Jak biegać z astmą wysiłkową?!

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Chris1992
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:02
Życiówka w maratonie: 4:59:47

Nieprzeczytany post

Witam,
razem z moja narzeczoną oczywiście biegamy :) około miesiąca temu niestety stwierdzono o niej astmę wysiłkową. Od tego momentu, bieganie stało się dla niej bardzo trudnym wyzwaniem. Każdy km, każda górka to ogromny wysiłek i mnóstwo ciężkiej pracy. Oczywiście biega dalej bo jest bardzo waleczna i kocha to! Stosuje inhalatory wziewne. Jeden na noc i rano. Drugi w razie potrzeby podczas treningu lub ataku astmatycznego. Tempo biegania spadło o około 0,5-1 minuty na kilometr w zależności od dyspozycji dnia, pogody etc. Przebiegła już trzy maratony w tym ostatni w czerwcu już najprawdopodobniej z astmą wysiłkową. Szykuje się do kolejnego w Warszawie we wrześniu, ale z planem treningowym dla osób bez astmy i ciężko spełnić wszystkie jego warunki. Zwracam się z pytaniem do specjalistów, osób doświadczonych podobnym problemem. Moja kochana biega od 3 lat. Ma 28lat. Jej życiówki obrazowo to 10KM 49min, półmaraton 1:52:15, maraton 4:44:16! Jak biegać bezpiecznie przy astmie wysiłkowej? Jaką dietę zastosować? Czy maraton nadal jest do przebiegnięcia? Czy z astmą wysiłkową można poprawiać swoje wyniki osiągane przed chorobą? Czy mają Państwo specjalne plany treningowe dla osób z astmą wysiłkową do dyszki, półmaratonów i maratonów? Będę wdzięczny za każdą specjalistyczną poradę i wskazówkę :)
Pozdrawiam
Krzysztof
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam astmę i biegam od kilku lat.

przede wszystkim należy udać się do lekarza, który dobierze leki, ponieważ np. ja dzięki odpowiednio dobranym lekom na co dzień rzadko odczuwam skutki astmy. z astmą da się biegać, da się uprawiać sport na wysokim poziomie - wielu z czołowych sportowców świata - vide narciarze biegowy, ale także biegacze długodystansowi mają astmę, co nie przeszkadza im bić rekordy i zdobywać medale.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Chris1992
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:02
Życiówka w maratonie: 4:59:47

Nieprzeczytany post

Qba Krause

Tak jak pisałem ma wziewne inhalatory, które przepisał lekarz stwierdzając astmę wysiłkową. Wiedział, że biega i szykuje się do maratonu :) Wszystko wiem o sportowcach na najwyższym poziomie oczywiście przejrzałem wszystko w necie :) Ale dzięki za odpowiedź i najważniejsze, że się da i nadal może to być przyjemność :)
speedy morąg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sam mam astmę - jednak się nie poddałem. Leki biorę, czasem ciężko, ale zaciskam zęby i lecę dalej :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Dokladnie tak. Jeszcze cztery lata temu miałem problem z przejsciem mocniejszym krokiem jednego kilometra. Dzis przebiegniecie 50ciu nie stanowi problemow. Kwestia dobrania lekarstw i słuchania całego ciała. Do biegania probowalem podejsc pare razy ale zawsze konczylo sie ciezko. W koncu dorobilem sie pulsometru i nauczylem sie od ojca ze biegac nie oznacza zawsze sprintu na maxa. Powoli i sukcesywnie zwiekszałem objetosc zaczynajac od jednego kilometra. Pierwsze dwa miesiace, zeszła ze mnie ogromna ilosc wydzieliny.
Na dzien dzisiejszy nie uzywam lekarstw wziewnych ktorych bralem tony tylu tilade, serevent, budesonid, intal (biore tylko singulair). Przy sobie zawsze mam berotec lub ventolin, nie tyle zeby byl mi potrzebny, co dla spokoju duszy.
Gdy wybiegam zawsze informuje o trasie lub okolicach żone, a na dluzsze niz 1h włączam w zegarku livetracking (kiedys endomondo) zeby pare osob miało mnie na oku. Na ekstremalnie dlugich wybieganiach (40km i w gore) staram sie miec towarzysza.
Lekkie ataki zdazaja mi sie na poczatku intensywnych interwalow ale do tej pory jestem w stanie je przewentylowac. Do tego musze miec raz na dwa tygodnie mocniejszy (szybszy) trening zeby wypluc z siebie conieco bo inaczej mam jeszcze problemy ze snem.
Zycze Twojej narzeczonej wszystkieo najlepszego i wiele wiary w siebie. Pare lat temu gdyby ktos mi powiedzial ze maraton bedzie dla mnie pestką, wysmiał bym, a dzis wiem ze wszystko jest mozliwe :)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
astmatyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja narazie mam poczatek przygody ze sportem tez mam astme i zaczelem uprawiac crosfit .na poczatku bylo ciezko zrobic 15 pajacykow teraz jest 5 miesiac schudlem 30 kg biegam juz po 30 min na biezni jezdze po tym na rowerze i na wioslo ide . mam pytanie do was jakie ziola brac bo dowiedzialem sie ze sa ziola ktore poprawiaja wydolnosc organizmu ja nie mowie zebym od razu byl rambo ale czytalem na tym forum ze sa ziola ktore ulatwiaja wentylacje pluc . pisalem do tego goscia ale 2 dzien cisza. za kazde info bede wdzieczny
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ