Komentarz do artykułu Żyć i trenować jak Kenijczycy - historia Marcina Rakoczego

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy za dziewczyną, czy w pogoni za 31'/10k czy za przygodą i tak go podziwiam. Rzucić wszystko i wyjechać ? Głupota ? Być może. Niektórzy jednak przez 5 lat chodzą na studia (imprezują) nic z tego nie mając oprócz bezwartościowego papierka, po czym zajmują się całkiem innymi rzeczami. Różne są sposoby na życie. Będę śledził postępy :hejhej:
New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:Czy za dziewczyną, czy w pogoni za 31'/10k czy za przygodą i tak go podziwiam. Rzucić wszystko i wyjechać ? Głupota ? Być może. Niektórzy jednak przez 5 lat chodzą na studia (imprezują) nic z tego nie mając oprócz bezwartościowego papierka, po czym zajmują się całkiem innymi rzeczami. Różne są sposoby na życie. Będę śledził postępy :hejhej:
Rzucić wszystko (przede wszystkim, jak nie ma co rzucić) i jechać za dziewczyna jest łatwiejsze, jak przejąć odpowiedzialność na siebie i wychować dwójkę dzieci... no ale nie ma przy tym żadnej sensacji.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
Runner11 pisze:Czy za dziewczyną, czy w pogoni za 31'/10k czy za przygodą i tak go podziwiam. Rzucić wszystko i wyjechać ? Głupota ? Być może. Niektórzy jednak przez 5 lat chodzą na studia (imprezują) nic z tego nie mając oprócz bezwartościowego papierka, po czym zajmują się całkiem innymi rzeczami. Różne są sposoby na życie. Będę śledził postępy :hejhej:
Rzucić wszystko (przede wszystkim, jak nie ma co rzucić) i jechać za dziewczyna jest łatwiejsze, jak przejąć odpowiedzialność na siebie i wychować dwójkę dzieci... no ale nie ma przy tym żadnej sensacji.
Zgadza sie, bo takich nas "zwyklych" sa miliony jak nie miliardy, a Rakoczy, czy jak mu tam jest JEDEN :bum:
A powazniej, ani mnie on ziebi, ani mnie parzy - ot traktuje to jakko wrzutke przez Naczelnego, bysmy my (forumowicze) mieli o co sie pospierac i podbic "ogladalnosc" portalu. Dostrzegam, coraz czesciej takie lekko pozamerytoryczne tematy, ale pewnie to kwestia rynku, choc dla porownania na letsrunie tez sie pojawiaja takie plotkarskie tematy, ale sa w zdecydowanej mniejszosci.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na podstawi8e zarowno artykulu, jak i burzy komentarzy, moglbym napisac co najmniej jeden felieton, koncentrujac sie na roznych watkach.

A wiec od konca - zrzuccie sie nie wiecej niz 1-5zl miesiecznie na chlopaka, pod warunkiem ze zobowiaze sie do jakiegos minimum tekstow i fotek( ew. video).

Poniewaz wiekszosc wypowiadajacych sie to zwykle lajkoniki, podaje ze w Polsce tysiace osob nie biega po 35 min/10km.
Kontunujac powyzsza mysl podpowiadam ww. lajkonikom ze swiatowa historia biegow zna dosc sporo biografii mistrzow, ktorzy przygode z bieganiem zaczeli po 20 roku zycia (chociazby podwojny mistrz olimpijski z Moskwy).

Nie moge oprzec sie porownaniu z bohaterami ksiazek, ktorzy nasluchawszy sie historii marynarzy w portowych knajpach, postanowili zamustrowac sie na statek i ruszyc w nieznane.

Chlopak bez dwoch zdan jest niepoprawnym romantykiem, w dodatku faktycznie sprawia wrazenie jakby mial "inne widzenie swiata".

Za lat -dzisiat bedzie mial co wnukom opowiadac, w przeciwienstwie do forumowych "mundrych lajkonikow".
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Wojtek, weź i tez mi cos przelej na konto! :bum:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek, przebiję cię - ja napisałbym felieton na podstawie tylko jednego, twojego wpisu!
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
kenio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szalony nie szalony.
Ale naiwni wysyłający mu pieniądze sponsorują jego pobyt i "sex turystykę"
Z moich informacji, raczej nie trenuje lub bardzo mało. Przez pierwsze miesiące pobytu za pomocą facebook celował w kenijskie kobiety, które za marne grosze lub nawet tylko jedzenie oddają się w ramiona.
Jego Kenijscy przyjaciele opowiedzieli mi co robi i jak spędza czas, a ludzie w tym go sponsorują.
Czemu nie tak też można.
Lepiej zastanowić się na jakie cele przeznacza kasę od ludzi którzy chcą mu pomóc. Niektórzy w Kenii mają już go dość.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wygląda na to, że bohater artykułu wrósł w kenijskie realia. Dobrze sobie spika w suahili. Słabiej w języku jego dziewczyny z plemienia Kalenjin. Wygląda na to, że ten język jest nie do opanowania nie tylko przez mzungu, ale i inne plemiona. Kikuju ni w ząb nie jarzą Kalenjin i pewnie vice versa.
Dzisiaj spotkałem ich na Kamariny. Marcin waży 60 kilo przy wzroście 180. Ma więc papiery na szybkie bieganie. Ruchowo bardzo słabo, ale tak ma większość bialych. Jest z tego co urywać, bo z wagi już raczej nie.
Czas pokaże jak potoczą się jego losy. Bieganie to jedno, ale jest jeszcze cała reszta, o której - jak napisał Wojtek - będzie można wnukom opowiadać. Kto wie czy nie w suahili..
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fajna aktualizacja i do tego z pierwszej reki. Nie piszesz nic o jego aktualnych wynikach biegowych. Nie wspominasz bo nie ma o czym, czy tez nie spytales?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest na poziomie 16 minut /5k. Tutaj to przyzwoity czas. Na wiosnę zakłada 2:45 w maratonie w Polsce. Myślę, że da radę 2:40. A jak załapie wszystko, co dziś dostał do przerobienia, to spokojnie zrealizuje swoje cele.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piszac przyzwoity wynik patrzysz na to przez pryzmat wysokosci na ktorej sie znajdujecie?
Poza tym, nie bardzo mi sie zjezdz, jesli Marcin biega 5km w 16:00 to 2:40 w maratonie nie powinno stanowic problemu, w szczegolnosci jesli ten wynik z piatki robi na > 2 tysiatach m n.p.m.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak. chodzi o wysokość, na której tak biega.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jesli nie jest ponadprzecietnie slabym wytrzymalosciowcem, to spokojnie powinien zejsc ponizej 2:40.
Jesli jednak ma w glowie, ze to niemozliwe, to optymalna bedzie taktyka negative split.
Pomijajac twoja "prace nad ruchem".
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Jest na poziomie 16 minut /5k. Tutaj to przyzwoity czas. Na wiosnę zakłada 2:45 w maratonie w Polsce. Myślę, że da radę 2:40. A jak załapie wszystko, co dziś dostał do przerobienia, to spokojnie zrealizuje swoje cele.

No i założenia zrealizował - 2:35 w Gdańsku to już nie w kij dmuchał jak na amatora. Ciekawe co dalej :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Czy ja wiem? Wyjeżdżając z Polski biegał 1 km w 35 minut, co odpowiada poziomem 2:41. Półtora roku w Kenii żeby zejść do 2:35 ?
Z drugiej strony widać, że nie ma pojęcia w jakiej rzeczywiście jest formie bo zaczął w tempie na 2:25
ODPOWIEDZ