FR 955

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trochę wcześniej wprowadzone to zostało w beta dla serii Fenix 7.
Garmin wycofał tam też z treningów "Test progu mleczanowego":
https://forums.garmin.com/beta-program/ ... g-workouts

Masz to opisane w wykazie zmian jako:
"Lactate Threshold estimates are applied automatically after training with heart rate."
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dotychczas pytał czy chcę wprowadzić zmianę, a teraz nie zapyta. tak ja to rozumiem. Gdzie tu konkretna informacja o braku konieczności zewnętrznego czujnika?

No i kwestionuję sens takiej zmiany, bo odczyt z 955 jest gorszy/wolniejszy niż zewnętrznego czujnika elektrycznego (nawet tego starego, odpinanego, jaki mam).

To byłaby kolejna garminowa zmiana typu "im więcej, tym lepiej", a czy to jest racjonalne/przydatne/wiarygodne, to... nieważne.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlatego zamieściłem stosowną uwagę w wątku informującym o nowej becie

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niestety, mało kogo ten wątek interesuje. A tych co wszystko mają na "auto" to wcale.

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dla mnie bomba, odkąd biegam głównie z Verity Sense (a biegam jakieś 95% czasu, H10 tylko na krótkie interwały) to próg mleczanowy odświeża mi się bardzo rzadko, a bezdyskusyjnie najlepiej oddaje to jak się realnie czuję (Z1 jest trywialne, Z5 bardzo trudne etc). Jak miałem strefy ustawione wg tętna maksymalnego (które znam w przybliżeniu i jest znacznie wyższe niż ta regułka z odejmowaniem wieku od 220) to bywały kwiatki że niby przebiegłem 30 minut w Z5 :bum:

Mam wrażenie że lepiej (od VO2max) oddaje realny stan wytrenowania w danej chwili, jest mniej podatny na pogodę, wahania tętna itd.

Jeżeli będzie się odświeżał znacznie częściej drobnym kosztem dokładności to ja się cieszę z takiej zmiany.
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dla mnie to też fajna zmiana. Do tej pory pod LT wymagany był pas... miałem wiele podejść, ostatnio nawet do HRM Dual no ale, nie mogę w nich biegać. Na rowerze kiedyś mi to nie przeszkadzało, ale przy bieganiu zwyczajnie nie lubię. Obecnie rozważam coś a'la Verity lub Coospo o którym wspominał @keiw w innym temacie, ale może nie będzie to nawet potrzebne (swoją drogą, jak wrażenia?)

Pomiar z nadgarstka ma nadal minusy, w szczególności teraz: temperatury spadły, na początku bywa że pokazuje bzdurki (np. wiem na odczucie, że jest 140-150, a on trzyma się okolicy 125) i dopiero po kilkunastu minutach "załapie". Jeżeli jestem konkretniej ubrany to problemu nie ma, ale wtedy znowu niczego nie widzę bo zegarek jest schowany pod np. 2 warstwami. Tyle tylko, że na spokojnych longach to i tak nie ma większego znaczenia, musi być na odczucie
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po co na spokojnych longach próg mierzyć? Pomaiar pułapu i mocy (bzdet) też mam wyłączony na longu (wszystkie na trybie przełaj biegam). Przeca pikawa cały czas jest zylion hektarów od progu...

Mnie się brak automatu podobał: idę na bieżnię, to zakładam pas, no i próg jest mierzony.

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

By wykrył próg nawet z nadgarstka, to też raczej będzie potrzebny odpowiedni bieg.
Nie wiem jaki byłby sens i czy Garmin by to wykrywał na spokojnych rozbieganiach, longach.
Testujcie.

Mój FR165 nie wykrywa LT

Coospo HW9 mam dopiero kilka dni i biegłem z nią jeden raz.
Zakładam ją w trakcie ćwiczeń w domu, a zegarek leży sobie gdzieś w pobliżu.
Za jakiś miesiąc, jak będę miał więcej danych, to założę osobny wątek.

Wysłane z mojego Pixel 5 .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 25 paź 2024, 16:19 By wykrył próg nawet z nadgarstka, to też raczej będzie potrzebny odpowiedni bieg.
No właśnie-taki, do którego pomiar z nadgarstka się słabo nadaje w 955.

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

weuek pisze:
keiw pisze: 23 paź 2024, 09:47
Z ważniejszych zmian, to teraz zegarki mają wykrywać LT z nadgarstkowego pomiaru pulsu.
Gdzie to wyczytałeś?
Masz jeszcze tu ten temat poruszony:
https://the5krunner.com/2024/10/26/garm ... deep-dive/

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Porządnie opisane. I jaki wniosek? Ano podobny do mojego: Wartość takiego pomiaru jest niższa niż "po staremu". A na dodatek jest ta automatyzacja, brak wyboru czy chcemy cos zatwierdzić czy nie. Jak te idiotyczne "estimated best efforts" na stravie, których nie ruszysz, a powstały po błędzie zegarka.

Ale widzę w tej zmianie potencjalny pozytyw dla konkretnej grupy użytkowników: takich co to nigdy niczym się nie zainteresują i jeno na automaty liczą. Tacy mają idiotyczne strefy tętna od lat (przez kilka zegarków), nigdy z zewnętrznym czujnikiem nic nie biegli (no bo przeca na F E N I K S A wypłatę wydali!), a ten aktualny automat ma szansę ustawić strefy pod nich. Dobrze myślę?

duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie to za duże uproszczenie. Idąc tą drogą można powiedzieć: wszyscy ci "prosi" (czyli i niespełnieni amatorzy) i tak na pewno używają dodatkowego paska bo zdają sobie sprawę z niedokładności pomiaru optycznego więc problem nie istnieje. Ba! Mało tego. Oni robią też cykliczne badania wydolnościowe bo to przecież konieczne przy biegu o złote kalesony więc doskonale znają zarówno LT jak i HR max. Tak, piję tu do ogromu biegaczy ulicznych napinajacych się na wyniki niczym Pudzian gdy startował w strongman

Moim zdaniem automat jest ok (nawet domyślnie włączony), powinna natomiast zostać opcja wyłączenia go i albo osobne testy LT oraz max HR, albo opcja manualnego zatwierdzania
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Już widzę jakie świetne wyniki się pozatwierdzają tym automatycznym, zawsze chodzącym pod wszelkie górki oraz tym, co na siłowni z giepeesem ćwiczą.

Dla mnie problem nie istnieje, bo w sofcie 15.19 ani bez paska nie można ani automatycznie się nie zatwierdza. Polecam! :-)

Ale nie ma bugów (przynajmniej od maja 2023 nie zauważyłem), a to może nieprzyzwyczajonych garminowców irytować...

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ