Garmin Fenix 7 PRO / Epix 2 PRO

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobre pytanie. Myślę, że sam tego nie zrobi. Zawsze pyta, czy chcemy daną aktualizację przeprowadzić.
Po podłączeniu kablem pod kompa można wywalić z folderu GARMIN plik aktualizacji "GUPDATE.gsp".
Jednak skoro ci sam wszedł, to prawdopodobnie i kolejnym razem sam wskoczy.
Aktualizacje są przesyłane po BT. Wi-Fi lub kablu jak odpalimy Garmin Express.

Można też zrobić taki numer, że jakiś pusty plik zapisujesz pod nazwą pliku aktualizacji i go kopiujesz do zegarka do folderu GARMIN.
Oczywiście nic złego się nie stanie, bo Garmin sprawdza zawsze podpis pliku i czy on jest do właściwego zegarka, ale powinno to też zapobiec pobraniu i proponowaniu kolejnych aktualizacji.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Kiprun
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Super trik, dziękuję serdecznie. Plik podmieniony na pusty.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem tylko, czy z czasem Garmin sam go nie usunie i nie wrzuci swojego. Zobaczysz na ile to pomogło.

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niestety, chcący uszczęśliwić mnie na siłę plik znów jest. Ale przynajmniej się sam nie instaluje (na razie).
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Awatar użytkownika
Przemkurius
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 13 wrz 2023, 16:41

@Przemkurius może zrób synchro po kablu przez Express i zobacz, czy się uzupełni.
pusto. być może problem z czujnikiem jest i będę musiał rozważyć reklamacje. aczkolwiek nie dzieje się to codziennie to raz, a dwa w zegarku wykres jest kompletny
[url=viewtopic.php?t=60705]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?t=60706]KOMENTSY[/url]

800m: 2:11.97 - 06.22
1000m: 2:49.94 - 06.22
1609m: 5:03.80 - 06.22
3000m: 10:23.18 - 12.20
5km: 17:39 - 09.22
10km: 38:12 - 05.24
15km: 57:50 - 11.24
HM: 1:19:06 - 02.25
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może coś wali apke Connect przy synchro?
U mnie podobny błąd wystąpił 2 dni temu.
Mam małą przerwę przed obudzeniem się.
Dodatkowo mam w tym czasie nagły skok w ilości kroków od zera do ok. 3000.
Oczywiście w zegarku wszystko jest OK, tylko w apce widać te błędy.

Nowość od Garmin - Tactix 7 Amoled:
https://www.garmin.com/pl-PL/p/1297277

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Garmin dla zegarków: Fenix ​​7 Pro, Garmin Epix Pro, Tactix 7 AMOLED i Venu 3/3S. - wszystkie z Elevate 5 odpalił dziś funkcję EKG, ale jest to teoretycznie dostępne tylko w USA.
Więcej:
https://www.dcrainmaker.com/2023/10/gar ... guide.html

Dla zabawy odpaliłem to u siebie :spoczko:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na www Connect:
Obrazek

Na Android sprawa jest prosta i jednorazowa.
Trzeba pobrać jakąś apkę "Fake GPS" by oszukać telefon, że jesteśmy w USA. Dodatkowo zmieniłem darmową apką VPN na jakieś miasto w USA:
https://play.google.com/store/apps/deta ... a_tap2free
W opcjach też trzeba zmienić kraj na USA: https://www.garmin.com/pl-PL/account/profile/

Connect tylko jeden raz sprawdza, czy jesteśmy w USA. Później można to wywalić i być już "u siebie" :hahaha:

Do zapisu i wglądu w EKG, Garmin żąda włączenia weryfikacji dwuetapowej.
Nie da się później jej wyłączyć!
Trzeba to mieć na uwadze.
Wątek na forum Garmina: https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... horization

Podaję informacyjnie, gdyby ktoś chciał się z tym bawić :hahaha:
Ostatnio zmieniony 16 sty 2025, 10:16 przez keiw, łącznie zmieniany 2 razy.
Mój Blog "Luźne wpisy"

elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zrobione według instrukcji i działa. Jeszcze tylko niech odblokują RTG i USG i do lekarza nie będziemy chodzić 😁
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
DKrunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 3:02:45

Nieprzeczytany post

Na iOS też działa 😊
IMG_5338.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
5km - 17:42 (18.03.2023 - bez atestu)
10km - 37:29 (17.09.2023)
HM - 1:22:40 (29.09.2024)
M - 3:02:45 (30.04.2023)

Blog - viewtopic.php?f=27&t=60476
Komentarze - viewtopic.php?f=28&t=60477
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie bez złośliwości, ale po co to jest? Co nam to daje? Znaczy pytam o to EKG.
Coś czuje że to tak samo potrzebne jak natleninie krwi.
Strasznie się śpieszyli producenci i prawie jednocześnie wprowadził Garmin, Suunto i Polar.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w sumie dobre pytanie i raczej po nic.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Opinia lekarza zamieszczona w wątku na blogu DCR:
Masz rację. Jako lekarz na ostrym dyżurze i entuzjasta biegania/jazdy na rowerze, kiedy widzę pacjenta z omdleniem (omdleniem), krótkim epizodem ustąpionych kołatań serca, a nawet bólem w klatce piersiowej/dusznością, pierwszą rzeczą, na którą patrzę, poza ogólnym stanem pacjenta, jest jego oglądać. Chociaż jednoodprowadzeniowe EKG może wydawać się ograniczone i pod pewnymi względami takie jest (to prawda, że ​​nie wykrywa zawału serca, wymagane jest 12 odprowadzeń), jest ono o wiele bardziej przydatne, niż się ludziom wydaje. Istnieje różnica pomiędzy tym, co algorytm ma wykrywać zatwierdzoną przez FDA, a tym, co wprawne oko może zinterpretować na podstawie surowego zapisu. Zdiagnozowałem SVT, a.fib, wydłużony odstęp QT, szczytowe załamki T sugerujące hiperkaliemię, bloki odnog pęczka Hisa, blok serca III stopnia itp.

Jest to cenne, ponieważ wiele arytmii, takich jak a.fib i svt, nazywamy napadowymi, co oznacza, że ​​pojawiają się i znikają. Jeśli w momencie zdarzenia ktoś ma zapis i ja widzę SVT, ale objawy ustąpiły, jest mało prawdopodobne, że moje 12 odprowadzeń potwierdzi diagnozę i zwrócę się do kardiologa, przyjmując prawidłowe założenie dotyczące śladu jednego odprowadzenia, który przekazał mi pacjent.

Jeśli ktoś poczuje zawroty głowy, zrobi zapis, straci przytomność i trafi na SOR. Odprowadzenie 12 może, ale nie musi, być prawidłowe, jeśli arytmia ustąpiła. Jednak ryzyko jego powrotu może być wysokie i można je przegapić w ciągu 2-godzinnego pobytu. Ale jeśli zobaczę, że ich tętno spadło poniżej 40 lub powyżej 150 (w kontekście objawów/niesportowca itp.) i zobaczę zapis, mogę wyciągnąć ważne wnioski na temat stanu chorobowego, których ani ja, ani kardiolog nie bylibyśmy w stanie jednoznacznie zdiagnozować, gdyby nie mieliśmy informacji o konieczności opieki, gdy występowały objawy.
(translator)
You are correct. As an ER doctor and running/cycling enthusiast, when I see a patient with syncope (passing out), a brief episode of resolved palpitations, or even chest pain/shortness of breath, the first thing I look at besides their overall condition is their watch. While a one lead EKG may seem limited, and it is in some regard (True it can’t detect a heart attack, 12 lead required), it is much more useful then people realize. There is a difference between what the algorithm is FDA approved to detect, and what a trained eye can interpret from the raw tracing. I have diagnosed SVT, a.fib, Prolonged QT, Peaked T waves suggestive of hyperkalemia, Bundle branch blocks, 3rd degree heart block etc.

The reason this is valuable is many arrhythmias like a.fib and svt are what we call paroxysmal, meaning they come and go. If someone has a tracing at the time of their event, and I see SVT, but symptoms are resolved, my 12 lead is unlikely to confirm the diagnosis and I will refer to cardiology on the correct assumption of the one lead trace the patient gave to me.

If someone feels lightheaded, takes a tracing, passes out, comes to ER. 12 lead may or may not be normal if arrhythmia has resolved. But risk of it returning could be high and it can be missed in a 2 hour stay. But if I see their HR dropped below 40 or above 150 (with context of symptoms/non athlete etc), and see a tracing, I can make important conclusions about a medical condition that neither I nor a cardiologist would be able to conclusively diagnose if we didn’t have the point of care information when symptoms were present.
Przez ostatni czas okazało się, że wprowadzone EKG w Apple kilku osobom uratowało życie. W sensie, że zegarek wykrył jakieś nieprawidłowości, a jego użytkownik zaniepokojony zgłosił się do kardiologa i był później dokładnie przebadany i dokładna diagnostyka potwierdziła, że coś tam się złego działo.

Jak ze wszystkim potrzebna jest rozwaga i zdrowy rozsądek. Po jakimś jednym wykryciu nieprawidłowości nie ma co lecieć do lekarza, ale jeśli coś się powtarza, to raczej wypada to skontrolować.

Funkcja jest dobrowolna. W USA uzyskała certyfikat medyczny, więc jakieś normy musi spełniać, oczywiście biorąc pod uwagę jej ograniczenia.
Mój Blog "Luźne wpisy"

DKrunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 3:02:45

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 30 paź 2023, 17:46 Pytanie bez złośliwości, ale po co to jest? Co nam to daje? Znaczy pytam o to EKG.
Coś czuje że to tak samo potrzebne jak natleninie krwi.
Strasznie się śpieszyli producenci i prawie jednocześnie wprowadził Garmin, Suunto i Polar.
Chyba nie jednocześnie. Pierwsze było Apple, potem Garmin, który wprowadził tę funkcję w Venu 2 plus niespełna rok temu. Polar dopiero teraz a Suunto nie wiem czy w ogóle to ma bo si tą marką nie intersuję.
Do wykrycia migotania przedsionków w zupełności wystarcza jednoodprowadzeniowe EKG. Do tego Garmin ma tą przewagę nad Polarem że:
1. Uzyskał certyfikat medyczny w USA a Polar nie.
2. Garmin analizuje zapis i jest w stanie wykryć afib a Polar robi czysty zapis bez analizy. Więc po wykonaniu badania Polarem nie wiesz czy wynik jest ok dopóki nie pokażesz zapisu lekarzowi
5km - 17:42 (18.03.2023 - bez atestu)
10km - 37:29 (17.09.2023)
HM - 1:22:40 (29.09.2024)
M - 3:02:45 (30.04.2023)

Blog - viewtopic.php?f=27&t=60476
Komentarze - viewtopic.php?f=28&t=60477
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panie doktorze, panie doktorze. Mój sikor mi pokazał, że mam zawał. :hejhej:
Ehhhh widziałem na własne oczy jak podchodzą lekarze do wskazań tętna z zegarka. A jak mu powiesz EKG :hejhej: już to widzę.
DCR może postawić ptaszka. Jest!
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie wykrywa zawałów i nie o to chodzi. Nie wiem skąd twoje ironizowanie?
Udokumentowane przypadki z Apple pokazują, że ma to jednak sens.

Wiesz, jak w 2011 r. trafiłem do lekarzy, gdzie finalnie okazało się, że mam chorobę tropikalną i nowotwór złośliwy?
To właśnie dzięki bieganiu, pomiarom pulsu, zobaczyłem, że coś jest nie tak.
Sam zacząłem chodzić po lekarzach i domagać się badań. Mówiłem, że biegam i widzę znaczny spadek wydolności, podwyższony znacznie puls i opisywałem różne objawy.
Długo trwała diagnostyka. Część lekarzy mnie olała, ale ja tematu nie odpuściłem i to mi uratowało życie, bo w końcu trafiłem na lekarkę, która dociekała tak jak ja.
To w ogromnym skrócie.
Dla mnie pewne rzeczy mają sens i się z tego bezmyślnie nie śmieję,
Mój Blog "Luźne wpisy"

ODPOWIEDZ