A to, że niestety część kierowców traktuje rowerzystów jak zarazę i że brakuje ścieżek rowerowych... to już zupełnie oddzielny temat :echech:

Back to topic
ika :)
Jak biegam w środku dnia - to za towarzystwo mam tylko mamy na spacerach z wózkami :hahaha: też nieźle :)
No ale bieganie w ciągu dnia nie zawsze jest możliwe.

A opis z Poczdamu - tylko pozazdrościć!
Jeszcze nie ma się czym chwalić.... JESZCZE!
jendrol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

W środku dnia to dla mnie za gorąco. Pozostaje rano albo wieczorem- chociaż raczej wieczorem, bo rano to tylko raz udalo mi się wstać o sensownej godzinie i pobiegać.
TrudnyPoczątek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A ja biegam od niedawna i tylko rano. Bardzo wcześnie - jakiś kwadrans po 4. Cały czas jestem zmotywowany i ani razu nie miałem problemów ze wstaniem chociaż nie bez znaczenia jest tutaj fakt że od dawna i tak wstaję bardzo wcześnie.
Biegam w mieście, po blokowiskach i tym podobnych okolicach więc jako olbrzymi plus postrzegam brak ludzi i jak ktoś wspomniał psów. Poza tym o tak wczesnych porach można natknąć się na pewne zwierzątka, których
za dnia, tym bardziej w mieście, raczej nigdy nie uświadczyłem. Kilkakrotnie napotkałem jeża. Raz przede mną w oddali, na chodnik z zarośli wyszło "coś". Później spojrzało w moją stronę i z prędkością światła wycofało się z powrotem w krzaki. Mam tylko nadzieję że to nie była ta puma widywana swego czasu w innych rejonach kraju :hej: .
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

RuN.FoR.FuN pisze:Jestem początkujący ale za cholerę nie mogę rozgryźć, co złego jest w bieganiu bez śniadania - Midi (np. dystans 5 km)
Jasne, że od krótkiego joggingu naczczo nikt nie umrze, ale, moim zdaniem, bieganie bez paliwa nie sprzyja poprawie wyników i kondycji, a dodatkowo powoduje katabolizm mięśniowy, w wyniku (w dłuższej perspektywie) spowalnia metabolizm i sprzyja tyciu. Kwestia priorytetów - zależy, co kto lubi, po co biega i jakie jeszcze uprawia dyscypliny.

Ja w sumie nie mam wyboru co do pory dnia, bo biegam przeważnie w Łazienkach, a zgodnie z regulaminem parku, biegać można tylko przed godz. 10:00... Może nowy dyrektor zmieni kiedyś tę zasadę, ale póki co panowie ochroniarze są dość nieprzejednani. Zresztą rano jest pusto, nie ma ryzyka, że się będzie uprawiać slalom między spacerowiczami, i powietrze inaczej pachnie, nawet na środku ulicy, a co dopiero w parku czy w lesie.
munczios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zgodzę się z "jacusiem"...dzwoni budzik i dajesz sobie 10 sekund aby wyrwać się z wyra...magiczne 10 sekund mija i Ty dalej leżysz...odpuść sobie...
"Możesz przegrać z przeciwnikiem ale nie z samym sobą"
wcis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

munczios pisze:zgodzę się z "jacusiem"...dzwoni budzik i dajesz sobie 10 sekund aby wyrwać się z wyra...magiczne 10 sekund mija i Ty dalej leżysz...odpuść sobie...
W 100% się zgadzam. Albo się wstanie z łóżka, albo się w nim zostanie :) Ja tak nie potrafię, więc najczęściej wychodzę pobiegać ok. godziny 17-19.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=wcis][img]http://runmania.com/f/0030f9b6ed8baea633c9ea077f6b93ca.gif[/img][/url]
Olkaaa...
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jestem wielkim śpiochem i nienawidzę porannego wstawania, jednak ostatnio muszę wstawać i biegać o 6:00... :echech: Wiadomo, jak to jest wieczorem - wyjścia, imprezy, grille, znajomi i nie da rady, trza rano biegać :ech:

Jak sobie z tym radzę? Otóż zawsze przed zaśnięciem 'wchodzę' na podświadomość i powtarzam w kółko: 'rano ide biegać, rano idę biegać, rano idę biegać', układam sobie w głowie plany jak, gdzie oraz ile pobiegnę i tak sobie urabiam moją biedną mózgownicę, że rano przed budzikiem... Surprise, Ola-śpioch wstaje i na wpół przytomna idzie na trasę :oczko:

Mi BARDZO to pomaga, inaczej za chiny bym nie wstała z mojego cieplutkiego, cudownego łóżeczka...Mmmm...

Pozdrawiam, Ola.
Awatar użytkownika
ultima-thule
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim :) Jestem początkującym biegaczem ale po wypróbowaniu różnych godzin biegania obstawiam poranne, bez śniadania po lekkiej "przegryzce" zeby nie zemdlec ( pół banana np).
Mimo iż nienawidzę wstawać rano robię to, bo wiem, że wieczorem pojawi się mnóstwo innych zajęć (zakupy, angielski, zwykłe zmęczenie) i już nie pobiegam.
Poprosiłam mojego współspacza o doping - więc gdy dzwoni budzik on otwiera oczy i raźno wykrzykuje: "och, kochanie, to już ta godzina, kiedy idziesz biegać, prawda? ale będzie super! wstawaj szybko!", wtedy ja wyskakuję natychmiast i jest ok :hej:
Gdybym została 10 min dłużej pojawiłyby się myśli pt "teraz to już nie zdążę przed pracą" i byłoby po wszystkim. Poza tym przed spaniem wizualizuję sobie poranek z doskonałą formą i doskonałe samopoczucie potem przez cały dzień. Działa :)
Przeciwności losu są jak kamienie, które ostrzą mój miecz - Ave Raf
Awatar użytkownika
ultima-thule
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Halooooo? Jak tam ranne wstawanie? Dajesz radę? :)
Przeciwności losu są jak kamienie, które ostrzą mój miecz - Ave Raf
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ