Komentarz do artykułu Mistrzostwa Polski w Biegach Przełajowych
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Mistrzostwa Polski w Biegach Przełajowych
-
- Wyga
https://picasaweb.google.com/1147325888 ... eszeniaLZS
Mistrzostwa Województwa Świętokrzyskiego w Przełajach może kogoś zainteresują zdjęcia.
Mistrzostwa Województwa Świętokrzyskiego w Przełajach może kogoś zainteresują zdjęcia.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:06
- Życiówka w maratonie: 2h46min
W tym roku u pań wyższy poziom na krótszym dystansie niż dłuższym ( no może oprócz pierwszego miejsca Kasia Kowalska jest niezniszczalna) Gratulacje dla Dominiki Nowakowskiej , która po urodzeniu dziecka wraca w expresowym tempie do formy.
Szkoda , że na długim dystansie nie startowała żadna z pań z pierwszej dziesiątki z tabeli rankingu Bieganie.pl najlepsi "Szosowscy", a z tabeli najlepszych " długasek" wystartowała tylko Urszula Nęcka i Aleksandra Jakubczak. Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że brakuje najlepszych jak PZLA za Mistrzostwo Polski oferuje medal plus uścisk dłonie prezesa.
Zawodowe biegaczki w większości wybiorą starty , w których mogą zarobić na życia a MP zostają dla studentek, pań pracujących i tych których kluby zapewniają wysokie stypendium czy pensje . Szkoda.
Szkoda , że na długim dystansie nie startowała żadna z pań z pierwszej dziesiątki z tabeli rankingu Bieganie.pl najlepsi "Szosowscy", a z tabeli najlepszych " długasek" wystartowała tylko Urszula Nęcka i Aleksandra Jakubczak. Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że brakuje najlepszych jak PZLA za Mistrzostwo Polski oferuje medal plus uścisk dłonie prezesa.
Zawodowe biegaczki w większości wybiorą starty , w których mogą zarobić na życia a MP zostają dla studentek, pań pracujących i tych których kluby zapewniają wysokie stypendium czy pensje . Szkoda.
MAJA TEAM
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
sie nie zgodze - w walce o sponsora lepiej sie prezentuje ktoś z tytułem mistrza (nawet, jeśli dostał tylko uścisk) - zresztą dziś jest dobry termin i dystans na przetarciejamayowa pisze: Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że brakuje najlepszych jak PZLA za Mistrzostwo Polski oferuje medal plus uścisk dłonie prezesa.
-
- Wyga
Skoro tak to czemu nie startowała Karolina Jarzyńska, Iwona Lewandowska (super przetarcie przed maratonem przecież:),Agnieszka Gortel, Agnieszka Ciołek, Aleksandra Jawor, Justyna Korytkowska, Frankiewicz Wioletta , Matylda Ślęzak.
Wiem, że część się przygotowuje do spełnienia minimum PZLA w maratonie i przełaj im nie po drodze, ale chodzi mi o to , że prestiż MP spadł i tyle. Z roku na rok jest coraz gorzej. Sponsora łatwiej złapać jak się wygra prestiżowy maraton niż MP, ale to jest tylko moje zdanie.
Wiem, że część się przygotowuje do spełnienia minimum PZLA w maratonie i przełaj im nie po drodze, ale chodzi mi o to , że prestiż MP spadł i tyle. Z roku na rok jest coraz gorzej. Sponsora łatwiej złapać jak się wygra prestiżowy maraton niż MP, ale to jest tylko moje zdanie.
MAJA TEAM
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Kontakt:
Iwona Lewandowska jest na obozie w USAjamayowa pisze:Skoro tak to czemu nie startowała Karolina Jarzyńska, Iwona Lewandowska (super przetarcie przed maratonem przecież:),Agnieszka Gortel, Agnieszka Ciołek, Aleksandra Jawor, Justyna Korytkowska, Frankiewicz Wioletta , Matylda Ślęzak.
- puella
- Zaprawiony W Bojach
Jamayowa, Matylda Szlezak była dziś czwarta na 4 km! Lewandowska trenuje do maratonu w Nowym Meksyku, więc trudno by było jej przyjeżdżać do Polski... Podejrzewam, że dziewczyny mają po prostu inne priorytety w sezonie olimpijskim. Niektóre zawodniczki w drodze do Londynu nie potrzebują przełajów. Trudno więc krytykować za taką a nie inną strategię przygotowań.
-
- Wyga
Wiem, że Iwona Lewandowska trenuje w USA to była ironia z tym przetarciem na MP w przełajach. Chyba zostałam żle zrozumiana.Wiem , że wymienione zawodniczki mają inne priorytety , wcale im się nie dziwię. Matyldy nie zauważyłam przepraszam skupiłam się na wynikach z biegu długiego. Chodziło mi o to , że MP nie mają już takiego prestiżu jak kiedyś ale w żadnym wypadku nie winię zawodowych zawodniczek ,że w nich nie startowały. Winię PZLA
MAJA TEAM
-
- Stary Wyga
Gratulacje dla medalistów. Demczyszak zdobył drugie złoto na tej trasie (poprzednio w 2010r). Wyniki z bagiennej trasy z 2010r http://www.domtel-sport.pl/insidethecod ... 107-pl.pdf
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
Koleżanki - trzeba było przyjechać i podwyższyć poziom
A jak z tym poziomem? W stosunku do roku poprzedniego, raczej niewiele się zmieniło, trochę przetasowań na dystansach.
Zabrakło, ale co roku brakuje, kilku najlepszych.
Prestiż imprezy raczej niewielki, trasa też mało ciekawa i cholernie prosta.
Ciężko się dziwić, że wielu osobom po prostu nie opłaca się przyjeżdżać, szczególnie w roku olimpijskim, gdy walka toczy się o znacznie więcej niż medale MP w Przełajach...
Właściwie teraz tylko MP w półmaratonie kobiet mają szansę być naprawdę mocno obsadzone.
Oczywiście, jeżeli chodzi o długie dystanse.
Dla mnie był to udany debiut (lepiej późno niż wcale;), choć bez sesnsu odpuściłam i dotruchtałam ostatni kilometr.
Fajna zabawa na stare lata
A wyniki dziewczyn na "mierzalnych" dystansach pokażą, jak to naprawdę z tym poziomem było.
A jak z tym poziomem? W stosunku do roku poprzedniego, raczej niewiele się zmieniło, trochę przetasowań na dystansach.
Ciężko się dziwić, że wielu osobom po prostu nie opłaca się przyjeżdżać, szczególnie w roku olimpijskim, gdy walka toczy się o znacznie więcej niż medale MP w Przełajach...
Właściwie teraz tylko MP w półmaratonie kobiet mają szansę być naprawdę mocno obsadzone.
Dla mnie był to udany debiut (lepiej późno niż wcale;), choć bez sesnsu odpuściłam i dotruchtałam ostatni kilometr.
A wyniki dziewczyn na "mierzalnych" dystansach pokażą, jak to naprawdę z tym poziomem było.
-
- Wyga
Niestety, żyjemy w takich czasach, w których trzeba się z czegoś utrzymać a zdobycie medalu nie gwarantuje zyskania cennego sponsora. Zresztą, ludzie są głównie zainteresowani maratonami i niestety nie wszyscy doceniają trudności i uroki biegów przełajowych, co było dzisiaj zauważalne w postaci braku kibiców. Pogoda jest jedynie w stanie to usprawiedliwić. Co do trasy, jak na przełaj rzeczywiście dość płaska i bardzo szybka, jednak nie ma co wybrzydzać, ci co startowali w poprzedniej Bydgoskiej edycji (i nie tylko), mogli w końcu sprawdzić się w korzystnych warunkach.DOM pisze:Koleżanki - trzeba było przyjechać i podwyższyć poziom
Mój debiut również udany ale zadowalam się swoją postawą niż miejscem ; )
pozdrawiam serdecznie
ps.
Na trasie było sporo fotografów a i znajomy widział "naczelnego" Kleina... ma ktoś może linki do zdjęć?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Będą w nocy.ZapleX pisze: Na trasie było sporo fotografów a i znajomy widział "naczelnego" Kleina... ma ktoś może linki do zdjęć?
-
- Rozgrzewający Się
Niech koleżanka mówi za siebie, bo nie każdemu cross służy jako "przetarcie przed maratonem".Skoro tak to czemu nie startowała Karolina Jarzyńska, Iwona Lewandowska (super przetarcie przed maratonem przecież:),Agnieszka Gortel, Agnieszka Ciołek, Aleksandra Jawor, Justyna Korytkowska, Frankiewicz Wioletta , Matylda Ślęzak.