tętno a spalanie tkanki tłuszczowej

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
tanatos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

witam
mam 34 lata wzrost 185cm waga 128kg tętno w spoczynku od 60 do 65
w okresie młodosci przez 15 lat(połowa życia:)) zajmowałem sie podnoszeniem ciężarów startowałem na zawodach czyli profesjonalnie . Od roku 2007 ruszyłem na bierznie początki były dosc traumatyczne po 10 min biegu myslałem że się udusze:) ale teraz jest juz ok doszedłem do godziny biegu biegam(powiedzmy że próbuje biegać :)) 6x w tygodniu po 1g
mam pytanie o tętno w jakim przedziale ma się utrzymywać żeby spalanie tkanki tłuszczowej było najbardziej efektywne i jaki ma być czas biegu ? może pytanie nie jest zbyt orginalne ale prosze o wyrozumiałość :)
ps. zakupiłem pulsometr i chciałbym z nim popracować bo wczesniej biegałem troche po omacku . Ale jezeli istnieje taka możliwosc (pulsometr) warto troche serducho skontrolować
pozdrawiam
New Balance but biegowy
aolesins
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witaj:)

a tętno, takie mniejsze niż ok 80 % max.(czyli na początek < 150 bpm - przyjąłem max na 185).

takie bieganie (6x w tygodniu po 1g) w tym tętnie + dieta rozsądna (często małe posiłki) to nie ma bata, żeby tłuszczyk nie spadł :)

powodzenia w bieganiu :)
[url=http://runmania.com/rlog/?u=aolesins][img]http://runmania.com/f/1f8a6a254b727ad4b3be2d11bf661f5a.gif[/img][/url]
10K - 46:23
15K - 1:17:33
21.097K - 1:42:15
jocker28
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja bym jednak proponował tak w przedziale 65-75% BPM (w Twoim przypadku do 140 BPM):

http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=256

I moim zdaniem nie dłużej niż 50-60 minut, jeżeli już biegasz.
Hopfer, ze Studia2, kiedyś promował zdrowy styl życia (3X30X130 - 3X w tygodniu, po 30 minut z tętnem 130 BPM), ale to było dla zdrowego serca :).

Znam kilku, co zaczęło biegać i narzekało, że waga nie spada. Jak posłuchali i poczytali, i zaczęli biegać wolniej waga ruszyła;)

Powodzenia i wytrwałości.

p.s. i tu mały kalkulator:
http://www.sportus.com.pl/index.php?id=menu2
Tak trochę się ruszam, żeby się nie rozsypać..........
3 X 10 kilometrów tygodniowo...
tanatos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki za podpowiedzi

ruszyłem w trase z pulsometrem może ktoś powie że to efekt placebo ale bieg był dużo lepszy (efektywniejszy) takie są moje odczucia

najważniejsze to że jest stała kontrola tętna biegłem godzine czasu ze srednim tętnem 152 po biegu super się czułem(wczesniej bywalo różnie)

jeszcze raz dzięki za porady pozdrawiam
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tanatos pisze:dzięki za podpowiedzi

ruszyłem w trase z pulsometrem może ktoś powie że to efekt placebo ale bieg był dużo lepszy (efektywniejszy) takie są moje odczucia

najważniejsze to że jest stała kontrola tętna biegłem godzine czasu ze srednim tętnem 152 po biegu super się czułem(wczesniej bywalo różnie)

jeszcze raz dzięki za porady pozdrawiam

Witaj Tanatos - super, że biegasz tak trzymaj!!!

Jeśli chodzi o Twoje zasadnicze pytanie to spalanie tłuszczu jest najlepsze na pograniczu OBW1 i OBW2 czyli troszkę poniżej tych 80% HRmax (to co pisał aolesins) to jest nie tylko moje zdanie (nie chcę wywoływać tu ponownej dyskusji na ten temat) możesz nam wierzyć my jesteśmy niezłe grubasy. Ale jeśli chodzi o wyniki i trening to oczywiście trzeba dużo biegać OBW1 chodzi o zbudowanie elektrowni (Tomasz to mam nadzieję wytłumaczy jeszcze raz). Plany możesz sobie poczytać na stronie w dziale trening. Ja biegam od niedawna z pulsometrem i mam niestety odmienne odczucia (może dlatego, że długo biegałem za szybko) ale pomógł mi wrócić do formy po kontuzji w szybkim czasie.

Pozdrawiam życząc Ci dużo miłych chwil na biegowych ścieżkach
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ODPOWIEDZ