Czy to Achilles??

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
doradora
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:05
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, za 2 tygodnie mam polmaraton na ktorym bardzo mi zalezy i nie wiem co robic. dwa tygodnie temu przy bieganiu ( na 7 km ) zaczela mnie bolec kostka ale jakos 1 km jeszcze dobieglam do domu. zaczela mi noga puchnac ( pod kostka - zewnetrzna strona ) i momentami bolalo na tyle ze lekko kulałam. smarowalam altacetem i po kilku dniach opuchlizna zeszla do minimum a bol przy chodzeniu calkowicie ustąpił. po 2 dniach probowalam biec ale zaczelo mnie bolec i troche ciągnąć pod piętą ( wczesniej tego ciagniecia nie czulam i ona nie idzie "do góry" w strone łydki ) Te ciagniecie bylo tylko podczas biegania. BYlam dzisiaj u lekarza rodzinnego odrazu stwierdzila ze to Achilles , zapisala NAproxen i tabletki przeciwzpalne i mowila ze nie ma mowy o bieganiu przez 3 msc. Jednak wole zapytac doswiadczonych biegaczy o rade, gdyz Pani doktor nie słynie z dobrej opini. Dodam jeszcze ze poprosilam o skierowanie na zdjecie - odmowila gdyz stwierdzila ze usg niczego wiecej nie wykaze...
PKO
tomazo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Co za bzdura - moim zdaniem to właśnie USG pokaże najwięcej. Swego czasu miałem dość podobną sytuację i właśnie USG wykluczyło Achillesa i wskazało na zapalenie kaletki stawu skokowego.
doradora
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:05

Nieprzeczytany post

a ta kaletka to cos powaznego?ile przerwy? z tego co czytam o Achillesie wynika ze powinno mnie nad pieta ciagnac do lydki az , a mnie tylko podczas proby biegowej ciaglo na stopie pod pieta
tomazo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

W moim przypadku 2 miesiące bez biegania, 15 dni fizykoterapii.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

doradora pisze: stwierdzila ze to Achilles
straszna choroba :ojoj: :spoczko: :hahaha:

a tak na poważnie :oczko: wygląda na przeciążenie/naderwanie przyczepów ścięgna, lub zapalenie torebki stawowej
tak, czy siak bieganie niewskazane
bierz p/zapalne leki, okładaj lodem, warto też zahaczyc o fizjoterapię-gimnastyka+zabiegi
pozdrawiam :usmiech:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Witam.
Podepnę się pod temat.
Zbliża się MW a moje achillesy dały znać o sobie. Dzieje się to od jakiegoś tygodnia. Nie jest to ostry ból lecz tępy a nawet nie do końca ból a bardziej uczucie dyskomfortu w trakcie biegania. Lekkie kucie i mrowienie czuje trochę poniżej kostki jak siedzę.
Do niedzieli postanowiłem dać sobie spokój z treningami. Achillesy okładam lodem i smaruje voltarenem. Do tego sauna.
Przed 3 miesiącami w podobnej sytuacji zaryzykowałem i pobiegłem połówkę na maxa, zrobiłem życiówe a ból jak ręką odjął. Na maratonie nie mam zamiaru stosować podobnej praktyki.

Ma ktoś może sprawdzone sposoby na szybką kosmetykę achillesa?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ