Niedawno poruszałem tutaj temat kompatybilności F5x z opaską naramienną do pomiaru tętna Polar OH1. Trochę potestowałem to rozwiązanie i poniżej kilka wniosków. Może komuś się przyda kiedyś.
Połączenie opaski Polara z F5x było bezproblemowe. Potwierdziło się, że połączenie bluetooth działa.
Pasek Polara ma dwa tryby działania: transmisja bezpośrednia danych do zegarka/telefonu i zapis danych w pamięci opaski i późniejsza ich transmisja do Polar Flow.
Podczas aktywności innej niż pływanie, gdzie opaska działa w trybie transmisji bezpośredniej, pomiar tętna jest pokazywany elegancko, dane się też zapisują bez problemów. Problem pojawia się, kiedy używamy opaski w trybie zapisu. Głównie ten tryb jest potrzebny podczas pływania. Tutaj zegarek wykrywa opaskę, pokazuje tętno kiedy jest nad wodą. Jednak po zakończeniu treningu dane te nie synchronizują się z zegarkiem, tak jak dzieje się to z paskiem HRM swim od Garmina (szczerze mówiąc liczyłem, że właśnie tak będzie się synchronizował
Zapisane dane HR można później pooglądać sobie w aplikacji Polar Flow ale niestety nie ma sposobu żeby je połączyć z treningiem zapisanym w Garminie. Próbowałem różne apki do łączenia plików źródłowych ale nic nie zadziałało.
Podsumowując opaska OH1 jest do użytku na lądzie i może być alternatywą dla opasek na klatkę piersiową (dokładność pomiaru lepsza niż z nadgarstka). Dla osób, które chciałby wykorzystywać ją na basenie, niestety nie da rady. Nie ma możliwości oglądania zestawień HR + trening w GC.
Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś pytania, to mogę coś jeszcze potestować. Finalnie będę sprzedawał opaskę, bo na basenie jej nie wykorzystam a z tą myślą ją kupiłem.