Ból po zewnętrznej stronie kolan
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Najwięcej boli jak jestem w pozycji klęczenia z tułowiem prostym, im dłużej tym więcej boli tam gdzie czerwone kółko, i czuć napięcie tam gdzie pomarańczowe kółko, ścięgno tam biegnie. To napięcie nie biegnie przez cały bok biodra tylko tyle co zaznaczyłem może odrobinę wyżej. Co to może być?![Obrazek]()
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Mi to wyglada na ITBS o ile dobrze rozgryzlem zdjecie.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48:13
Mi też.
Idź do fizjo. Miałem to. Powyginał mnie, posprawdzał, po 30 minutach tortur pokazał, gdzie leży problem (daleko od miejsca bólu ; -)) i powiedział, co robić. Zacząłem to robić i dolegliwość ustąpiła.
Idź do fizjo. Miałem to. Powyginał mnie, posprawdzał, po 30 minutach tortur pokazał, gdzie leży problem (daleko od miejsca bólu ; -)) i powiedział, co robić. Zacząłem to robić i dolegliwość ustąpiła.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
No zasadniczo okolice dupska trzeba wtedy rozciągać
.
Ostatnio gdzieś wyczytałem, że pasmo biodrowo piszczelowe - jak się je wypreparuje z ciała i podwiesi na nim 300 kilo, to się rozciągnie może na centymetr, więc rolowanie czy próby rozciągania tego pasma są z góry skazane na porażkę. Jedyne co można to rozciągać przyczepy tego pasma do miednicy.

Ostatnio gdzieś wyczytałem, że pasmo biodrowo piszczelowe - jak się je wypreparuje z ciała i podwiesi na nim 300 kilo, to się rozciągnie może na centymetr, więc rolowanie czy próby rozciągania tego pasma są z góry skazane na porażkę. Jedyne co można to rozciągać przyczepy tego pasma do miednicy.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
Mnie na objawy ITBS pomagało jeżdżenie piłką w okolicy kolca biodrowego. Kładłem się bokiem na piłce i pracowałem nad tymi okolicami. Ale przyczyny faktycznie mogą być też bardziej w pośladkach, bo mięśnie pośladkowe też rozluźniałemi to też przynosiło ulgę. Jak w wielu tematach 'boli mnie, pomocy" - idź do fizjo, najprędzej znajdzie przyczynę i zaleci dobry zestaw ćwiczeń i pokaże jak je wykonywać.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Oczywiście pewności mieć nie będziemy co Ci dolega, ale ja na początku biegania miałem podobny ból nad kolanem na zewnątrz. Przeszukałem net, wyszedł ITBS.
Znów przeszukałem i jednocześnie wykonywałem zalecane ćwiczenia siłowe, rozciąganie i rolowanie, nie przerywając wychodzenia na bieganie w tym czasie. Szybko pomogło i ból nigdy się nie powtórzył (minęły dokładnie 2 lata).
Znów przeszukałem i jednocześnie wykonywałem zalecane ćwiczenia siłowe, rozciąganie i rolowanie, nie przerywając wychodzenia na bieganie w tym czasie. Szybko pomogło i ból nigdy się nie powtórzył (minęły dokładnie 2 lata).
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za odpowiedzi, wdrożyłem ćwiczenie siłowe plus rozciąganie zobaczę jak nie pomorze to idę do fizjo.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 51:36
Możliwe, że jest to przeciążenie pasma biodrowo-piszczelowego spowodowane niewydolnością mięśnia pośladkowego średniego. Naprężacz powięzi w przypadku takiej niewydolności swojego kolegi przejmuje jego funkcję i nadmiernie napina pasmo żeby ustabilizować miednicę. Nie zaszkodzi popracować nad pośladkowym średnim, nawet jeśli nie trafiłem z diagnozą, ponieważ jest jednym z ważniejszych mięśni stabilizujących miednicę. Będą to różne odwodzenia nogi (jest tego dużo na yt). No i można rolować, żeby zadziałać trochę przeciwbólowo. Jeśli nie pomoże to warto spotkać się z fizjoterapeutą.