BCAA kiedy brać

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
przywitek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:36
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!

Mam pytanie do doświadczonych biegaczy o BCAA, a konkretniej o jego stosowanie. Czytałem gdzieś, że można je łykać około treningowo przy treningach/biegach powyżej 10 km. Moje pytanie brzmi czy jest sens je brać przy biegach 8-10 km lub interwałach?
Proszę o opinię na ten temat.

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przed i po treningu i na noc a w dni nietreningowe tylko na noc.
DominikM
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:Przed i po treningu i na noc a w dni nietreningowe tylko na noc.
Zapomniałeś jeszcze podać "przypadkiem" linku do sklepu, z którego jesteś bardzo zadowolony?
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz jakiś problem ze sobą? Chyba źle trafiłeś bo zasady netykiety znam, baaa, nawet je stosuje.
Wracając do Twojego zgryźliwego postu to nie kupuje w skkepie, produkuje sam w domu...

A juz na koniec to dodam że moderacją na pewnym dużym forum zajmuje się od 9 lat i wiem co to znaczy sfrustrowany sprzedawca chcący zareklamować swój produkt...
DominikM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:Masz jakiś problem ze sobą? Chyba źle trafiłeś bo zasady netykiety znam, baaa, nawet je stosuje.
Wracając do Twojego zgryźliwego postu to nie kupuje w skkepie, produkuje sam w domu...

A juz na koniec to dodam że moderacją na pewnym dużym forum zajmuje się od 9 lat i wiem co to znaczy sfrustrowany sprzedawca chcący zareklamować swój produkt...
To może uzasadni swoją opinię. Po jasną chorobę komukolwiek aminokwasy działająca osłonowo na mięśnie, jeżeli nie wykonuje długotrwałego niszczącego mięśnie wysiłku?
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dla niektórych 8-10 km to bieg wyniszczajacy a tym bardziej interwały.
DominikM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:Dla niektórych 8-10 km to bieg wyniszczajacy a tym bardziej interwały.
Po pierwsze, kompletnie inny jest charakter ćwiczeń siłowych, gdy tkanki mięśnia ulegają mikro-uszkodzeniom. W trakcie ich naprawy mięsień rośnie. To niekoniecznie jest pozytywne zjawisko dla biegaczy, gdyż nadmierna masa to dodatkowe kg, które trzeba każdym krokiem pchać przed siebie. Po drugie, w zasadzie jeżeli nie jesteś kulturystą, kompletne aminokwasy i to w nadmiarze znajdziesz w codziennych posiłkach i nie ma sensu suplementować się na siłę.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

DominikM pisze:
kuczlaw pisze:Dla niektórych 8-10 km to bieg wyniszczajacy a tym bardziej interwały.
Po pierwsze, kompletnie inny jest charakter ćwiczeń siłowych, gdy tkanki mięśnia ulegają mikro-uszkodzeniom. W trakcie ich naprawy mięsień rośnie. To niekoniecznie jest pozytywne zjawisko dla biegaczy, gdyż nadmierna masa to dodatkowe kg, które trzeba każdym krokiem pchać przed siebie. Po drugie, w zasadzie jeżeli nie jesteś kulturystą, kompletne aminokwasy i to w nadmiarze znajdziesz w codziennych posiłkach i nie ma sensu suplementować się na siłę.
Po BCAA nie urosną ci przy bieganiu mięśnie. A mikro-Uszkodzenie tez będziesz miał po bieganiu.
DominikM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Po BCAA nie urosną ci przy bieganiu mięśnie. A mikro-Uszkodzenie tez będziesz miał po bieganiu.
Rozumiesz różnice w uszkodzeniach, jakie występują po przysiadach ze 100 kg sztangą a po 10 km biegu, nawet na pełnej "parze"???
Z mojej parafii może sobie nawet osłonowo lewatywę robić, tylko nie wciskajcie ludziom kitu, że bez 100 kapsułek tygodniowo nie da się biegać i człowiek umiera na skutek "spalonych" mięśni.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DominikM pisze:
Rolli pisze: Po BCAA nie urosną ci przy bieganiu mięśnie. A mikro-Uszkodzenie tez będziesz miał po bieganiu.
Rozumiesz różnice w uszkodzeniach, jakie występują po przysiadach ze 100 kg sztangą a po 10 km biegu, nawet na pełnej "parze"???
Z mojej parafii może sobie nawet osłonowo lewatywę robić, tylko nie wciskajcie ludziom kitu, że bez 100 kapsułek tygodniowo nie da się biegać i człowiek umiera na skutek "spalonych" mięśni.
Sa tak samo (nie) potrzebne jak na siłowni.
DominikM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
DominikM pisze:
Twoje posty są wyjątkowo przemyślane i pouczające.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DominikM pisze: Twoje posty są wyjątkowo przemyślane i pouczające.
Może. Ale nie wprowadzają tak w błąd, jak inne posty.

Tak poza tym. BCAA tez jest używane w treningach wytrzymałościowych... tez przy bieganiu.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

DominikM pisze:
Rolli pisze:
DominikM pisze: Rozumiesz różnice w uszkodzeniach, jakie występują po przysiadach ze 100 kg sztangą a po 10 km biegu, nawet na pełnej "parze"???
Twoje posty są wyjątkowo przemyślane i pouczające.
Brawo! Wygrałeś konkurs na najbardziej wartościowego i najmądrzejszego usera...

Z mojej strony EOT
DominikM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kuczlaw pisze:
Z mojej strony EOT
Słusznie. Trudno by ci było uzasadnić po jasną anielkę biegacz biegający 10 km na treningu ma w dzień nietreningowy brać aminokwasy na noc. Lepiej spuścić ogonek i czmychnąć.
Awatar użytkownika
przywitek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:36

Nieprzeczytany post

Widze, ze rozwinęła się nie mała dyskusja na ten temat. Biegam i wykonuje ćwiczenia siłowe w domu 3 x w tygodniu, jednak przed bieganiem tylko biore BCAA przed i po treningu. Interesowałem się bardziej tym, czy rodzaj wybiegu ma też wpływ na zażywanie tego preparatu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ