Ból w Stopie, naderwane rozcięgno podeszwowe

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
husarz12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Jestem początkującym biegaczem i dopiero zaczynam biegać a nie tylko truchtać, jakieś dwa miesiące temu doznałem jednak kontuzji która mnie wyklucza z jakiegokolwiek wysiłku i po części skłoniła mnie do założenia tematu na forum.

Ogólnie rzecz biorąc chciałem przyspieszyć i w jego trakcie coś jak by trzasnęło w lewej stopie, na początku ledwo mogłem na niej stanąć, później ból stosunkowo się zmniejszał ale dalej było go czuć nawet przy szybszym kroku podczas chodzenia, poszedłem na RTG- nic nie wykazało, potem USG prywatnie, lekarz mówił że mięśnie są jak by obkurczone i opuchnięte ale nie widać wyraźnie i w opisie napisał że może to być mięsień czworoboczny podeszwowy, mięsień krótki zginacza palców albo własnie rozcięgno, ból się trochę zmniejszał, smarowałem jakimiś maściami poszedłem na fale uderzeniową, łącznie miałem cztery zabiegi i żadnej poprawy, u dwóch różnych lekarzy, tutaj kolejne pytanie, czy w trakcie fali to urządzenie się lekko przykłada do skóry i ono sobie puka czy mocno przyciska bo u jednego było tak a u drugiego inaczej, cały czas miejsce jest jak by opuchnięte i twarde na długości kilku cm jak na zdj. W następnym tygodniu idę się zarejestrować do ortopedy i liczyć że on cudownego wymyśli. Jeszcze jedno ap ropo zimnych okładów, robić czy niekoniecznie, bo też mi różnie powiedzieli że niby zmniejsza stan zapalny no ale zmniejsza regeneracje tych tkanek wtedy. Ból w miejscach pokazanych na zdj.
Przechodził ktoś coś podobnego? jakieś sugestie co można robić żeby wrócić do sprawności
Obrazek
Obrazek
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na ile się orientuję, zimne okłądy zwiększają przekrwienie, więc i przyspieszają regenerację. Uważaj tylko, żeby nie używać tej stopy w stanie mocno schłodzonym, bo tkanki są wtedy mniej elastyczne i bardziej podane na naderwania.
Nie wiem, co ci może jeszcze jeden ortopeda pomóc. Co najwyżej chyba USG zrobić i może coś więcej zobaczy. Byłeś u jakiegoś kumatego fizjoterapeuty, który sam by cię zbadał? Czy tylko u takiego, który przyłożył falę uderzeniową, bo tak miał na skierowaniu napisane?
husarz12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Znaczy się tak, na USG już byłem, tam mi znowu zalecił rezonans, ale terminy oczekiwania pewnie nie najkrótsze, u tych fizjo byłem prywatnie, bo jestem teraz w nowym mieście i jeszcze nie przepisałem się do innej przychodni i w ogóle, znaczy się hmm przyłożyli fale powiedzieli ze obkurczone i twarde i gdybali a ze jakieś zwapnienia ze po urazie blizna itp, ze to stan ostry bo boli przy mocniejszym dotyku i jeszcze masaż zalecili piłka albo tenisowa albo golfowa. Czy w tym stanie mogę coś robić w domu poza schładzaniem ? jakieś rozciąganie itp czy raczej dalej czekać
Ktos może polecić jakiegoś dobrego fizjo we Wrocławiu
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie. W fazie ostrej nic nie rozciągaj. Może i dobrze Ci doradzili, trudno powiedzieć. Na rezonans bym poszedł, nawet jeśli nie będzie już bolało, można się z niego chyba najwięcej dowiedzieć.
Jeśli już zalecili masaż piłką, to zacznij go jak najszybciej. Najpierw twardą piłką tenisową a jak zauważysz, że to już nie robi na tobie wrażenia, to zmień piłkę na golfową.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dwa miesiące - czyli stan zapalny PRZEWLEKŁY (trwający powyzej 2-3 tygodni) traktuje sie TYLKO ciepłem, w żadnym wypadku zimnem,
zimno (jesli w ogóle) stosuje się tylko w początkowej fazie (1 dzień) - a i tu obecnie są 2 obozy wśród fizjo,

polecam ciepłe kąpiele solankowe (sól bocheńska lub salco sport + sól epsom + soda oczyszczona), w wiaderku moczysz tak stopy przez 30-40min, po takiej rozgrzewającej i rozluźniającej kąpieli robisz ćwiczenia z piłką lub wałkiem na rozcięgno (jest tego na kopy na necie),
do tego suplementacja MSM + wit.C

niestety rozcięgno leczy sie dosyć długo, 2 m-ce to standard, cierpliwości!
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ