Skomentuj artykuł "Czy amatorzy biegania stosują nielegalny doping? – rozmowa z dr n. farm. Andrzejem Pokrywką"

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pewnie że tak. Na zawodach etapowych mtb, gdzie spało się gdzieś na wspólnych salach, byłem zszokowany ile różnych prochów i wspomagaczy łykają zawodnicy, i to jacy? Środek i druga połowa stawki, bez żadnych szans na lepszy wynik. Do dziś kompletnie nie rozumiem sensu takiego działania. Z reguły byli to ludzie z kategorii 40+, więc może próbowali zatrzymać naturalny spadek wydolności?
Tak czy inaczej, nie mam żadnych podstaw mniemać, że w bieganiu jest inaczej, tym bardziej, że i przemysł farmaceutyczny, i dostępność, i kanały informacyjne są bardziej rozbudowane niż 10 lat temu.
Z drugiej strony, co z tym robić? Kontrolować 1000 ludzi i wywalać z zawodów ludzi z ogona? Bez sensu.
The faster you are, the slower life goes by.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30

Nieprzeczytany post

Niestety autor tej rozmowy Pan d,iennnikarz nie ma elementRnej wiedzy. Po pierwsze bzdura jakoby w kolarstwie zawodowym było aktualnie tak dużo przypadków dopingu. Chyba uciekło temu Panu 10 do 15 lat historii sportu. Druga żecz biegacz amator czy kolarz amator nie może stosować czy nie stosować dopingu bo przepisy dotyczące sportu kwalifikowanego w pr,upadku kolarstwa powiemy lucencjonowanego. Oczywiście organizatorzy prywatnych biegów nie będących pod egidą PXLA mogą siepisilkowac przepisami antydopingowym ale musza być zapisy w regulaminie. Tokiem rozumowania autora rozmowy 55 letnia kobieta biorąca insulinę czy pseudoefedryne w coldrexie startująca w biegu na 10 km o Puchar wójta kobylki Dolnej łamie pr,episydopingowe. Typowy populistyczny artykul
Tompoz
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: 07 paź 2021, 17:21 Pewnie że tak. Na zawodach etapowych mtb, gdzie spało się gdzieś na wspólnych salach, byłem zszokowany ile różnych prochów i wspomagaczy łykają zawodnicy, i to jacy? Środek i druga połowa stawki, bez żadnych szans na lepszy wynik. Do dziś kompletnie nie rozumiem sensu takiego działania. Z reguły byli to ludzie z kategorii 40+, więc może próbowali zatrzymać naturalny spadek wydolności?
Tak czy inaczej, nie mam żadnych podstaw mniemać, że w bieganiu jest inaczej, tym bardziej, że i przemysł farmaceutyczny, i dostępność, i kanały informacyjne są bardziej rozbudowane niż 10 lat temu.
Z drugiej strony, co z tym robić? Kontrolować 1000 ludzi i wywalać z zawodów ludzi z ogona? Bez sensu.
Kolego jeśli to nie bylymaratony pod egidą UCI PZKol czy regionalnych PZkol a startujący nie mieli licencji UCI Masters to się mogą wspomagać czym chcą. Rozumiem że rozpoznałeś co te osoby na sali przyjmowaly i ty wiesz ze to były substancje zakazane przepisami Wada a nie np. Cytrulina
Tompoz
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedna rzecz do autora rozmowy Pana dziennikarza wyobrażam że co cukrzyk ma nie brać insulina by sobie pobiec w biegu masowym że ma biec z cukrem 400 bo łamie przepisy które nawet jego nie dotyczą? Albo co ma wystąpić o odstępstwo od przepisów które jego nie dotyczą. Kontrolować trzeba uczestników imprez PZLA w kategorii Masters mistrzostwa Polski itd. W LA winien być system licencji jak w kolarstwie dotyczącej Mastersów tez
Tompoz
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panzer_General pisze: 08 paź 2021, 08:09
Kolego jeśli to nie bylymaratony pod egidą UCI PZKol czy regionalnych PZkol a startujący nie mieli licencji UCI Masters to się mogą wspomagać czym chcą. Rozumiem że rozpoznałeś co te osoby na sali przyjmowaly i ty wiesz ze to były substancje zakazane przepisami Wada a nie np. Cytrulina
Glicerol i syropik z pseudoefedryną może być? :)
Oczywiście że mogą sobie nawet epo wstrzykiwać i łykać amfetaminę jak dla mnie. Kwestionuję tylko sens takiego postępowania u zawodnika de facto z ogona, nie walczącego o nic i nie mające z tego kompletnie nic, poza paroma oczkami w wynikach.
I kwestionuję usprawiedliwianie takich praktyk. Wiesz dlaczego? Z tego samego powodu z którego ściga się doping u zawodowców. Bo to oszukiwanie innych zawodników.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A dlaczego nie .jesteś świadomy że jak będziesz miał 60 lat to lekarz NFZ będzie mógł Ci przepisać hormonalna terapię zastępcza by jakość twego życia była lepsza i co wtedy nie wolno ci będzie walczyć w maratonie o 127 miejsce ?
Tompoz
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlaczego umniejszasz wagę mojej wypowiedzi insynuując, że czegoś nie jestem świadomy? Z czego to wywnioskowałeś?
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze: 08 paź 2021, 13:48 Dlaczego umniejszasz wagę mojej wypowiedzi insynuując, że czegoś nie jestem świadomy? Z czego to wywnioskowałeś?
Z naiwności skupiania się na pierfolach dbacie tymi śmiesznymi akcjami o zdrowie amatorów a 99 % was nie umie udzielić pierwszej pomocy
Tompoz
ODPOWIEDZ