Tomeck pisze:A ja mam inny problem. Kalorie liczy bardzo zaniżając. W sumie mi to rybka aktualnie, ale moze jeszcze wrócę kiedyś do precyzyjnego bilansowania diety z wysiłkiem i wtedy lubiałbym wierzyć we wskazania.
Bieganie: na stałej trasie 5,5km endo liczy ok. 550 kcal, polar 460.
Rolki - porównanie z garminem koleżanki (lżejszej!) Na trasie 30km - mój polar 600kcal, Garmin 2000.
Wagę mam ustawiona, tętno min i max jest, test wydolności jak sobie życzyli zrobiłem.
Co jeszcze może być nie ustawione?
Wiek, waga (czy jest aktualna) oraz PRZEDE wszytkim puls jaki masz podczas danego treningu.
Jeśli trening wykonujesz bez pomiaru pulsu to spalone kalorie liczone są wg jakiejś tam średniej, jeśli Ty jesteś wyćwiczony i podczas treningu Twój puls był znacznie niższy niż średniej branej do obliczeń to spalisz mniej kalorii..
Ja też mam odchyły polar vs endomondo. Ale jak już na endo wprowadzę puls średni oraz maksymalny to różnice w spalonych kaloriach wynoszą max 30 kcal na jakiś 1-1,5 h trening a więc są porównywalne.
Tak naprawde to i tak to są statystyczne obliczenia, jeden spali o 100 więcej a drugi o 100 mniej bo ma inną ekonomikę biegu/treningu a tego oczywiście nie uwzględniają obliczenia. Nawet takiej zmiennej jak prędkość wiatru, która jest bardzo istotna podczas biegu, jazdy na rolkach czy rowerze.