Witam
Obok wielu innych ograniczeń, które niesie ze sobą stwierdzony podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi wymienia się też unikanie ciężkiego wysiłku fizycznego.
Ja niestety należę do tych wybrańców losu, którzy przerabiali już ataki podagry. Pierwszy atak zdecydowanie mogę łączyć ze startem w biegu przy +5 C i popołudniowym biesiadowaniem tego dnia. Następnego dnia obudził mnie niesamowity ból spuchniętego palucha nogi. Zresztą wtajemniczeni wiedzą o co chodzi.
Oczywiście zasadniczo nie wpłynęło to na moje podejście do biegania. Z perspektywy czasu delikatnie mówiąc mam jedynie na uwadze, to że atak podagra czai się gdzieś tam i już.
Mam pytania o wasze doświadczenia z dną moczanową, a szczególnie wpływu wysiłku na ataki podagry, gdyż w temacie stosowania diety chyba już wiem wszystko na ten temat.
Dna moczanowa, a bieganie.
- biegamrekreacyjnie
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 54:21
- Życiówka w maratonie: 4:11:24
- Kontakt:
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
moim skromnym zdaniem zrównoważony wysiłek fizyczny, jest wręcz wskazany, w okresie remisji oczywiście
- biegamrekreacyjnie
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 54:21
- Życiówka w maratonie: 4:11:24
- Kontakt:
Dodam jeszcze, że w okresie zimowym bardzo ważne jest zadbanie o to, żeby nie dopuścić do nagłego wyziębienia stawów np po treningu. Tutaj szybki prysznic i przebranie się w suche, ciepłe ciuchy gra sporą rolę.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Odgrzewam kotleta:) Niestety od początku roku zmagam się z tym dziadostwem. Proszę o porady osób doświadczonych. Czy ruch (bieganie) jest wskazany, czy przeciwnie ? Czekać na całkowite ustąpienie bólu ?
Czy próbować "rozruszać" palucha? Jakie macie doświadczenia?
Czy próbować "rozruszać" palucha? Jakie macie doświadczenia?
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Co tu chcesz rozruszać? W stawie krystalizują się małe kryształki kwasu moczowego i fizycznie rżną tkanki. Stąd stan zapalny. To nie kontuzja.
Może rower? Na rowerze palce stopy praktycznie nie pracują, szczególnie w sztywnych butach spd.
Może rower? Na rowerze palce stopy praktycznie nie pracują, szczególnie w sztywnych butach spd.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Przy dnie moczanowej duży wysiłek fizyczny to trzeba odpuścić. Przy takim zwiększa się ilość kwasu moczowego i pojawiają ataki choroby. Sam to z resztą przerabiałem. Zawsze się można poradzić fizjologa na przykład jaką aktywność wybrać, bo jednak ruch jest ważny. Co do samej choroby to dużą poprawę widzę po leczeniu polem magnetycznym niskich częstotliwości. Mam nawet urządzenie Biomag kupione do stosowania w domu. Działa przeciwbólowo, do tego przeciwdziała obrzękom i stanom zapalnym, mikrokrążenie poprawia. Nie żałuję, że taki sprzęt kupiłem. Tym bardziej, że skuteczność jest potwierdzona badaniami klinicznymi.